Kereső toggle

Bevándorlóstop

Anglia bezárkózna

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A bevándorlás jelents mértékŐ korlátozását tervezné Theresa May brit belügyminiszter egy, a közelmúltban kiszivárogtatott hivatalos irat szerint, melynek tartalmát a brit Sunday Times hozta nyilvánosságra.

A Nick Clegg miniszterelnök-helyettesnek szóló levél szerint a belügyminiszter közel kétszeresére emelné a feleség vagy eltartott családtag beutaztatásához szükséges minimum jövedelemszintet – a jövőben legalább évi 25 700 fontot kellene keresnie mindazoknak, akik az Európai Unión kívülről szeretnének családtagot magukhoz fogadni. Gyerekek esetében a minimum jövedelem mértéke ennél sokkal meredekebben emelkedne.
May emellett megemelné a családtagok tartózkodási engedélyének kiadásához szükséges próbaidőt kettőről öt évre, és magasabb nyelvismereti szintet írna elő ennek megszerzéséhez.
Theresa May feltett szándéka kemény politikával fellépni a családegyesítési rendelkezésekkel visszaélők ellen – a 2011 júniusát megelőző tizenkét hónapban 250 ezer volt a Nagy-Britanniába bevándorlók száma, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi David Cameron miniszterelnök számára, hogy 2015-re elérje a kormány által kitűzött százezres éves határt. A 2010-ben kibocsátott közel 50 ezer családegyesítő vízummal elsősorban pakisztáni, indiai és bangladesi asszonyok érkeztek az országba. A kormány tisztában van azzal is, hogy a jelenlegi rendszerben számos névházasság köttetik a bevándorlási törvények kijátszására.
A liberális demokraták, akiknek 2010-es választási programjában az illegális bevándorlóknak adandó teljes amnesztia szerepelt, a toryknál sokkal engedékenyebb álláspontot képviselnek a kérdésben.
A kormány ugyanakkor nem sokat tehet az Európai Unión belüli bevándorlás kérdésében, amelyre a mozgásszabadság joga vonatkozik – ennek megfelelően a számokat az EU-n kívülről érkező tömegek oldalán kívánnák csökkenteni.
A bevándorlás nem kizárólag statisztikai kérdés, és nem is csak az adófizetőkre rótt terhekről szól. A családegyesítésen keresztül történő tömeges bevándorlás sokak szerint a társadalmi integritást veszélyeztető jelenség, és különösen negatív hatással bír a közoktatásra. Az Oktatási Minisztérium múlt héten közzétett adatai szerint Nagy-Britanniában az otthon angolul beszélő gyerekek Anglia-szerte 1600 iskolában kisebbségben vannak. Az általános iskolákban minden hatodik tanuló nem angol anyanyelvű, ez a középiskolákban minden nyolcadik tanulóra igaz. A nem angol anyanyelvű tanulók között a legtöbben a pandzsábi nyelvet beszélik, ezt követi az urdu, bengáli, gudzsaráti, szomáli, lengyel, arab, portugál, török és tamil. Eric Pickles közösségekért és önkormányzatokért felelős miniszter nyíltan fogalmazott az ügyben: azok a bevándorlók, akik nem tanulnak meg angolul, könnyen gettósodhatnak, és a munkaerőpiacon alkalmazhatatlan, zárt szubkultúra részévé válhatnak.
A brit belügyminiszter terve évente 15 ezerrel csökkenthetné a bevándorlók számát, jelentősen közeledve ezzel a kormány által kitűzött évi százezres bevándorlási határhoz.
A javaslat éles vitára számíthat Nick Clegg miniszterelnök-helyettes és más liberális demokrata politikusok részéről, tovább élezve a koalíciós partnerek közötti feszültséget, amely a múlt heti, költségvetés körüli vita révén már éppen elég feszült volt.

Olvasson tovább: