Kereső toggle

Sarkozy, a kapitány

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Visszavonul a politikától, ha nem nyeri meg a választásokat – jelentette ki Nicolas Sarkozy egy tévéinterjúban. Elemzk szerint kijelentésével ügyes csapdát állít szocialista ellenfelének, akinek sokat árthat, ha belemegy a személyesked kampányharcba.

A legújabb közvélemény-kutatások szerint a francia elnök továbbra is ellenfele, François Hollande mögött helyezkedik el a versenyben. A kritikusok azzal vádolják Sarkozyt, hogy a bevándorlók és idegenek kérdését kampánytémává téve a szélsőjobboldal szavazatait próbálja megszerezni. Sarkozy, aki maga is magyar bevándorló apa fia, többek között a régebb óta az országban tartózkodó bevándorlók segélyeinek korlátozását ígéri a francia választóknak.
Az 57 éves Sarkozy politikai pályafutása a nyolcvanas években kezdődött, Párizs egyik kerületének polgármestereként, innen emelkedett a kabinetminiszteri pozícióba elődje, Jacques Chirac mellett, majd az elnöki székbe 2007-ben.
A francia BFMTV-nek adott interjúban a múlt héten igennel felelt arra a kérdésre, vajon felhagy-e a politizálással, ha nem nyeri meg a választásokat.
Mit nyerhet Sarkozy e bejelentéssel? – teszik fel a kérdést az elemzők. Stéphane Rozès politológus szerint Sarkozy kijelentése ügyes csapda ellenfele, François Hollande számára. Az elnök, mivel nem képes magához ragadni a vezetést, ilyen módon kívánja „dramatizálni” a választásokat, lényegében azt állítva: Ha nem engem választanak, káosz lesz – fejtette ki Rozès az Europe 1 rádióban.
E logika szerint a jelenlegi elnök az egyetlen kapitány, aki képes kikormányozni az országot a viharos gazdasági helyzetből: Franciaországnak tehát Sarkozy és egy olyan jelölt között kell választania, aki romlásba sodorja az országot. Más elemzők szerint azonban Sarkozy túl nagy kockázatot vállal ezzel a retorikával, mivel könnyen megtörténhet, hogy Franciaország egy könnyed „au revoir”-ral búcsút int neki.
Amennyiben Hollande belemegy a csapdába, és belép a személyeskedő Sarkozy-ellenes kampányba, elveszíti a választásokat – ami többször is megtörtént már a francia politikában.
Ugyanez a taktika okozta a Chirac-ellenességgel operáló Lionel Jospin szocialista jelölt bukását 2002-ben. Jospin „kimerült, passzív” Chiracról beszélt, aki „elvesztette az erejét és motivációját”. Értékelését könnyen fordították ellene mint olcsó személyeskedést.
Ugyanígy vesztette el a 2007-es választásokat a Sarkozyt szembetámadó Ségoléne Royal is. „Nem az Egyesült Államokban vagyunk, ez a taktika nálunk nem működik” – hívják fel a figyelmet az elemzők.
Hollande tisztában van vele, hogy népszerűsége nagyobb része az ellenfele iránti elutasításból ered: egy közelmúltbeli felmérés szerint támogatói hatvan százaléka nem a politikája miatt választja őt, hanem azért, mert elege van a jelenlegi elnökből.
Úgy tűnik azonban, hogy a kampány mindeddig nem volt nagy hatással a francia választókra. A legújabb eredmények szerint François Hollande szocialista jelölt előnye növekszik Nicolas Sarkozy elnökkel szemben – miközben a szélsőjobboldali Marine Le Pennek egyre kevesebb esélye van az induláshoz szükséges számú támogatás megszerzésére.

Olvasson tovább: