Kereső toggle

Facebook-fiaskó

Nem jött be a milliárdos blöff

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nem lájkolják a kisbefektetők a Facebook tőzsdei bevezetését, sőt. Amerikai felhasználók tömeges keresetet indítottak a cég ellen, mivel úgy érzik, személyes szférájukat sérti, ahogy a Facebook még az után is figyeli, merre szörföznek az interneten, miután kijelentkeztek az alkalmazásból. A Facebook részvényei eközben sorra döntik a tőzsdei negatív rekordokat.

Több szempontból is fiaskónak nevezhető a Facebook nagy elánnal beharangozott tőzsdei bevezetése. Piaci elemzők és gazdasági újságírók már az év elején óva intettek a túlzott lelkesedéstől. Februárban a Guardian elemzője mutatott rá az ellentmondásokra. Először is azt domborította ki, hogy Zuckerberg szociális missziójával, amelynek fő gondolata, hogy a közösségi portál az átlagembernek is lehetőséget ad a társadalom és a gazdaság formálására, nem fér össze, ha a profit csak úgy realizálható, hogy kiszolgáltatjuk a több százmillió felhasználó értékes véleményét akármilyen termékről a legtöbbet ígérőnek. Pontosan ez a gondja annak a csoportnak is, akik 15 milliárd dolláros kártérítési igényt nyújtottak be a cég ellen, amely az engedélyük nélkül vizsgálta internetes szörfözési szokásaikat - amiből persze értékes marketinginformáció származik.

A fiaskónak a gazdasági újságírók és az elemzők szerint több oka is volt. Elsőként említhetőek a lélektanilag elhibázottan időzített események. Például a GM nem sokkal a tőzsdei bevezetés előtt jelentette be, hogy 10 millió dollárnyi hirdetési megbízást von vissza a Facebooktól. Mennyiségre az összeg nem nagy, viszont a tett szimbolikus volt, a befektetők elbizonytalanodtak a portál hirdetési vonzerejét illetően.

Emellett azt is a lehető legrosszabbkor sikerült közzétenni, hogy a felhasználók felét kitevő mobilozókból egyelőre egy fillér bevétele sem keletkezett a cégnek. Mindezek mellett nem segített az sem, hogy a bevezetés levezénylésével megbízott Nasdaq számítógépes rendszere a tőzsdei megjelenés napján állt le, így a vásárlók nem tudták, vajon sikerült-e megvenni a részvényeket, vagy nem, és sokaknak elment a kedve a hatalmas kavarodásban. A Morgan Stanley ugyan vállalta, hogy kártalanítani fogja azokat a befektetőket, akik túl sokat fizettek a részvényekért, ám a részletek egyelőre nem világosak. Nem lehet tudni, hogy ez a kisbefektetőkre is vonatkozik-e majd, vagy csak azokra a nagyokra, akik jelentős összegeket próbáltak jegyezni a piacra dobott portfólióból.

Az is erősítette a tőzsdei zuhanórepülést, hogy a támogató nagybankok irreálisan túlárazták a részvényeket, majd, hogy mentsék a menthetőt, miután a piac sokkal lejjebb árazta be a papírokat, bedobtak még 25 százaléknyi részvényt, amivel a nagybefektetők számításait is sikerült keresztülhúzni. Pedig Sherrod Brown szenátor szerint, aki tőzsdei felügyeleti vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, egyes nagybefektetőket időben tájékoztattak arról, hogy a támogató bankok jóval kisebb növekedésre számítanak a cégben a tőzsdei bevezetést követően, így ezek a potenciális vevők időben tudták törölni a jegyzéseiket. Ezzel szemben az információval, illetve megfelelő befolyással nem rendelkező kis részvényvásárlók bent ragadtak az ügyletekben, elszenvedve az óriási azonnali veszteséget.

A piacok sem voltak túlságosan együttműködők a kérdésben. A bevezetés előtti este Frankfurtban még 50 dolláron várták a részvényeket, New Yorkban ez a szám már 45-re ment le, az első kötés 42 dolláron történt, ami szép lassan 38-ra esett. Ezt tartották hétfőig a támogató bankok, majd miután a Morgan Stanley és társai sorsára hagyták a Facebook-részvényeket, a piac megadta a nagyravágyó áraknak a kegyelemdöfést, és a részvény negatív rekordot döntött, 11 százalékot esett alig pár nappal a bevezetése után.

Azt lát, amit akar

Akár egy hatemeletes házat is meg lehetne tölteni a Google által illegálisan felhalmozott adatokkal - állítják a kanadai hatóságok. A „véletlenül" összegyűjtött adatokat a Google Streetview szolgáltatás háromdimenziós fotóinak készítése közben rögzítették Nagy-Britanniában. Az adatgyűjtést elősegítette az a tény, hogy a brit háztartások egynegyede semmiféle eszközzel nem védi wifi-forgalmát, így a kamerával - és az adatok rögzítésére alkalmas szoftverrel - felszerelt autók titkos levelezések, e-mailek és chatelések teljes szövegeihez, valamint fotók, felhasználónevek és jelszavak tömegeihez jutottak hozzá, nem beszélve orvosi klinikák dokumentumairól és banki tranzakciók adatairól. Az információs óriáscég ellen már 2010-ben eljárás indult illegális adatgyűjtés miatt, de akkor írásos nyilatkozatban tagadták a vádat. Később azonban a Google beismerte: valóban összegyűjtöttek személyes adatokat, de csak töredékes információkat, egy „tévedésből" feltelepített szoftver segítségével. Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) jelentése szerint azonban a Streetview-t már eredetileg is arra tervezték, hogy adatokat tudjon összegyűjteni magánemberektől. (Petrőcz Jordán)

Nem a netre

Több tízezer ultraortodox zsidó töltötte meg a New York Mets baseballcsapatnak otthont adó City Field stadiont egy verőfényes májusi vasárnapon, az internetnek a családjukra és a személyes életükre gyakorolt hatásáról tanácskozva. Az összegyűlt tömegben a közös nevezőt az az álláspont jelentette, hogy az internet veszélyt jelent a hagyományos értelemben vett erkölcsre. Az előadások és az imák emellett a gyermekeknek a pornográfiától és az erőszakos tartalmaktól való megóvására, valamint a közösségi oldalak káros hatásaira koncentráltak.A konferenciára igyekvők közül többen elmondták: bár munkájukhoz használják az internetet, mindannyian hasznosabbnak és biztonságosabbnak vélik, ha otthon nem kapcsolódnak a világhálóra. „Egyetlen klikkeléssel bekerülünk egy olyan világba, ahová valójában soha nem is vágytunk" - jelezte a veszélyt egy másik résztvevő, a közösségi oldalak iránti ellenérzését fogalmazva meg: „Számos férfi hagyja el a családját olyan kapcsolatok miatt, amelyekre a közösségi oldalakon tett szert."(LIA)

A legkisebb is számít

11 éves a legfiatalabb kárvallottja a Facebook május 17-i tőzsdei bevezetésének. Sam Lesser nem elég idős ahhoz, hogy egyedül regisztráljon, ám jelen pillanatban 10 ezer dollárja rekedt a rendszerben, amit saját, karkötők és gördeszkák árusításával foglalkozó cégében takarított meg. Sam a mai napig sem tudja, hogy a 300 részvény, amelyet meg kívánt venni, valóban az övé-e, viszont a tranzakciót sem tudta visszavonni, így a pénze egyelőre bent maradt az ügyletben. A zseniális fiút azonban nem kell félteni, ez az üzlet biztosan nem teszi tönkre, ugyanis ötéves korában bevásárolta magát az Apple Inc.-be is, ahol a befektetése értéke azóta 800 százalékot emelkedett.

Olvasson tovább: