hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Marsall lett a kis vezér

2012. 07. 20.
Egymilliós hadsereg ura lett Kim Dzsong Un. Az ifjú észak-koreai vezett néhány nappal az- után nevezték ki a hadsereg fparancs­nokának, hogy egy hirtelen lépéssel minden tisztségébl felmentették az észak-koreai hadsereg korábbi vezérkari fnökét. Ri Jong Ho leváltását egészségi okokkal magyarázták.

A legfőbb katonai vezető szerepét korábban Kim Dzsong Un apja és elődje töltötte be, aki posztumusz kinevezéssel vált hadseregtábornokká februárban, amikor hetvenedik születésnapját ünnepelte az ország. Az ifjú Kim kinevezése annak a jele, hogy valószínűleg apjához hasonlóan ő is a hadseregen keresztül kívánja kormányozni országát, és minden területen igyekszik megszilárdítani saját hatalmát.
A napokban leváltott, mindössze 69 éves Ri Jong Ho tábornok, aki kulcsfigura volt az észak-koreai vezetésben, és a decemberben elhunyt vezető, Kim Dzsong Il bizalmasa volt, semmi jelét nem mutatta annak, hogy egészségügyi gondokkal küzdött volna, ahogyan azt a szűkszavú jelentések állították. Szakértők már Kim Dzsong Un kinevezése előtt hatalmi játszmákat sejtettek az eltávolítás mögött.
Phenjanban gyakran használják a betegséget ürügyként, csakúgy, mint az autóbaleseteket, sőt nem ritka, hogy a vezető elithez tartozó személyek nyomtalanul eltűnnek.
Általában a hadsereg és a Munkáspárt az a két elsődleges intézmény, amely a Kim-dinasztia hatalmának megalapozásában a legnagyobb részt vállalta, azonban az új vezető, Kim Dzsong Un egyik szervezetnek sem volt tagja. „Ez rendkívüli módon törékennyé teszi pozícióját, mivel nem ismeri azokat a tábornokokat és ezredeseket, akik az állami rendszer mögött állnak” – fejtegette Robert Kelly, a dél-koreai egyetem professzora néhány nappal korábban.
Kim Dzsong Il, a korábbi vezető alatt a hadseregnek sokkal nagyobb szerep jutott, mint az új vezető alatt. A mostani kinevezés nyomán elemzők rámutatnak: akár a korábbi irányvonal folytatódik, és továbbra is a hadsereg fog irányítani az országban, akár változások következnek, az ország fölötti kontroll egyet jelent a hadsereg fölötti kontrollal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!