Kereső toggle

Színre lép a Vörös Ördög

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nem várt segítség érkezett Nicolas Sarkozy számára a franciaországi választási kampányban. Az elnök segítsége maga a Vörös Ördög, vagyis Jean-Luc Mélenchon, egy karizmatikus extrockista jelölt, aki 14 százalékos népszerŐségi mutatójával a harmadik helyen áll az elnökségért folytatott versenyben.

A magát az emberek jelöltjének nevező Mélenchon sokáig úgy tűnt, egyike a szokásos „futottak még” baloldali jelölteknek; mára azonban növekvő népszerűsége Francois Hollande elől veszi el a teret. Mélenchon előretörése  korántsem feltűnő, Franciaországban hosszú évtizedeken keresztül nagy népszerűségnek örvendett a kommunista párt, és minden egyes elnökválasztáson jó néhány exkommunista jelölt is elindul az elnökségért. Ennek köszönhető például az, hogy 2002-ben, amikor a baloldali szavazatok nyolc jelölt között oszlottak meg az első fordulóban, a hivatalban lévő szocialista miniszterelnök, Lionel Jospin jelöltként nem tudott bejutni a második fordulóba. A baloldali szavazók ennek megfelelően, heveny rosszullétüket átmenetileg legyőzve, Jacques Chiracra adták voksukat a szélsőjobboldali Jean Marine Le Pennel szemben.
Mélenchon népszerűsége viszont új jelenség. A Vörös Ördögként is emlegetett politikus  ugyanis átvette a centrista Francois Bayrou „bérelt” harmadik helyét, és nyíltan kimondott célja, hogy megelőzze Francois Hollande-ot. Erre aligha lesz képes, de elegendő szavazat elszívásával akár dinamizálhatja Nicolas Sarkozy lassuló kampányát.
Marine Le Pen viszont arra figyelmeztette szavazótáborát, hogy jelen pillanatban Sarkozy legjobb szövetségese a trockista politikus. Jogos a kérdés, hogy mi a Vörös Ördög népszerűségének oka – három hete a Bastille előtt mintegy 120 ezer ember jelent meg a rendezvényén. Az egyik legfőbb ok valószínűleg heves kapitalizmusellenessége. Mélenchon például nem kevesebbet ígért, mint hogy az évi  360 ezer euró feletti kereseteket az állam elkobozza.
Az ötlet – és a Mélenchon által jelentett veszély –, úgy tűnik, megihlette Francois Hollande-ot is, aki azzal lepte meg a szavazókat, hogy az évi egymillió euró feletti keresetekre 75 százalékos adót vetne ki. Ezenkívül azonban Francois Hollande nem sokat tett Mélenchon leszerelésére. Saját párttársainak sürgetésére, hogy támadja le Mélenchont, vagy váltson taktikát, Hollande úgy válaszolt: „Szívesebben nyerek meg egy elnökválasztást lelkesedés nélkül, minthogy szenvedéllyel veszítsem el.”
Az előbbire még Mélenchon előretörése ellenére is sok esélye van. A Mélenchonra szavazók 80 százaléka ugyanis a második fordulóban már rá adná le a voksát, szemben Marine Le Pen szavazóival, akiknek „csak” 46 százaléka hajlandó Sarkozyre voksolni a második fordulóban. A Le Parisien című napilap számára készített legfrissebb telefonos közvélemény-kutatás eredménye szerint a második fordulóban Francois Hollande 56 százalékot kapna Nicolas Sarkozy 44 százalékával szemben.

Olvasson tovább: