Kereső toggle

Szélmalomharc

USA-kampány

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Jelentős csatát tudhat magáénak az amerikai választási kampányban  Rick Santorum, aki az elmúlt időben egyre jobban Mitt Romney mögé szorult. A pennsylvaniai szenátor fölényesen nyert a Louisianában megrendezett előválasztásokon – a politikusnak amúgy a Louisianát is magába foglaló déli államokban van a legtöbb esélye. Egy csatával azonban nem nyerheti meg az intenzív választási háborút.

„Nem azért harcolok, hogy az amerikai elnöki poszt konzervatív jelöltje legyek. A konzervatív jelölt én vagyok” – mondta Santorum határozott magabiztossággal. Az lehet, hogy ő magát a potenciális konzervatív jelöltnek tekinti, mindenesetre a verseny most a republikánus jelöltségért folyik, és arra már igencsak kevés esélye maradt. Bár Louisianában a szavazatok 49 százalékával szerezte meg az első helyet, míg Romney mindössze 27 százalékkal ballagott mögötte, az összesített versenyben éppen fordított a felállás. Mitt Romney 20 államban aratott eddig győzelmet, míg Rick Santorum lényegében fele annyi, 11 államban kapta meg a szavazatok többségét.
Nem véletlen tehát, hogy Mitt Romney csupán egy baráti gratulációval reagált az eredményre. Romney szóvivője viszont nem állta meg, hogy ne élcelődjön a most babérjain ülő ellenfelen: „Rick Santorum olyan, mint egy amerikaifutball-játékos, aki őrjöng egy gól (3 pont) megszerzése után, miközben az ellenfél 7 touchdownnal (azaz 42 ponttal) vezet alig egy perccel a meccs vége előtt.”
A massachusettsi kormányzó energiáit szinte már csak az Obama elnökkel szembeni konfrontálásra használja. „Minden egyes nap Barack Obamával időpocsékolás, amellyel elveszítünk egy újabb lehetőséget arra, hogy Amerikát a helyes útra tereljük – mondta Romney. – Eljött az idő, hogy az amerikaiak összefogjanak és segítsék visszavezetni országukat a konzervatív elvekhez, amelyek Amerikát szabaddá, bővölködővé, biztonságossá és tiszteltté tették” – tette hozzá határozottan a politikus.
Mindeközben Santorum újra és újra nekilendül a harcnak, és semmi jelét nem mutatja annak, hogy az eredmények eltántorítanák őt a további versenytől. „Minden ellene dolgozik, de ő nem adja fel” – írta a Daily Telegraph. A napokban sikerült vihart kavarnia a CBN televíziónak adott interjújával, melyben a riporter kérdésére kijelentette: természetesen fontolóra venné, hogy alelnökjelöltje legyen Mitt Romney-nak. „Minden szükséges lépést  megtennék, hogy segítsek az országon” – jelentette ki. Másodhegedűs pozíciójára győzelme utáni telefonbeszélgetése is rámutatott, amikor messze vezető ellenfeléhez telefonon így szólt: „Hagyj egy kicsit nekem is!”

Olvasson tovább: