Kereső toggle

Ez elment vadászni…

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egyszerre több helyen kell kiköszörülnie a jó hírén esett csorbát a spanyol uralkodói családnak. Miközben a 23 százalékos munkanélküliséggel küzd Spanyolország a gazdasági válságból való kilábalás módját keresi, a királyt vadászbaleset érte Botswanában. Spanyolországban egyre többen fogalmaznak meg éles kritikát az uralkodócsaláddal szemben.

Nem megszokott helyzet a spanyol királyi család számára, hogy tagjai közül többen is a médiafigyelem kereszttüzében állnak. Általában olyan tiszteletnek örvendenek, és olyan zárt és védett magánszférával rendelkeznek, amiről az angol királyi család csak álmodni tud. Spanyolországban tiszteletben tartják, és nem nagyon zargatják az uralkodót és háza népét. Most azonban rövid időn belül három királyi sarj került a címlapokra: a király veje, unokája és maga I. János Károly.
János Károly személye azután került az indulatok kereszttüzébe, hogy a múlt héten Botswanából szállították haza a mentők csípősérüléssel. Az eset pikantériája, hogy az uralkodót egy egzotikus expedíción érte baleset Afrikában. Bár a királyi család nem árulta el pontosan, milyen célból utazott a király Botswanába, köztudott, hogy az afrikai ország leginkább az elefántvadászatról híres. A spanyol lapok pedig azonnal leközölték János Károly korábbi képeit, melyeken fegyverével pózol egy lelőtt elefánt mellett.
A hír hallatán egyes körökben rögtön kitört a „lincshangulat”. „A király ilyen gazdasági nehézségek és drámák közepette, amelyek emberek millióit érintik, ahelyett, hogy a szobájában ülne, és azon nyugtalankodna, hogy mi legyen az ország sorsa, inkább egzotikus állatokra és védett egyedekre vadászik” – nyilatkozta Julia Madrazo baszk politikus.
Kritikusai már társadalmi kötelezettségeiről való lemondásra szólítják fel a királyt. „A királynak választania kell, hogy a kötelezettségeit, szolgálatait végzi el, vagy ezekről lemond, és akkor megengedhet magának egy másfajta életmódot” – nyilatkozta Tomas Gomez ellenzéki szocialista politikus. A kínos helyzetet csak mélyíti az a tény, hogy I. János Károly főtitkára a WWF nemzetközi természetvédő szervezet spanyol részlegének, amely világszerte harcol a veszélyeztetett állatfajok, így többek között az afrikai elefánt védelme érdekében. A spanyol actuable.es honlapon több mint 46 ezren írták alá azt a petíciót, amely a király lemondását követeli a WWF-nél betöltött tisztségéről. Mindeközben János Károlyon többórás csípőműtétet hajtottak végre – orvosai rendkívül gyors gyógyulásról számolnak be. Most már csak országa sebeit kéne begyógyítania…

Olvasson tovább: