Kereső toggle

Gyermekkereskedelem kínai módra

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Két nagy gyermekrabló és csempészmaffia nyomára bukkant július első napjaiban a kínai rendőrség. Az ország 15 provinciájára kiterjedő razzia során, melyben 10 ezer rendőr működött közre, 181 gyermeket szabadítottak ki, és 802 gyanúsítottat vettek őrizetbe. A letartóztatottak között volt egy szülészeti klinikán dolgozó orvos is.

A gyermekcsempészet és a gyermekekkel való kereskedelem alapját sokak szerint az 1978-ban bevezetett „egykeelv" teremti meg Kínában. Ennek értelmében a városban élő házaspárok csak egyetlen gyermeket vállalhatnak, vidéken viszont, ha az első gyermek leány, az anyák egy második gyermeket is szülhetnek. A családtervezés szabályozása mellett az örökbefogadást lazán kezelő, gyakorlatilag nem létező törvények szintén elősegítik a gyermekkereskedelmet. Dacára a kemény, nemegyszer halálos ítéleteknek, a gyermekek adásvétele mára virágzó földalatti üzletté nőtte ki magát.

Országszerte gyermekek tízezreit rabolják el, egyes adatok szerint az eltűnt gyermekek száma eléri a 30-60 ezret is évente. Többségüknek teljesen nyoma vész. Az elrabolt kicsiket gyakran embertelen körülmények között, dobozokba, nejlonzacskóba préselve szállítják árvaházba, ahol örökbefogadó szülőknek adják el őket. Jól szervezett nemzetközi bűnszervezetek és helyi bandák vesznek részt mind a Kínán belüli, mind az ország határain kívüli „értékesítésben", melynek során sok gyermek nyugati országokba - Nagy-Britanniába, Amerikába, illetve Kanadába - kerül.

A gyermekek árát nemük szerint határozzák meg. Egy lány csecsemőért 30-50 ezer jüant (kb. 1-2 millió forintot) kérnek az örökbefogadó szülőktől. Mivel Kínában a fiúgyermek tradicionálisan értékesebb, egy fiú újszülött 70-80 ezer jüant (kb. 2,5-3 millió forintot) ér.

Az elrabolt gyermekek mellett nagy számban kerülnek gyermekotthonba olyan csecsemők, akiket az „egygyermektörvény" betartásának ellenőrzésére rendelt családtervező központok alkalmazottai szakítanak el erőszakkal szüleiktől. A megengedettnél több gyermek vállalása esetén, ha nem kerül sor a terhesség megszakítására, az újszülött a korrupt bürokratákon keresztül kerül árvaházba, akik az örökbefogadás után a gyermek árából jutalékot kapnak. Sok esetben a legálisan vállalható második gyermeket is, különösen, ha fiú, elveszik, nemegyszer szó szerint kitépik az anyja kezéből. Nem ritka, hogy a „családtervező" hivatalnokok - a törvény iránti buzgóságuktól hajtva - az anyát sterilizálásra vagy a terhesség késői szakaszában erőszakkal abortuszra kényszerítik.

Az örökbefogadás mellett gyakori az eladott gyermekek munkára kényszerítése. Sok esetben házi rabszolgaként dolgoztatják őket, de kínai újságok beszámoltak már gyárban dolgozó gyermekekről is. Az „el nem kelt" gyermekek nem ritkán embertelen körülmények között élnek tovább az árvaházakban. Egy nemrég az internetre került, egy kínai gyermekotthonban készített fotón két mentálisan sérült árva gyermek látható fémlánccal és biciklizárral egy fapadhoz rögzítve.

Paradox módon nem minden árvaházba került gyermek elrabolt, szüleitől elszakított áldozat, mivel nem egy esetben maguk a terhes nők adják el újszülöttjeiket a kereskedőknek.

A jelenség valószínűleg összefügg a leánygyermekek áruba bocsátásának régi kínai tradíciójával. A múltban, különösen a diszkriminatív, nőket megvető, őket tehernek tekintő konfuciánus tanítások hatására a pénzügyi szorultságban lévő szülők gyakran adták el lányukat rabszolgának vagy éppen prostituáltnak.

A széles körű rendőri rajtaütés eredménye, az elrabolt gyermekek kiszabadítása sajnos a korábbi hasonló akciók tanulsága alapján nem könyvelhető el teljes sikernek. A gyermekek nagy része, mivel szüleiket általában nem sikerül felkutatni, végül mégiscsak árvaházba kerül. Nagyon valószínű, hogy a most kiszabadítottak többségére is ez a sors vár.

Olvasson tovább: