Kereső toggle

Vérengzés Kandahárban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A tálibok bosszúhadjárattal fenyegetnek, miután egy amerikai katona a hétvégén 16 afgán civilt, köztük nket és gyerekeket mészárolt le egy faluban a dél-afganisztáni Kandahár tartományban. Nem kizárt, hogy az incidens miatt felgyorsítják a külföldi csapatok kivonását a közép-ázsiai országból.

Készültségbe helyezték az Afganisztánban szolgáló amerikai csapatokat a kandahári vérengzés miatt, amely előtt mindenki értetlenül áll. A hivatalos közlések szerint az amerikai őrmester vasárnap hajnali három órakor elhagyta a Pandzsvaji kerületben lévő támaszpontot, majd két közeli afgán faluban betört három házba, és tüzet nyitott az ott alvó emberekre. Az egyik helyen egy család tizenegy tagját mészárolta le.
Az áldozatok között kilenc gyerek van, akik közül legalább hárommal egyetlen fejlövéssel végzett. Később több holttestet felgyújtott. Számos embert megsebesített, közülük legalább ötöt amerikai katonai kórházban ápolnak. A katona ezután visszatért a bázisra, és feladta magát.
Egyelőre nem tudni, miért hajtotta végre szörnyű tettét, a feltételezések szerint idegösszeomláson mehetett keresztül, vagy pedig részeg volt. Magas rangú amerikai tisztek azonban azt is elképzelhetőnek tartják, hogy előre kitervelte a támadást. Szemtanúk egyébként több katonát véltek látni.
A nagyotmondásukról híres tálibok pedig máris közölték: legalább ötven civil esett áldozatul az öldöklésnek.
A vérengzést elkövető katonát Kandahárban tartják fogva, nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Az AP amerikai hírügynökség értesülései szerint Washington szövetségi államból származik, harmincnyolc éves, házas, két gyerek édesapja. Korábban három cikluson át szolgált Irakban, és most először küldték Afganisztánba, ahol az volt a feladata, hogy a különleges alakulatokat segítse az afgán falvak biztonságának stabilizálásában.
Carsten Jacobson dandártábornok, az Afganisztánban szolgáló nemzetközi erők, az ISAF szóvivője szerint az elmúlt hetek eseményei aggodalomra adnak okot. A vérengzés ugyanis akkor történt, amikor a nemzetközi erők, elsősorban az amerikaiak, valamint az afgán civilek között már amúgy is minden eddiginél feszültebb a viszony egy februári incidens miatt. Akkor egy afganisztáni támaszponton az amerikaiak a Korán több példányát égették el biztonsági okokra hivatkozva, mivel értesüléseik szerint a tálib foglyok a könyvek lapjain küldtek egymásnak titkos üzeneteket.
Elemzők szerint az incidens miatt megerősödnek majd a külföldi, illetve az amerikai csapatok mielőbbi kivonását követelő hangok Afganisztánban. Angela Merkel német kancellár viszont, aki váratlanul Afganisztánba érkezett a hét elején, arról beszélt: nem biztos, hogy a terveknek megfelelően 2014-ig haza tudnak térni a német csapatok.

Olvasson tovább: