Kereső toggle

Feszültség Falklandon

Harcias retorika az évfordulón

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

N a feszültség a Falkland-szigetek körül a falklandi háború harmincadik évfordulóján. Az elmúlt héten Argentína több barátságtalan lépést is tett, mintegy válaszul arra, hogy a brit William herceg hat- hetes katonai gyakorlatra érkezett a szigetekre.

Cambridge hercegének érkezését követően Argentína megtagadta két brit utasszállító hajó kikötését Ushuaia partjainál, másnap pedig az ipari miniszter arra kérte a húsz legnagyobb vállalatvezetőt, hogy ne importáljanak angol termékeket. A Daily Telegraph beszámolója szerint Debora Giorgi az üzletemberek számára tartott beszéde során kijelentette: „A kormány világos üzenetet küld azok számára, akik kolonializmussal kívánnak hozzájutni mások természeti kincseihez.”
Az argentin lépésre reagálva Steve Field, a brit miniszterelnök szóvivője kifejtette: „Nagy kár, hogy Argentína a kooperáció helyett a konfrontáció politikáját folytatja.”
A szóvivő szerint Nagy-Britannia az argentin áruk egyik fő importőre, így az ellenségeskedés nem szolgálja Argentína érdekeit. A viszály kiújulásának legfőbb oka egyébként az olaj – Nagy-Britannia ugyanis két évvel ezelőtt adott engedélyt a Falkland-szigetek partjai mellett az olajkitermelésre.
Az argentin elnök Sean Penn hollywoodi színésszel való találkozóját követően (lásd keretes írásunkat) argentin véleményformálók nyílt levelet írtak Cristina Kirschner elnöknek, amelyben arra szólították fel, hogy hagyjon fel a Falkland-szigetekkel kapcsolatos „őrült” és „abszurd” politikával. A levélírók azt állították, hogy az argentin elnök terrorizálja a mintegy 3000 fős lakosságot, amelynek túlnyomó többsége brit uralom alatt kíván maradni.
A Falkland-szigetek körül újra fellángolt vita kapcsán felmerült a kérdés, mi történne, ha Argentína tettekre váltaná a harcias retorikát, és megpróbálná újra elfoglalni a szigeteket. A BBC elemzése szerint ez gyakorlatilag lehetetlen lenne: 1982-ben ugyanis mindössze 70 tengerészgyalogos tartózkodott a szigeten, 120 helyi tartalékossal együtt. Jelen pillanatban a brit haderő 1200 emberből áll, és ami ennél is fontosabb, a szigeteket ezúttal komoly légierő védi.
Minden eshetőségre felkészülve azonban a brit hadsereg megerősítette William herceg védelmét, akit az SAS különleges egység katonái védenek éjjel-nappal.

Tiltakozó celebek

Hírességek is beszálltak a Falkland-szigetek körüli vitába. Legutóbb éppen Morissey, a híres-hírhedt The Smith nevŐ alternatív zenekar énekese jelentette ki Argentínában egy koncerten: „Önök is tudják természetesen, hogy a Malvin-szigetek Argentínához tartoznak.” Steven Patrick Morissey-nak ez az állásfoglalása mellesleg a barátságos vélemények közé tartozik. 1984-ben a Viva Hate címŐ szólóalbumán a Margaret on the Guillotine címŐ dal (Margaret a guillotinon) Margaret Thatcherrl szólt, ami miatt a rendrség nyomozást indított az énekes ellen.
A brit rocktörténelem egy még ismertebb híressége is az argentin oldalra állt a szigetek hovatartozását illeten: Roger Waters, a Pink Floyd alapító tagja a chilei tévének nyilatkozta azt, hogy a szigetek Argentínát illetik. A Pink Floyd véleménye a falklandi konfliktusról már korábban is egyértelmŐ volt, Final Cut címŐ albumukon a Post War Dream címŐ dalban ezt éneklik: „Maggie, Maggie, mit tettünk”, a Belgrano nevŐ hajó elsüllyesztésére utalva, amely 386 argentin tengerész halálát okozta.
A kritizálások sorát amúgy Sean Penn (fenti képünkön) hollywoodi sztár nyitotta, aki Cristina Kirschner argentin elnökkel való személyes találkozóján „nevetséges és archaikus kolonialista politikának” nevezte a brit álláspontot, és az ENSZ által moderált tárgyalást javasolt a két országnak.
Sean Penn megnyilvánulása természetesen nem aratott osztatlan sikert a szigetországban: Patrick Mercer tory képvisel a Daily Mailnek azt nyilatkozta, nem érti Sean Penn érintettségét az ügyben. „Mi köze az egészhez Sean Pennek, se nem brit, se nem argentin, és ebbl az ostoba megjegyzésbl látszik, hogy nem is érti a helyzetet… Persze nem is meglep, hiszen jó sok filmje katasztrofális, nem is várhatjuk tle, hogy értelmesebb jöjjön ki a száján.”
Úgy tŐnik, a brit olvasóközönség túlnyomó része Mercerrel ért egyet, a Daily Telegraph szavazásán az olvasók több mint kilencven százaléka vélte úgy, hogy Sean Penn kritikája nem helytálló.

Olvasson tovább: