Kereső toggle

Válás Tőkés módra

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Véget ért egy húszéves történet. Igaz, sok feszültség és vita jellemezte, de a legfontosabb cél mindkét felet bizonyos önmérsékletre késztette. Nem Bergman felvezetjét idézzük Jelenetek egy házasságból címŐ híres fimjébl – Tkés püspök és az RMDSZ negyedszázados kapcsolatáról emlékezünk meg az erdélyi magyar politika legrégebbi viszonyának hivatalos megszŐnése okán.

A múlt idő használata immár kötelező: a román belpolitikai választások közeledte nagy elhatározásra késztette a forradalom hősét, aki nyíltan szakított az erdélyi magyarok legnépszerűbb politikai szövetségével. A dolog nem igazán lepett meg senkit, hiszen az elmúlt két évben a magyar kormánypárt hathatós szellemi és jelentős anyagi támogatásával Tőkés László egy új magyar politikai formáció megalkotásán dolgozott, kényszeresen egybegyúrva mindazokat, akik nem értenek egyet az RMDSZ politikai orientáltságával.
Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, európai parlamenti képviselő az elmúlt héten nyilatkozatban jelentette be, hogy huszonkét éves tagság után kilép a Romániai Magyar Demokrata Szövetségből.
A politikus szerint a cianidos bányászatot betiltó sikeres európai parlamenti határozat egyik kezdeményezőjeként vállalhatatlan számára a kisebbik kormánypártnak a Verespatakkal kapcsolatos megengedő és a beruházást elősegítő álláspontja, ezért döntött a kilépés mellett.
Mindez azonban csak porhintés – vélik az elemzők, hiszen eddig is köztudott volt, hogy a püspök nem szeret másodhegedűs lenni senki mögött. Az RMDSZ új elnöke éppen egy hónapja „szólta el magát” egy interjúban, hogy normalizálódik a magyar kormánnyal és kormányzó párttal ápolt viszonya, sőt Kelemen Hunor egy Orbán Viktorral való személyes találkozó tető alá hozásáról is beszélt. Az egyik kolozsvári újság vezető szerkesztője szerint ez a püspöknek szóló mondat ugrasztotta ki a nyulat a bokorból; Tőkés egyértelművé tette, hogy nem tetszik neki, ha a háta mögött akarnak megalkudni az erdélyi politikáról – mondja a szerkesztő.
Tőkés ezzel a lépésével eldöntötte az erdélyi politika egyik legégetőbb kérdését, mégpedig azt, hogy az idei évben sorra kerülő választásokon együttműködik az RMDSZ-szel, vagy konfrontál, elemzi a helyzetet Ferenzi Zsolt erdélyi újságíró. Hétfői kilépése az RMDSZ-ből azt jelenti, hogy a Fidesz által erős hátszelet kapó Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) inkább a konfrontációt választja.
Az összefogás mégsem kizárt, főleg a szórványban, vegyes vidékeken, ahol a magyarság megosztása jelentős veszteséggel járna az urnáknál. Az EMNP jelezte is, hogy például Marosvásárhelyen hajlandó támogatni az RMDSZ jelöltjét. A tömbvidékeken az EMNP a szembenállást választotta, nem is titkolva szándékát, hogy a Szász Jenő vezette MNP-szavazók megszerzésében bízik. A választások közeledtével a Partiumból, azaz a nagyváradi területekről fokozatosan igyekszik a székelységbe áthelyezni súlypontját az EMNP. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a Szász-féle néppárt sem tudta ezen a területen elérni a bűvös 5 százalékot, mert errefelé nem elég orbánviktorozni egy kicsit a hőn áhított eredményhez – mondja újságíró szakértőnk. Az RMDSZ eredményeivel az EMNP retorikája nem veheti fel a harcot, még ha a forradalom legendás alakja mondja is ezeket az ígéreteket, akinek a hitele erősen megkopott az utóbbi időben válása és a román bulvársajtó miatt.
Az EMNP tudatosan az RMDSZ gyenge pontját keresi, és ez nem más, mint az európai pártokat is pusztító korrupció. Tőkésék a magyarországi forgatókönyvekből megtanulták, mi az, ami egy politikai kampányban célravezető, és azt is jól tudják, hogy az erdélyi magyarok szemében a tisztesség és becsületesség továbbra is prioritást élvez. Az erdélyiek azt vetik legtöbbször az RMDSZ szemére, hogy Bukarestben elbalkániasodott, a magyarság képviselete helyett a saját mutyijának védőjévé lett.

Erővonalak

Tkés és az RMDSZ–Fidesz-viszony egy névtelenséget kér RMDSZ-elnökségi tag olvasatában: A Fidesz jelents támogatást nyújtott az Erdélyi Magyar Néppárt megizmosodásához, ugyanúgy, ahogyan korábban a Magyar Polgári Párt létrehozása mellett asszisztáltak. Tkés László már akkor igyekezett a Magyar Polgári Párt élére állni, de a funkciót a Fideszben másnak adták, mondván, hogy Szász Jen alkalmasabb a feladatra. Az RMDSZ-t azonban nem sikerült legyzni, Szász kezébl kicsúszott az irányítás, és jött Tkés püspök formációja.
A közben eltelt idben tárgyalások zajlottak az RMDSZ, valamint a püspök és pártfogói között; ennek nyomán felajánlották Tkés Lászlónak, hogy legyen listavezet az RMDSZ európai parlamenti listáján, amelyet éppen miatta Magyar Összefogás listájának neveztek el. Tkés László azonban soha nem vált az RMDSZ képviseljévé, folyamatosan azt hangoztatta, hogy az RMDSZ az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal kötött egyezséget, ami alapján lett a listavezet. RMDSZ-es pedig csak akkor volt, amikor ebbl valami hasznot látott, például így lehetett tagja a néppárti frakciónak, aminek ma az alelnöke Schmitt Pál helyett.

Olvasson tovább: