Kereső toggle

Anna Frank megkeresztelése

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Nemcsak visszataszító, hanem botrányos” – ekképpen kommentálta Elie Wiesel Nobel-békedíjas író, holokauszt-túlél az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza, azaz a mormon egyház közelmúltban nyilvánosságra került tevékenységét, melynek során több, a náci koncentrációs táborokban elhunyt zsidó személy halál utáni megkeresztelését végezték el. A megkeresztelt áldozatok között volt a háború után meglelt naplójáról híres tinédzserlány, Anna Frank is.

A botrány februárban robbant ki, amikor kiszivárgott, hogy a vészkorszak mára szinte szimbólummá vált, 15 évesen elhunyt áldozata posztumusz keresztségben részesült. Mindez nem sokkal az után került napvilágra, hogy kiderült: a nácivadász Simon Wiesenthal szüleinek neve is szerepel a halál után megkereszteltek között. Még ugyanabban a hónapban egy, a közösségbl kivált hölgy, Helen Radkey hozta nyilvánosságra, hogy Elie Wiesel, valamint koncentrációs táborban elhunyt édesapja és anyai nagyanyja is a helyettesít keresztelésre javasoltak között van.
Az eset kapcsán a Huffington Postnak adott interjújában Elie Wiesel nyilatkozatra szólította fel Mitt Romney mormon vallású republikánus elnökjelölt-aspiránst.
A Newsweek kérdésére az elnökjelölt elmondta: ugyan nem mostanában, de is alámerítkezett már korábban egy elhunyt rokona helyett.
Zsidó és mormon vezetk közötti tárgyalás során 1995-ben egyezmény született a zsidók halál utáni keresztelésének leállításáról. A helyettes által végzett keresztség csak abban az esetben lehetséges, ha egy mormon hívnek egyenes ági zsidó felmeni vannak. A hivatalos álláspont ellenére azonban a tevékenység tovább folyik. Mindmáig 650 ezer zsidó származású és többségében zsidó vallású holokauszt-áldozatot kereszteltek meg, évtizedekkel a haláluk után. Emellett számos közismert személy elhalálozott rokona, köztük a jelenlegi elnök, Barack Obama anyja is a helyettes által megkereszteltek közé került.
A halottakért, helyettes által végzett keresztség egyébként az 1850-es évek óta gyakorlata a mormon egyháznak. Alapja az Újszövetségben, Pál apostolnak a Korinthusiakhoz írt els levelében olvasható igének („…halottakért keresztelkednek meg”) helytelen, a Biblia szellemiségétl idegen interpretációja. A mormon tanítás szerint minden ember szelleme halála után a Paradicsomba kerül, és a helyettük, eltávozásuk után végzett keresztség lehetséget nyújt nekik, hogy a feltámadáskor örök életben részesülhessenek. 1993-ban Adolf Hitler szintén egy helyettesen keresztül részesült a mormonok halál utáni keresztségében.

Olvasson tovább: