hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Botrány a német titkosszolgálatnál

2012. 07. 05.
Lemondott a német bels elhárítás vezetje, miután kiderült: számos baklövéssel hátráltattak egy neonáci szervezet utáni nyomozást. Az érintett csoport hét év alatt legalább tíz személyt gyilkolt meg, akiknek legtöbbje török bevándorló volt. Egyik tagjuk gyilkossági ügye tárgyalásra vár.

Heinz Fromm hivatalának legújabb baklövése a múlt héten derült ki: az elhárítás megsemisített több, a nyomozással kapcsolatos kulcsfontosságú dokumentumot. Fromm, aki 2000, az els gyilkosság éve óta vezette az Alkotmány­véd Hivatalt, korai nyugdíjazását kérte. 
A német közvéleményt sokkolta, amikor tavaly decemberben kiderült, hogy éveken keresztül nem sikerült összekapcsolni a sorozatban elkövetett rasszista indíttatású gyilkosságokat, és azok elköveti büntetlenek maradtak. Minderre akkor derült fény, amikor a magát Underground Nemzetiszocialistáknak nevez csoport két tagja öngyilkosságot követett el (egyes források szerint egymást ltték le), a harmadik, Beate Zschaepe pedig felrobbantotta lakását a kelet-németországi Zwickauban, és feladta magát a rendr­ségen.
A neonáci csoport egyébként a gyilkosságok mellett több mint húsz embert sebesített meg török bevándorlók ellen elkövetett bombatámadásokban, és több bankrablást is elkövettek. A hatóságok – köztük a német rendrség – elismerték, hogy súlyos hibákat követtek el a nyomozás során.
A tévedésbl megsemmisített iratok – mint az a múlt héten kiderült – a széls­jobboldali szervezetekbe beépült informátorok neveit és tevékenységét dokumentálta. Mindez egyetlen nappal az után történt, hogy kiderült: a 11 éven át zavartalanul mŐköd neonáci szervezetnek köze van a felderítetlen gyilkosságokhoz. A botrányt tovább szítja az a tény, hogy a Fromm vezette hivatal egyik beépített embere, aki maga is nyíltan neonáci nézeteket hangoztatott, 2006-ban jelen volt egy török fiatalember meggyilkolásánál.
A nyomozás annak ellenére nem talált kapcsolatot a rasszista indokból elkövetett gyilkosságok között, hogy az olasz titkosszolgálat már 2003-ban felhívta a németek figyelmét a csoportra – ugyanis a német neonácik igen széleskörŐen tartották a kapcsolatot a külföldi társaikkal. 2008-ban dél-tiroli nácik találkoztak német „kollégáikkal”, állítólag azért, hogy idegenellenes példát statuáló akciókat tervezzenek és hajtsanak végre. Ehhez felosztották maguk között a térképet is, hogy olyan üzleteket derítsenek fel, amelyeket nem európai származású tulajdonosok vezetnek.
Egy februári megemlékezésen Angela Merkel kancellár Németország szégyenének nevezte az esetet, és bocsánatot kért az áldozatok – nyolc török és egy görög származású üzlettulajdonos, valamint egy német rendrn – jelenlév hozzátartozóitól.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!