hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Született márkanév-hamisítók

2012. 07. 05.
„Figaro itt, Figaro ott, Figaro künn, Figaro benn, Figaro fenn, Figaro lenn, bemászok ablakon, kimászok kulcslyukon, elttem tágul az akadály.” Rossini operája közel kétszáz éve született, s a sevillai borbélynak semmi köze történetünk fszerepljéhez. A szövegkönyv sorai mégis híven tükrözik Madame Élise Figaro (angoltanár), valamint a Madame Figaro (az egyik legnépszerŐbb francia divat- és életmódmagazin) között nemrég lezajlott „egyeduralmi incidens” végkimenetelét.

Történt ugyanis, hogy a lap eltiltotta a tanárnőt tulajdon nevének használatától, a saját maga által működtetett blog címében. A hölgy „Madame Figaro Osztálya” címen oktatási segédanyagokat osztott meg kollégáival, valamint különböző szakmai tevékenységekről, gyakorlatokról számolt be. Celebekről, trendi cuccokról, szépségápolási tippekről természetesen szó sem esett. Az oldal esetenként napi 50  látogatót is vonzott…
A múlt hónapban azonban Mme Figaro szigorú hangvételű levelet kapott a magazin ügyvédjétől, aki felszólította, hogy„haladéktalanul hagyjon fel a márkanév használatával”. Az angolban meglehetősen otthonosan mozgó tanárnő hirtelen blogharagjában tájékoztatta olvasóit, hogy „F”-fel talán mégsem rövidítheti nevét, mert az valóban trágárságra utalna az általa tanított nyelven. A jog hű szolgálójának írt válaszát azonban már higgadt cizelláltsággal vetette papírra. „Nem a Madame Figaro márkanevet használom, egyszerűen csak így hívnak. Ha szerény tanári blogom sértené is a közismert márkát, távol álljon tőlem a szándék is, hogy Önökre árnyékot vessek.”
Sajnos a válaszlevél nem rendítette meg a Figaro-csoport képviselőjét, aki a márkanév lejáratásáért perrel fenyegetett. A kilátásba helyezett büntetés akár három évig terjedő börtön és 300 ezer euró is lehet. Figaro tanárnő fejet hajtott az erődemonstráció előtt, mondván, sem súlycsoportban, sem eszközeiben nem tud versenyezni a kiadóval, így meghozta döntését a blog átkereszteléséről. Azóta katicás dizájn uralja „A megismerés műhelyei” nevű új blogot, utalva az egyik olvasótól kapott tanmesére a katica és az elefánt harcáról, melyben a kis rovar – végzetét elkerülendő – bölcsen odébb száll.
Ez az igaz történet azonban nem ér itt véget, mivel a katica-szimpatizánsok különböző közösségi oldalakon intenzív támadást indítottak a Figaro-csoport ellen, amely talán a cégtörténet legnegatívabb reklámját szenvedi el jogi ballépése miatt. Néhány gyöngyszem: „Most értesültem, hogy egy bizonyos Mozart felhasználta nevüket egyik operájához. Gyorsan cselekedjenek, úgy tűnik, ez fertőző!”, vagy: „a Párizsi Opera szeptember 15-én műsorra akarja tűzni a Figaro házasságát! Azonnali pert!”.
Ez a kellemetlen rovarzümmögés jobb belátásra bírta az „elefánt” vezetőit. Elnézést kértek a jogász kolléga túlkapásáért, saját honlapjukon is nyílt fórumot ajánlottak fel a tanárnőnek, és ígéretük szerint megoldást keresnek a névazonosságban való békés együttélésre. A magazin honlapján is megtekinthető bocsánatkérő nyílt levél címzettje egyébként a formailag elegendő Mme Figaro helyett Madame Figaro volt. Így, kiírva, éppen, mint a magazin címlapján.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!