Kereső toggle

Halálos premier

Az ügyészség a halálbüntetést fogja javasolni

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hétfőn kezdődött meg annak a 24 éves férfinak a tárgyalása, aki egy tucatnyi embert gyilkolt meg múlt hét pénteken Denver elővárosában, a Batman-trilógia harmadik részének premierjén.

Vöröses narancssárgára festett hajjal és zavaros tekintettel ült a vádlottak padján James Eagan Holmes, akit 12 ember, köztük egy hatéves kislány meggyilkolásával és további 58 személy megsebesítésével vádolnak. A fiatalember unott arccal és egy szó nélkül ülte végig a tárgyalást, mialatt a nekiszegezett kérdésekre a védőügyvéd válaszolt. Carol Chambers kerületi ügyész kijelentette: hivatala a halálbüntetést fogja javasolni Holmes ügyében.

Holmes az utóbbi két hónapban Denver környéki üzletekből szerezte be a gyilkossághoz használt fegyvereket, és az internetről vásárolt hozzájuk több mint hatezer lőszert. A lakásán tíz gallon robbanékony gázt találtak, melyet botlózsinegekkel aktivált volna az oda óvatlanul belépő személy.

A rendőrség, miután sikerült hatástalanítani a házban található csapdákat, több olyan tárgyat talált, melyek a mészárlás előre kitervelt voltára utalnak. Ezek között van egy Batman-plakát, egy szintén ehhez a filmhez köthető maszk, valamint egy számítógép, amiről a várakozás szerint további információkat nyerhetnek a gyilkos indítékaival kapcsolatban.

A fiatalember a Coloradói Egyetemen neurológus doktorandusz volt, kiemelkedő eredményekkel, amíg júniusban váratlanul fel nem adta tanulmányait. Csoporttársai csöndes, zárkózott és befelé forduló személynek ismerték, akit soha nem láttak erőszakosnak vagy haragosnak. A TMZ internetes bulvárlap értesülései szerint Holmesnak, aki rendszeresen fogyasztott marihuánát, a támadás előtti időben több ügye is volt prostituáltakkal, akiket internetes szennylapokon véleményezett. A nők közül egy megerősítette, hogy kapcsolatban állt vele. Holmesnak egyébként ismerősei szerint az utóbbi években nem volt barátnője. A match.com társkereső honlapon profiljában a következő szöveg szerepel: „Meglátogatsz majd a börtönben?"

A Fox News  értesülése szerint Holmes  július elején a támadás terveit részletező jegyzetfüzetet postázott a Colorado Egyetem egyik pszichiáterének címére. A csomag azonban egy hétig az egyetemi postázóban vesztegelt, és csak egy véletlen inspirálta kutatás során találtak rá a nyomozók. A füzetlapokon a részletes leírás mellett Holmes kezükben fegyvert tartó pálcikaemberekkel illusztrálta a tervezett mészárlást. A késedelem okát egyelőre nem tisztázták - a füzetet az FBI vette magához.

A túlélők közül többen elmondták: reklámfogásnak vélték Holmes földig érő, hosszú kabátban való megjelenését az aurorai Century 16 moziban, mindaddig, amíg tüzet nem nyitott a nézőkre. A lövöldözéshez használt félautomata fegyver azonban beragadt, emiatt „kellett" kisebb tűzerejű fegyverre váltania. A túlélők közül valószínűleg sokan köszönhetik ennek a malőrnek az életüket. Az őt lefegyverező rendőröknek Holmes Jokerként (a filmben Batman gonosz ellensége) mutatkozott be, és nyugodt állapotban közölte, hogy korábban 100 milli-gramm Vicodint vett be. Ugyanezt a receptköteles fájdalomcsillapítót találták a korábbi Batman-film, a Sötét Lovag főszereplője, Heath Ledger szervezetében, aki 2008-ban gyógyszer-túladagolásban halt meg 28 évesen. A Vicodin ismert mellékhatásai közé tartozik az eufória, a paranoia és a hallucináció. Holmes elmeállapotával kapcsolatban egyelőre megoszlanak a szakértői vélemények.

Utóhatás

Az aurorai események után megszigorították a mozikba való belépés szabályait Amerikában. Ennek ellenére a mészárlást követen több helyen is a rendrség és a biztonságiak beavatkozására volt szükség a vetíttermekben. Az arizonai Sierra Vistában tömeghisztériához vezetett egy illuminált állapotban mozizni vágyó férfi agresszív és félelemkelt magatartása. A 27 éves Michael William Borboát  végül a rendrség távolította el a helyszínrl. Dél-Kaliforniában egy türelmetlen nézt tartóztattak le, miután egy, a férfi zsörtöldéseit („úgy kellene tenni, mint Coloradóban”) hallgató fültanú kihívta a rendröket. Az 52 éves Clark Tabor azon háborodott fel, hogy nem kezdték el idben a vetítést. Maine-ben gyorshajtásért állítottak meg egy férfit, akinél egy AK-47 gépkarabélyt, négy másik kézifegyvert és rengeteg töltényt találtak. A negyvenes évei végén járó Timothy Courtois bevallotta a rendröknek, hogy a Batman 3 vetítése után, ahova töltött fegyverrel ült be, Derrybe szándékozott menni, ahol egy volt munkaadóját szerette volna „eltenni láb alól”. A kocsijában több, a denveri eseménnyel kapcsolatos cikket találtak.

Olvasson tovább: