hetilap

Hetek hetilap vásárlás
SMS-politika
Média­­mogul a kormány­ban

2012. 06. 08.
Tony Blair volt kormányfő személyében a legmagasabb rangú politikus, Jeremy Hunt kultuszminiszter esetében pedig már a jelenlegi brit kormány került a Leveson-bizottság fókuszába a múlt héten. Tony Blair ügyében a bizottság azt vizsgálta, hogyan kerültek a Labour-kormányok bensőséges viszonyba Rupert Murdoch médiamogullal és lapjaival. Jeremy Hunt esetében már az volt a kérdés, etikusan járt-e el a kabinet tagja, aki alig leplezetten igyekezett James Murdoch segítségére lenni a BSkyB tévétársaság felvásárlásában.

A Leveson-bizottság David Cameron kezdeményezésére kezdte el működését 2011 novemberében, azt követően, hogy napvilágra került: a News of the World (NOW), a Sun nevű bulvárlap vasárnapi kiadása számos hírességet, köztük Hugh Grant színészt, Alex Fergusont, a Manchester United edzőjét és J. K. Rowlingot, a Harry Potter íróját is lehallgatta. (Cameronig ér a Murdoch-médiabirodalom botránya. Hetek, 2011. július 22.) A NOW vesztét mégsem a sztárok utáni szaglászás, hanem egy meggyilkolt lány telefonjának feltörése okozta. Az ügy által felvert hullámok végül magát Rupert Murdochot is elérték, aki egy huszáros vágással megszüntette a lapot.
Az ügynek ezzel nem lett vége; az azóta eltelt idő alatt kiderült, hogy Rupert Murdoch nemcsak David Cameronnal volt jó viszonyban, hanem például Tony Blairrel is, aki 1995-ben még a fél világot beutazta, hogy találkozhasson a sajtómágnással. A volt miniszterelnök ezt nem tagadta, mint elmondta, látogatásának célja annak megakadályozása volt, hogy Murdoch lapjai „darabokra szedjék”.
Blairt szembesítették a miniszterelnöki hivatal volt sajtófőnökének, Lance Price-nak az állításával, aki szerint Murdoch volt a kormány 24. tagja, és Tony Blair semmilyen Európával kapcsolatos döntést nem hozott meg anélkül, hogy a sajtómágnással ne beszélt volna. A volt miniszterelnök természetesen azzal védekezett, hogy Murdoch befolyása nem terjedt ki a kormányzati döntésekre. 
Sokkal jobban megizzasztotta a bizottság Jeremy Hunt kultuszminisztert, akinek meghallgatása hat órán keresztül tartott. A miniszternek többek között részletesen be kellett számolnia azokról az SMS-ekről, amelyeket még 2010. december 21-én küldött James Murdochnak, azt követően, hogy Brüsszel engedélyt adott a Murdoch-birodalomnak a BSkyB televízió 61 százalékának felvásárlására.
A bizottság által bekért SMS-ben Jeremy Hunt azt írta James Murdochnak: „Gratulálok Brüsszelhez, most már csak az Ofcom (a brit médiafelügyelet – a szerk.) jön.” Ezt követően robbant a hír, miszerint a BSkyB felvásárlásának felügyeletével megbízott Vince Cable gazdasági miniszter hadat üzent Rupert Murdochnak. Jeremy Hunt sietett Murdoch segítségére, ezúttal  George Osborne pénzügyminiszter segítségét kérve, újra SMS-ben. Alig két órával később a kormány Huntot bízta meg az üzlet felügyeletével. „Remélem tetszik a megoldás” – SMS-ezte a pénzügyminiszter Huntnak.
Hunt bírósági szereplését követően kiderült, hogy a kultuszminiszter és minden bizonnyal a kormány is mélyen elkötelezte magát amellett, hogy a BSkyB a Murdoch-birodalomhoz kerüljön. Ezt végül csak a telefonlehallgatások miatt kirobbant botrány hiúsította meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!