Kereső toggle

Műtét helyett ragtapasz

Visszafelé is elsülhet Obama bevándorlási reformja

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nagy felbolydulást keltett Obama elnök e heti bejelentése, mely szerint az illegális bevándorlók egy meghatározott csoportjának lehetővé tennék a letelepedést és a munkavállalást az Egyesült Államokban. A tervet azonban máris élesen bírálják, mivel a körülmények nem tisztázottak, és az sem, hogy mit kezd az Egyesült Államok új elnöke a regisztrálók adataival, ha esetleg nem Obama győz. Amerikával szemben Európában és Kanadában viszont egyre szigorodnak a bevándorlás feltételei.

Egyesek szerint Obama e bejelentésével azt próbálja ellensúlyozni, hogy eddigi elnöksége alatt nem sikerült megnyugtató és hosszú távú megoldást találni erre a kérdésre. Mások azt állítják, hogy a jelenlegi elnök így próbálja maga mellé állítani a latin ajkú szavazókat, akik eldönthetik a választások kimenetelét néhány igen fontos államban. A latin ajkúak ugyanis a leg­inkább érintettek a kérdésben, és a republikánusok között felháborodást okozott, hogy Obama ezzel az intézkedéssel igyekszik megkerülni őket. Romney már korábban bejelentette: nem fogja támogatni az „Álom Törvény” nevű javaslatot, amelyet a republikánusok már 2010-ben megvétóztak a Kongresszusban, és amelynek alapján ez az intézkedés is megszületett. Romney egyik lehetséges alelnökjelöltje, Marco Rubio floridai szenátor pedig bejelentette: „Azzal, hogy figyelmen kívül hagyjuk az alkotmányt és megkerüljük a Kongresszust, ez a rövid távú rendelet csak megnehezíti, hogy kiegyensúlyozott és hosszú távú megoldást találjunk.”


Az intézkedés duplán előnyt jelenthet Obamának a választási kampányban, ugyanis a megoldás keresését nem a demokraták kezdeményezték, hanem az evangéliumi keresztények, akik között túlsúlyban vannak a republikánusok, és a választók között mintegy 26,3 százalékot képviselnek. Amennyiben Obama maga mellé állítja ezt a szavazói csoportot, Mitt Romney igen nehéz helyzetbe kerülhet novemberben.
Obama elmondta: a lehetőség „nem amnesztia, nem védettség, nem egy újabb út az állampolgárság felé, és nem is tartós megoldás”, de azért hozzátette: „Ez a helyes dolog, amit tennünk kell.” A bevándorlókat támogató szervezetek az elmúlt 25 év legnagyobb horderejű döntésének nevezték a bejelentést, ám mások szerint előre nem látható veszélyeket is rejt magában ez az intézkedés. A 11 millió illegális bevándorló közül ugyanis azok kaphatnának munkavállalási engedélyt, illetve két év haladékot a kitoloncolás előtt, akik 30 év alattiak, 16 éves koruk előtt érkeztek az Államokba, és nincs priuszuk, illetve sikeresen végeztek el felsőoktatási intézményt, vagy szolgáltak a hadseregben.
A kritikusok azonban kifejezték: nem garantált, hogy Obama marad az Egyesült Államok elnöke, és amennyiben új lakó költözik a Fehér Házba, nagyon nagy kérdés, hogy mit kezd majd azokkal a fiatal bevándorlókkal, akik jelzik igényüket a tartózkodási vagy a munkavállalási engedélyre. Sőt, az már Obama újraválasztása esetén is homályos, hogy mi történik ezeknek a fiataloknak a szüleivel, akikről így egyenes úton nyer információt a bevándorlási hivatal. Amennyiben ugyanis a 2 millió fiatal számára megadott részleges legalitás azzal jár együtt, hogy a maradék 9 millió bevándorló nagy részét ki tudják toloncolni az országból, a fegyver nagyon könnyen visszafelé sülhet el.

Záródnak az ajtók

Amerikával ellentétben Kanada június 11-én fogadta el a bevándorlás feltételeit szigorító jogszabályt a képviselőházban, amely most a szenátus elé kerül. A kiegészítések egy évről 14 napra, illetve fél évre rövidítik azt az időtartamot, amely után a tömegesen érkező menedékkérőknél felül kell vizsgálni a kérésük jogosságát. A módosítás a bevándorlási miniszter kizárólagos hatáskörébe helyezi annak megállapítását, hogy mi számít tömeges bevándorlásnak, amit eddig a törvény nem definiált. Amennyiben azonban a menekültek megkapják az engedélyt a letelepedésre, a hatóságoknak nem lesz joguk ahhoz, hogy ezt a döntést a menekültek származási országában vagy körülményeiben bekövetkező pozitív változások alapján felülbírálják, illetve visszavonják.

Kívül tágasabb

Ha összeomlik az euró, a britek le kívánják zárni a határokat az Európai Unióból érkezők előtt is, amennyiben a szigetországban szeretnének letelepedni – jelentette ki május végén Theresa May belügyminiszter. Ez bonyolult helyzetet teremthet, mivel az unión belül a tagországok között szabad a mozgás, illetve bizonyos keretek között a munkavállalás is az uniós polgárok számára. Az intézkedésre May szerint azért van szükség, mivel Nagy-Britannia nem tagja az eurózónának, így annak esetleges összeomlása esetén a font miatt az ország biztonságos menedéknek tűnhet.

Olvasson tovább:

  • Párizs, Moszkva és a pokol kapui

    A várakozásokkal ellentétben a héten a közel-keleti ügyekben érdemi döntést nem Párizsban, hanem Moszkvában hoztak. A 70 állam részvételével Franciaország által összehívott csúcstalálkozón az Izraelt egyoldalúan megbélyegző határozatszöveget Nagy-Britannia megvétózta, és ebben a briteket...
  • Távolmaradással, rendbontással készülnek a beiktatásra

    A 60-as években a polgárjogi küzdelem élvonalához tartozó John Lewis demokrata képviselő most azzal indított kevésbé dicsőséges mozgalmat, hogy kijelentette: nem vesz részt Donald Trump beiktatásán, mert nem tartja legitim elnöknek. Példáját több kongresszusbeli társa követte, főleg miután Trump...
  • A hatalmi harcokba merült Irán gyászolja Rafszandzsánit

    Százezrek búcsúztatták kedden Ali Akbar Hashemí Rafszandzsánit. Az utolsó pillanatig aktív korábbi iráni elnökkel egy szívroham végzett vasárnap, 83 éves korában. Holtteste fölött Ali Hámenei ajatollah mondta a búcsúimát, akivel nem voltak épp baráti viszonyban. Irán egyik legbefolyásosabb...