Kereső toggle

A kínai keresztanya

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Tovább dagad a nemrégiben kegyvesztetté vált Po Hszi-laj (Bo Xilai) botránya Kínában. A hatalmas megapolisz, Csungking egykori polgármesterének látványos bukásához vélheten felesége üzelmei is jócskán hozzájárultak. Brit források szerint a hölgy ugyanis valósággal „megbabonázta” a férfiakat, akik közül többen nyomtalanul eltŐntek, vagy gyilkosság áldozataivá váltak.

Az 53 éves Gu Kailai asszony eredetileg ügyvéd, de több vállalkozásban is részt vett. Amikor a csungkingi rendőrfőnök március közepén zaklatott állapotban menedékjogot kért az amerikai követségen, részletesen beszámolt Gu asszony üzelmeiről. A rendőrfőnök ugyanis felfedte, hogy a tavaly novemberben Csungkingben holtan talált brit üzletember, Neil Heywood halála mögött Gu asszony állt. Információi szerint az asszony jelen volt, amikor Heywooddal ciánt itattak, és bevallotta szerepét a gyilkosságban.
A helyzet különlegességét csak fokozza, hogy a hírek szerint Obama elnök előbb értesült a Heywood halálával kapcsolatos körülményekről, mint a brit külügyminiszter.
Neil Heywood szoros kapcsolatban állt Guékkal, egyes források szerint ő intézte el, hogy fiuk Angliában tanulhasson. Üzleti érdekek is összekapcsolták a családdal, és a nyomozók arra gyanakodnak, hogy Gu asszony megkérte Heywoodot, segítsen külföldre menekíteni egy tetemes összeget, amiből a brit férfi a vártnál nagyobb százalékot kért. Megfenyegette Gu asszonyt, hogy ha nem kapja meg a jussát, elárulja a kimenekítés tervét. A hölgy ettől igen zaklatott lett, Heywoodot pedig nem sokkal később holtan találták a hotelszobájában. A hivatalos verzió szerint alkoholmérgezésben halt meg, de többen azt állítják, a férfi nem volt iszákos, viszont már halála másnapján elhamvasztották, így boncolásra sem kerülhetett sor.
Gu asszony egyébként közel egy évet töltött az angliai Bournemouth-ban mintegy 14 évvel ezelőtt, amikor az akkor még csak tízéves fia angolt tanult ott, hogy bekerülhessen az egyik legjobb iskolába. Heywooddal akkoriban annyira sokat voltak együtt, hogy többen azt hitték, házaspárral van dolguk. A szemtanúk szerint a hölgy visszahúzódó volt, ám mégis szinte azonnal felkeltette a férfiak figyelmét, akik kezüket-lábukat törve igyekeztek segíteni neki mindenben. A csendes ügyvédnő szemmel láthatólag főként férfiakkal barátkozott, akiket valósággal megigézett, és azonnal az ujjai köré csavart.
Gu asszony rovására írják egy másik, meg nem nevezett férfi halálát is, aki a házaspár külföldi vagyonát kezelte, valamint a Heywood halálát vizsgáló egyik csungkingi nyomozó állítólagos „öngyilkosságát”. A hírek szerint ugyancsak a csendes hölgy állhat egy televíziós személyiség eltűnése mögött, akinek állítólag viszonya volt a férjével. Egyes források szerint az asszony férjével együtt tervelte ki egyik politikai ellenfelük feleségének a meggyilkolását is, bár erre nincs bizonyíték.
Március közepe óta Po Hszi-lajnak és Gu asszonynak a holléte ismeretlen, a nyomozás pedig már további családtagok vagyonára is kiterjedt.

Olvasson tovább: