Kereső toggle

Kémjátszmák - Egy párban az ellenséggel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Radikális iszlám mecset felállítását tervezte a brit titkosszolgálat, az MI6 és Moammer Kadhafi titkosszolgálata, az ESO egy meg nem nevezett nyugat-európai városban – a nyugati szövetségeseket azonban London elfelejtette tájékoztatni errl.

Az ügyet leleplező Sunday Telegraph állítása szerint birtokában van a két titkosszolgálat kollaborációját igazoló dokumentumoknak, melyeket egy volt líbiai titkosszolgálati vezetőnél találtak a Kadhafi-rezsim bukása után.
Az együttműködés akkor vette kezdetét, amikor 2003-ban Líbia brit nyomásra úgy döntött, hogy feladja az atomfegyver létrehozására irányuló programját. Habár már akkor is széles körben ismertek voltak a Kadhafi-rezsim sorozatosan emberi jogokat sértő tettei, ez nem tartotta vissza az MI6-et attól, hogy líbiai ügynökökkel felvegye a kapcsolatot. 2004 márciusában Tony Blair az első nyugati vezetőként tett hivatalos látogatást Líbiában, véget vetve ezzel az állam nemzetközi elszigeteltségének.
Azt viszont az érintetteken kívül eddig senki sem tudta, hogy az államok közötti együttműködés ekkor már kiterjedt egy különleges kettős ügynök beszervezésére is. A „Joseph” fedőnéven működő férfi, aki közeli kapcsolatban állt egy iraki al-Kaida-vezetővel is, egy korábban Londonban állomásozó líbiai ügynök segítségével jutott el az Egyesült Királyság területére, és kezdett tárgyalásokat a brit titkosszolgálattal.
Az első találkozóra 2003 decemberében került sor, ekkor dolgozták ki a mecsetépítés tervét. Joseph feladata az lett volna, hogy először óvatosan épüljön be egy meg nem nevezett nyugat-európai ország egyik városában működő al-Kaida-sejtbe, majd aktívan vegye ki a részét egy új mecset felállításából, amely az angolok elképzelése szerint a későbbiekben terroristafészekként működött volna. A végső cél az volt, hogy a beépített ügynök segítségével szerezzenek pontos információkat a terrorszervezet jövőben esedékes akcióiról.
Egy év múlva újabb találkozóra került sor egy észak-angliai városban. A Sunday Telegraph birtokában levő dokumentum részletesen leírja, hogyan utasította a brit titkosszolgálat a kettős ügynököt és az ESO képviselőjét, hogy két külön taxiban közelítsék meg a megbeszélés helyszínét, „hogy meggyőződjenek róla, nem állnak-e megfigyelés alatt”. Az ügy legvitatottabb pontja az, hogy Nagy-Britannia a szervezkedésről nem tájékoztatta NATO-szövetségeseit, még azt a nemzetbiztonsági okokból meg nem nevezett nyugat-európai országot sem, ahol a mecset felépítését tervezték.
A brit kormányszóvivő szerint a kormány még nincs teljesen tisztában a dokumentumok tartalmával, de mindenképpen „komolyan fogja venni” az ügy kivizsgálását.

Olvasson tovább: