hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rengett a föld Olaszországban

2012. 05. 25.
Hét személy életét vesztette, mintegy ötvenen megsérültek, és ezrek kényszerültek otthonuk elhagyására. Lakóépületek omlottak össze, építészeti kincsek dltek romba. Ez a mérlege a Richter-skála szerinti hatos ersségŐ földrengésnek, mely 2012. május 20-án hajnali 4 óra 4 perckor sújtotta Északkelet-Olaszországot, azon belül is Emilia Romagna megyét, Modena és Ferrara városok vidékét.

Az áldozatok közül négyen a mintegy hétezer fős Sant’Agostino település közelében összeomló gyárépület romjai alatt lelték halálukat, munka közben. Az egyik áldozat egy 37 éves német nő. Egy 103 éves hölgyre saját háza omlott rá a földrengés következtében, egy másik idős hölggyel a földrengés miatti szívroham végzett Bologna környékén. Mintegy ötven személy megsebesült. Az éjszakai földrengést a nap során több utórengés követte, ezek közül a legerősebbet, a Richter-skála szerinti 5,1 erősségűt kora délután regisztrálták.
A földrengés epicentruma a Finale Emilia nevű tizenhatezer lakosú városban volt. Ledőlt a város főterén, a Piazza Baccarinin álló, 1200-as években épített „Torre del Modenesi” torony: az egyik oldala az éjszakai földrengés során, a megmaradt rész pedig a délutáni utórengés következtében. Szintén összeomlott a Rocca Estense, azaz az Erőd jelentős része, valamint a Palazzo Veneziani palota, és a Dóm felső része. Szerencsére a belvárosi lakóépületeket csak kisebb károk érték, de óvatosságból sokan otthonuk elhagyására kényszerültek.
Mario Monti olasz miniszterelnök, aki  a tervezettnél korábban tért vissza a NATO-csúcstalálkozóról, kedden természeti csapás sújtotta övezetnek nyilvánította a térséget.  Jelentős kár érte az olasz nemzeti kulturális örökséget és a Világörökséget is. A pápa imádkozott az áldozatokért, Giorgio Napolitano köztársasági elnök pedig megbecsülését fejezte ki mindazok felé, akik a szükséghelyzetben segítő kezet nyújtottak. Nagyon erős társadalmi összefogásról tettek tanúságot az olaszok, hiszen a földrengés által sújtott övezetbe az ország minden részéről folyamatosan érkezik a segítség, helyszínre kiküldött szakértők és pénzbeli támogatás formájában egyaránt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!