Kereső toggle

Csata után, háború előtt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kiszállt a republikánus jelöltségért folytatott versenybl  Rick Santorum. Döntését a pennsylvaniai Gettysburgben, az amerikai polgárháború szimbolikus fontosságú városában jelentette be. Az elmúlt napok elválasztásain legersebb ellenfele, Mitt Romney behozhatatlan elnyre tett szert, több mint kétszer annyi szavazatot gyŐjtve össze, mint Santorum. Az Obama elleni harc azonban sokkal keményebb lesz számára, állítja egyöntetŐen az amerikai média.

Kedden szállodai szobája előtt, könnyeit visszatartva jelentette be Rick Santorum, hogy családjával egyetértésben „felfüggeszti” kampányát, amely a konyhaasztalnál meghozott döntéssel indult. Elmondása szerint kislánya betegsége is befolyásolta döntését. Kiszállásával nem kell megalázó vereséget elszenvednie a saját államában, Pennsylvaniában hamarosan esedékes előválasztásokon, ugyanakkor megmarad számára a remény egy későbbi sikeres kampányra az elnökjelöltségért.
Mitt Romney így már szinte teljes energiájával és pénzével az Obamával való szembeszállásra készülhet. „Romney még nem bizonyított olyan ellenféllel szemben, aki jól felépített és jól finanszírozott háttérrel rendelkezik. Santorumnak ilyen nem volt, de Barack Obamának van” – jegyzi meg Mike Smithson politológus a The Daily Telegraph hasábjain. Véleménye szerint az új helyzet még „nem növelte azt az önbizalmat a pártban, hogy novemberben képesek lesznek majd visszaszerezni a Fehér Házat”.
Az ellenzéki szavazók közel fele nem elégedett Romney esélyeivel. A kulcsfontosságú államokban végzett első közvélemény-kutatások alapján Obama Romney előtt áll, ráadásul a republikánus jelöltnek fel kell dolgoznia azt a tényt is, hogy a jelentős tényezőnek tekinthető női szavazók között nem örvend nagy támogatottságnak. Továbbá a legtöbb témában, amelyekről megkérdezték a polgárokat, Obama több szavazatot kapott, sokszor fölényesen lehagyva republikánus kihívóját. Így a gazdaság és a nemzetközi politika területén is több bizalmat kapott a jelenlegi elnök.

Olvasson tovább: