Kereső toggle

Európa sem biztonságos

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egyre veszélyesebb a világ, amelyben élünk. Errl tanúskodik az AON Corporation idén áprilisban nyilvánosságra hozott globális terrorizmust és politikai erszakot vizsgáló felmérése is, amelynek alapján a világ országainak majd’ felében van jelen a terrorizmus veszélye. Hazánk egyelre nem tartozik a fenyegetett régiók közé, ám a felmérés történetében elször nyugat-európai országok is magasabb kockázati besorolást kaptak.

A világ legnagyobb kockázatkezelési és biztosítási alkusza, az AON Corporation elsősorban a nagyvállalatok, a pénzügyi világ, illetve a bankszektor szereplői számára készíti el a felmérést, amelyet minden év elején tesznek közzé. A 2011-es gazdasági változások, illetve a válság következményeként több ország is rosszabb besorolást kapott 2012-re. Többek között az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Spanyolország és Portugália is közepesen fenyegetett státuszt kapott, és az AON sajtóközleménye szerint a térképen szereplő országok 46 százalékában van jelen a terrorizmus kockázata.
Az AON szerint a radikális iszlám hatékonyságát csökkentette Oszama bin Laden halála, viszont Dél-Ázsia és a Közel-Kelet továbbra is az iszlám terrorizmus fókuszpontjai maradtak. A terrorkockázat szempontjából azonban Afrikában történtek a legnegatívabb változások, mivel hat országban romlottak a viszonyok a tavalyi évhez képest. Szenegál nem egy, hanem két kategóriát „ugorva” az alacsony kockázati szintről a magas szintre került.
Dr. David Claridge, az AON-nal együttműködő kockázati tanácsadó, a Risk Advisory ügyvezető igazgatója szerint „a térkép ismételten felmutatja a kihívásokat, melyekkel a biztonság és az üzletmenet folytonossága érdekében a vállalatoknak meg kell küzdeniük. A térkép a kezdetek óta először regisztrál jelentős negatív besorolást Nyugat-Európában, ami a hagyományosan stabil gazdasági helyzetű országok polgári »rendetlenségét« tükrözi. A további megszorítások – melyeket még csak ezután vezetnek be –, illetve az eurózóna válsága várhatóan jelentősen befolyásolja a jövőbeni nyugtalanságot. Az »arab tavasz« fontos tényező a megállapításainkban, egyrészt a polgári nyugtalansághoz való hozzájárulása révén, másrészt azzal, hogy az érintett államok a felkelések után nem képesek garantálni a helyi és regionális biztonságot. A fegyverek elterjedése és a radikális csoportok előretörése Líbiában, Jemenben és a Sínai-félszigeten különös aggodalomra adnak okot”.
Hazánk egyelőre alacsony kockázati besorolást kapott. Magyarországgal kapcsolatban egyetlen kockázati tényező került a térképre, mégpedig a sztrájkok, felkelések, polgári zavargások és a vagyon elleni rosszindulatú károkozás valószínűsége.

Olvasson tovább: