Kereső toggle

Ellenzékben a Híd - Interjú Bugár Bélával

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Átrendeződött Szlovákia politikai térképe a március 10-ei rendkívüli parlamenti választásokon. A parlamenti erők sorrendjében a Híd (Most) Párt a negyedik helyen végzett, 176 ezer szavazattal 13 képviselőt küldve a Nemzeti Tanácsba. A választás eredményéről és tanulságairól kérdeztük Bugár Bélát, a szervezet elnökét.

Gratulálunk a választási eredményekhez, hiszen több mint 170 ezer magyar állampolgár sorsát képviselhetik a következő négy évben a parlamentben. Mi ennek a sikernek a titka, miért Önökre szavaztak a magyar választók?

- Azért, mert az elmúlt másfél évben olyan eredményeket sikerült elérnünk, amiket azelőtt 8 év kormányzás alatt nem. Ha csak a kisebbségek területén elért sikereket említem, akkor el kell mondanom, hogy kialakítottunk egy módszertani központot Komáromban, amely a magyar tannyelvű iskolák szükségletei mellett segítséget nyújt többek között a hatékonyabb szlováknyelvoktatásban. Az államnyelvtörvényben és a kisebbségi nyelvhasználati törvényben elért módosításoknak köszönhetően megszűnt a nemzetiségi feszültség Szlovákiában. Sőt elértük azt, ami azelőtt soha Szlovákiában még nem volt: hogy a hivatalnokot meg lehet büntetni, ha gátolja az anyanyelv használatát. És még sorolhatnám. Ezek az eredmények is azt bizonyítják, hogy az együttműködés az egyetlen járható út, és ezt a választóink is így látták. Ezért szavaztak ránk.

A párt ellenzékben folytatja a munkáját, bár próbálták Önöket egybemosni a Smerrel, illetve arról szóltak a pletykák, hogy tárgyaltak Robert Ficóval egy esetleges kormánykoalícióról. Mi ezeknek a pletykáknak a háttere, van-e valóságalapjuk?

- Robert Fico pártja 83 mandátumot szerzett, ilyen eredménnyel nincs szüksége koalíciós partnerekre. Ebből is látszik, hogy ezek csak rosszindulatú pletykák voltak. Nagyjából mindegyik párt ugyanazt mondja: ha Robert Fico ilyen fényes győzelmet aratott, akkor vállalja is azt a felelősséget, ami a parlamenti többséggel jár! Csinálja meg, amit programjában megfogalmazott, ne hivatkozzon másra, ha akadályok merülnek fel. Az mindenesetre megnyugtató, hogy a szélsőséges SNS már nincs vele, nem terheli a Házon belülről a szlovák politikát.

A kettős állampolgárság a két ország viszonyát terhelő egyik legsúlyosabb ügy. Félretéve az érzelmi reakciókat, van jó megoldás a kérdésre?

- Mi továbbra is alkotmányellenesnek tartjuk, hogy bárki is elveszítse állampolgárságát csak azért, mert egy másik ország állampolgárságát megszerezte. Jó megoldás nyilván van, most azonban kizárólag a Smer kezében van minden döntés, illetve az alkotmánybíróság kezében - még mindig várjuk, hogyan döntenek a beadványunkkal kapcsolatban.

Magyarországról sokan sokféleképp igyekeztek az Önök bejutását elgáncsolni. Mi az oka ennek, kik voltak, akik leginkább ártottak a választási szereplésüknek?

- Az ok ugyanaz, mint Erdélyben, Kárpátalján vagy Délvidéken: a Fidesz csak a saját szatellitszervezetét, vazallusát kívánja támogatni. A magyar média egyértelműen az MKP bejutásán fáradozott. Az MKP képviselői majdhogynem napi szinten nyilatkoztak, míg a Híd egyáltalán nem, vagy alig kapott lehetőséget szerepelni. Ez bizonyos szinten ártott nekünk, hiszen a szlovákiai magyarok is figyelemmel kísérik a magyarországi adókat. Tisztánlátás végett tegyük egyértelművé a dolgot: az MKP miatt vesztett el az itteni magyarság több mint százezer szavazatot. Tavaly novemberben meghívtuk őket, hogy megbeszéljük, miként lehetne egy listán indulni. Elutasították, nem jöttek tárgyalni. Az eredmény ez lett.

Az ellenzéki szerepben milyen pozíciók jutnak Önöknek, milyen helyeket igyekeznek megszerezni a törvényhozásban?

- Szerintem több bizottságban is indokolt lenne a jelenlétünk, hiszen van külügyi szakemberünk (Frantisek Šebej), mezőgazdasági szakemberünk (Simon Zsolt), környezetvédelmi szakemberünk (Nagy József), és még sorolhatnám. De természetesen minden pozícióról közös megegyezés alapján dönt majd a jobboldali ellenzék. A jelenlegi tárgyalás eredményeként már állíthatjuk, hogy az emberjogi és kisebbségi bizottság élére a Híd képviselője kerül.

Olvasson tovább: