hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rajtaütés Moszkvában
Putyin leszámol az ellenzékkel

2012. 06. 15.
Kommandósokkal félemlíti meg ellenfeleit Putyin: június 11-én reggel Alekszej Navalnij ajtaját kivágták, és úgy törtek be hozzá. Ezzel párhuzamosan az összes fontos ellenzéki vezetnél is „házkutatás” zajlott, a tüntetk kedvét pedig drákói és antidemokratikus törvényekkel vennék el a hangoskodástól.

Egy parlament elképesztően hatékony tud lenni, ha a helyzet úgy kívánja. Vlagyimir Putyin rekordidő, mindössze kilenc nap alatt nyomta át új, a „gyülekezésekről, tüntetésekről, demonstrációkról” szóló törvényét az orosz törvényhozáson – mindezt annak érdekében, hogy a június 12-ei nemzeti ünnepre tervezett „Milliók menete” ellen kellő elrettentő erővel léphessen fel.
Az új törvény ugyanis már hatalmas, a résztvevőket akár 300 ezer, a szervezőket pedig 1 millió rubeles büntetéssel sújthatja. Hiába fejezte ki aggodalmait az EU, a törvényt a maratoni parlamenti ülés végén, éjfélkor elfogadták, majd másnap egyhangúlag, alig egy óra alatt elfogadta a felsőház is.
A törvényhozás mellett Putyin régi, jól bevált eszközeit is bevetette a tiltakozók ellen: a tüntetés előtti napon kommandósok ütöttek rajta az ellenzéki vezetőkön otthonaikban, ahonnan alapos házkutatás után minden fontos iratot és kommunikációs eszközt: számítógépeket és telefonokat is elvittek, hogy így vágják el teljesen a külvilágtól a szervezőket.
A terv most azonban nem vált be, mivel az áldozatok még idejében megosztották a történteket a világhálón, így a házkutatásokkal egy időben spontán tüntetések alakultak ki a szervezők otthonai előtt. A Twitteren a leginkább követett oldalakká a házkutatások „élő közvetítései” váltak. Szergej Udalcovot, a Baloldali Front vezetőjét, Alekszej Navalnij korrupcióellenes bloggert, Ilja Jasint, a „Szolidaritás mozgalom” vezetőjét, Borisz Nyemcovot és Kszénia Szobcsakot természetesen másnapra kihallgatásra is berendelték – közülük többen azonban nem jelentek meg, hanem kitartottak a Milliók Menete mellett.
A legrosszabbul ezúttal talán Kszénia Szobcsak, az orosz Big Brother műsorvezetőjeként ismertté vált szőke celeb járt. Hiába volt édesapja egykor Szentpétervár polgármestereként Putyin kebelbarátja, mióta ellenzéki tevékenységbe keveredett, nemkívánatos személlyé vált. Blogján Szobcsak elpanaszolta, hogy a reggel betörő kommandósok még felöltözni sem engedték, hálóköntösben kellett végignéznie, ahogy szétdúlták a lakását. Ami viszont még ennél is kínosabb, a házkutatás után a nyomozóhivatal rögtön nyilvánosságra hozta, hogy 1,5 millió eurónyi tisztázatlan eredetű készpénzt találtak nála. A fényképekkel kiegészített beszámolók azt sejtetik, hogy különböző kenőpénzekről lehet szó.
Az ország sikeres megosztásáról tanúskodik, hogy a Putyin-pártiak azóta csak „Milliárdosok Menetének” hívják az ellenzéki megmozdulást, amelyet a szexuális kisebbségek képviselőinek részvétele miatt gyakran bélyegeznek melegparádénak, de akár zsidó összeesküvésnek is – emellett még azért is kárhoztatják őket, hogy sok szemetet hagynak maguk után. Mindennek ellenére a tüntetők elszántak: dacolva a súlyos büntetésekkel június 12-én több mint 20 ezren vonultak az utcára Moszkvában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!