Kereső toggle

Vakáció készenlétben

A krízis ellenére is nyaralnak a külföldi politikusok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Beköszöntött a szabadságolási szezon, mind a köz-, mind a versenyszférában. Nincs ez másképp a politikusokkal sem, ám az ő esetükben sokan megkérdőjelezik, hogy pihenésük „jól megérdemelt" - ráadásul a hosszú hetekig tartó szabadság az Európában dúló krízis miatt nem is kelt sok szimpátiát. A külföldi kormányfők és politikusok olyannyira odafigyelnek a választókra, hogy Obama elnök az idén nem is megy szabadságra a választási kampány miatt, az európai vezetők nagy része pedig, Vlagyimir Putyinnal az élen, külföld helyett inkább otthon pihen.

Pedig a politikusoknak is jár a pihenés, amely többségük számára nem felhőtlen, hiszen egy kormányfő nem kapcsolhatja ki a mobiltelefonját, és ritkán teheti meg, hogy egy hétig nem olvassa az e-mailjeit. Pontosan azért, hogy a váratlan helyzetekben is a közelben legyenek, a legtöbben nem utaznak külföldre, hanem igyekeznek otthon kikapcsolódni. Angela Merkel német kancellár például már évek óta a bayreuthi Richard Wagner Ünnepi Játékokon kezdi meg pár napos szabadságát, ami az utóbbi három évben túrázással telt a dél-tiroli hegyekben. Ezzel természetesen azt is igyekszik biztosítani, hogy az eurózóna krízise miatt bármikor vissza tudjon térni Berlinbe. Hasonlóképpen tesz a Bundestag többi tagja is, a Focus magazin összeállítása szerint egy német kormánytag sem szervezett magának nyaralást távoli országokba - bár ennek talán az is az oka, hogy azok a politikusok, akik az év ötvenkét hetéből húszat külföldön töltenek, a szabadságuk alatt jobban élvezik az otthon kényelmét és a nyugalmat.

Így van ezzel Vlagyimir Putyin orosz elnök is, akinek kedvenc kikapcsolódása a horgászat és vadászat. Oroszország ázsiai részén, a kelet-szibériai Tuvai Köztársaságban fekszik egy horgászparadicsom az altaji hegyek között - ezen a nyaralóhelyen az elnök bármelyik szenvedélyének hódolhat: ücsöröghet egy horgászbottal, sebes folyású folyókon vadvízi evezésen vehet részt, lovagolhat vagy vadászhat akár medvére is. Ott, ahol az Urszul folyó a Katunyba torkollik, található a „Putyin bázisának" is nevezett üdülő. Az orosz sajtóorgánumok tudni vélik, hogy az elnök igazi patriótaként - vagy vigyázva a róla kialakított képre - idén nyáron is Oroszországban tölti a szabadságát: a gazdag turisztikai potenciállal bíró, de azt eddig ki nem használó Novgorod megyei faluban, Valdajban, természetvédelmi területen, holtágak mellett.

Barack Obama nyári programja idén nem tartalmazza a hagyományos Martha's Vineyard-i pihenést, az elnökválasztási kampány ugyanis teljes gőzzel dübörög az Egyesült Államokban. A kikapcsolódásra azért mégis szakított időt, ugyanis nemrég családjával a Camp David-i elnöki rezidencián töltött pár napot. Az Obama család joggal visszafogott az idei nyaralással és a kiadásokkal, Michelle Obama 2010-es spanyolországi utazása ugyanis nagy felháborodást keltett az év elején az amerikai társadalomban. Ennek oka az volt, hogy a titkosszolgálati jelentések szerint a mallorcai kiruccanás majdnem félmillió dollárjába került az amerikai adófizetőknek, annak ellenére, hogy az elnöknek még Amerikában is illik saját magának finanszíroznia privát utazásait.

Oroszországban ez (is) kicsit másképp van: a vezetők állami fenntartású nyaralókomplexumokban pihennek - melyek gyarapítását, úgy tűnik, minden új elnök kötelességének érzi. Igazi nagy botrányok nem robbannak ki emiatt, ám néhány bevállalós zsurnaliszta azért csak kifejezte elégedetlenségét például az Altaj festői szépségű hegyei között épített útszakasz miatt, amely az elnök dácsájához vezet, és közel négymilliárd rubeljébe került - ugyancsak az adófizetőknek.

David Cameron jó példával jár elöl ebben a kérdésben, ugyanis nyaralásain különgép helyett rendszerint fapados légitársaságokkal utazik, és az átlagpolgár számára is megfizethető helyszíneket választ. Az elmúlt években legszívesebben Toscanába és a nyugat-angliai Cornwallba utazott pihenni. Két évvel ezelőtt éppen itt szakadt meg váratlanul a családi nyaralás, amikor a vártnál néhány héttel korábban megszületett Cameron kisebbik lánya. Tavaly nyáron pedig a Londonban kitört zavargások miatt kellett idő előtt visszatérnie Olaszországból.

A sajtó sokáig rágódott azon, vajon a brit kormányfőnek is joga van-e fiatal családapaként nyaralni vinni gyermekeit. A vitában az az érv is felmerült, hogy régen a brit politikusok sokkal hosszabb szabadságra mentek, mégis egyben maradt az ország, és lehet, hogy általánosságban mindenki jobban jár, ha az elnöknek van ideje a feltöltődésre - így nagyobb az esélye annak, hogy megőrzi a józan eszét (és nem felejti egy pubban a gyermekét, mint az a Cameron családdal történt a múlt hónapban, amikor nyolcéves lányuk, Nancy rövid ideig egy buckin-ghamshire-i fogadó vendégszeretét élvezte, miután a család jóllakottan útra kelt - nélküle).

Izgalmas volt az idén Nicolas Sarkozy nyaralása is, akinek a tavaszi francia választásokon nem sikerült megőriznie elnöki pozícióját. Feleségével, Carla Brunival Kanadában töltötték szabadságukat, amikor a rendőrök házkutatást tartottak irodájában és lakásában is egy 2007-es pártfinanszírozási üggyel kapcsolatosan. Pontosan emiatt, amíg a kellemetlen ügy le nem zárul, nagy valószínűséggel nem megy újra szabadságra idén nyáron az exelnök.

Sarkozyvel ellentétben Francois Hollande idei utazásai szigorúan munkával teltek. Májustól június végéig hétszer repült külföldre Franciaország  képviseletében. Arról egyelőre nem tudunk, tervez-e a frissen beiktatott államfő hosszabb vakációt a nyáron. Arról viszont annál több, hogy meg akarja adóztatni azokat, akiknek második ingatlantulajdonuk egy franciaországi nyaraló. Az intézkedés mintegy 200 ezer britet érint majd, akiknek ezentúl több adót kell fizetniük a bérleti díjból származó bevételeik után.

Olvasson tovább: