Kereső toggle

Sokkoló náci mondatok

Lemondásra szólítják fel a jobbikos politikust

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Sokkolónak" nevezte a Jewish Chronicle (JC) újságírója, Orlando Radice  azt az interjút, amit a Jobbik külügyi szóvivőjével készített. Gyöngyösi Márton az interjúban „fantasztikus üzletnek" nevezte a magyarországi holokauszt áldozatainak száma körül zajló „ugrándozást", és közölte: „a zsidók itt nem kívánatosak". Kijelentette továbbá, hogy a „zsidóknak nincs joguk arról beszélni, ami a második világháború alatt történt", és kifejezte támogatását Irán külpolitikai céljai mellett, amelyek között Izrael elpusztítása is szerepel. Avigdor Lieberman izraeli külügyminisztert Joseph Goebbelshez hasonlította, és „tiszta nácinak" nevezte. Miután az interjúból nemzetközi botrány lett, Gyöngyösi azt állította, „manipulálták a szavait". A Hetek kérdésére a riporter, Orlando Radice közölte: az egyórás interjú minden mondatáról hangfelvétellel rendelkezik.

A londoni hetilap a Külügyminisztérium egyik név nélkül nyilatkozó vezető munkatársára hivatkozva úgy mutatja be a Jobbikot, mint ami a Fidesz váltópártja lehet. „Nagyon aggódunk, mert a közeli hónapokban könnyen előfordulhat, hogy megbukik a miniszterelnök, magával sodorva a kormánypártot, és egy választás esetén a Jobbik jó eséllyel a legerősebb parlamenti párttá válhat" - idézi a JC a külügyi forrást.

Gyöngyösi azonban az interjúban a JC szerint nem próbált meg a kormányzati pozíció reményében kedvezőbb képet festeni a Jobbikról, hanem folyékony angolsággal, nyíltan fogalmazott. Megkérdőjelezte azt, hogy valóban 400 ezer embert öltek meg vagy hurcoltak el Magyarországról a második világháború során. „Fantasztikus üzlet lett a számok körül zajló ugrándozás" - mondta.

Megerősítette, hogy a Jobbik fenyegetésnek látja az izraeli üzleti érdekeltségeket Magyarországon. Simon Peresz 2007-ben tett kijelentésére hivatkozva, amelyben az izraeli elnök méltatta az izraeli üzletemberek világméretű - köztük Magyarországon elért - gazdasági sikereit, Gyöngyösi azt állította: „A zsidók arra törekednek, hogy Izraelen kívül építkezzenek. Ez a fajta terjeszkedés a természetük része. Ha Peresz a gyarmatosítást támogatja, akkor az emberek természetes reakciója, hogy úgy érzik, a zsidók itt nem kívánatosak."

A MÁV ellen a deportálásokban való szerepe miatt a holokauszt áldozatainak családtagjai által Chicagóban indított perről Gyöngyösi fenyegetően megjegyezte: „Ez a pénzhajhászás a tűzzel való játék Magyarországon."

A Jobbik külügyi szóvivője hallani sem akar arról, hogy Magyarországnak szembe kellene néznie és bocsánatot kellene kérnie a holokausztban játszott szerepe miatt: „Még hogy én kérjek bocsánatot hetven évvel később, amikor minden nap, minden órában erre emlékeztetnek? Lépjünk már ezen túl, a Krisztus szerelmére. Magát a kérdést is felháborítónak tartom" - közölte Gyöngyösi.

Az interjúban Gyöngyösi Márton támogatásáról biztosította Irán politikai céljait, amelyek között Izrael megsemmisítése is szerepel. „Mindig támogatom egy fenyegetett ország álláspontját. Irán annak a közel-keleti tengelynek a középpontjában fekszik, amelyet Izrael és az Egyesült Államok az uralmuk alá akarnak vetni, és ellenőrizni kívánnak. Irán rendkívül békés ország, és soha nem indított egyetlen háborút sem, szemben Izraellel, amely maga körül már mindennel és mindenkivel szemben hadat üzent."

Izraelről Gyöngyösi azt állította, hogy „terroristák alapították", és ma a „faji gyűlöleten alapuló, náci rendszer". Példaként Avigdor Lieberman külügyminisztert említette, aki szerinte „nem különbözik Goebbelstől, tiszta náci". A gázai és ciszjordániai izraeli politika szerinte csak arról szól, hogy „nőket és gyermekeket gyilkoljanak, és felépítsenek egy apartheid falat". A Jobbik külügyi szóvivője szerint emiatt a „zsidóknak nincs joguk arról beszélni, ami a második világháború alatt történt".

A JC írását Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár véleményével zárja, aki szerint a „Jobbik veszélyes játékot játszik. A gazdasági válság idején kihasználják a régi paranoiát".

Minden szó elhangzott

Gyöngyösi Márton több lépésben igyekezett elhatárolódni saját magától, miután kiderült, hogy állításai nemzetközi botrányt kavartak. Első nyilatkozatában azt állította, hogy kiáll a Jewish Chronicle-nak adott nyilatkozata mellett, de mondatait a Jerusalem Post című izraeli lap „manipulálva ismertette” (a Külügyminisztérium közleménye ugyanis nem az eredeti cikkre hivatkozott, hanem arra, amelyet a Jerusalem Post – egyébként szó szerint ugyanazokkal az idézetekkel – közölt a Gyöngyösi-interjúról).

Majd két nappal később a Barikád online számára nyilatkozva már az eredeti cikket is manipuláltnak állította be, mondván, az újságíró kiforgatta szavait. A vita tisztázása érdekében a Hetek felhívta Orlando Radice-t, a Jewish Chronicle londoni szerkesztőjét, aki az interjút készítette. Azt kérdeztük tőle, igazolni tudja-e az elhangzottakat, és miért gondolja azt, hogy Gyöngyösi Márton kijelentései „sokkoló hatásúak”.

„Megerősíthetem, hogy mindent, amit idéztem tőle, szó szerint elmondott az interjúban, amiről hangfelvétel készült – mondta Orlando Radice. – Egy órát beszélgettem Gyöngyösi úrral a Miniszterelnöki Hivatal épületében. Sok mindenről szó esett, de a visszatérő téma »Magyarország gyarmatosítása« volt, amit Gyöngyösi úr szerint izraeli és zsidó üzletemberek folytatnak. Az interjút egyébként könnyen sikerült megszervezni. Egyszerűen felhívtam a Jobbikot, és a sajtósok egyeztették a helyszínt és az időpontot.
Az interjú során Gyöngyösi úr sokkoló kijelentéseket tett, amelyek különösen súlyosak egy olyan politikus részéről, aki a harmadik legnagyobb frakcióval rendelkező párt külügyi szóvivője és a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának az alelnöke. Ezek a mondatok betekintést adnak abba, hogyan gondolkodik ő és pártja Izraelről. Konkrétan megkérdeztem tőle, hogy egyetért-e azzal, amit az iráni vezetők Izrael elpusztításáról mondtak. Bár nem mondta azt, hogy igen, amit válaszolt – ezt idézem a cikkben – egyértelművé tette, hogy Iránt támogatja Izraellel szemben. Ahogy pedig a zsidókról beszélt általánosságban, azt egy szóval lehet leírni: sokkoló.
A Jobbik ma az európai szélsőjobboldalon is kilóg a sorból. Csak az olyan marginális pártok állnak vele szóba, mint például a Brit Nemzeti Párt, amely nem tagja a parlamentnek.”

Hamis válaszok, felelőtlen kormánypolitika

A Hetek Forgács József Ausztráliában élő akadémikust, nemzetközi hírű szociálpszichológust is megkérdezte arról, külföldön milyen fogadtatása lenne a Gyöngyösi Márton-féle mondatoknak. „Ha kormánypolitikusról lenne szó, Gyöngyösi Mártont rasszista és antiszemita kijelentései miatt természetesen azonnal el kellene távolítani a pozíciójából – válaszolta Forgács professzor. – Ellenzéki képviselőnél azonban más a helyzet, itt a nyilvános politikai reakció, kritika és elhatárolódás lehetne a szükséges válasz. Az ilyen véleményekkel szemben nem az elhallgattatás vagy a tiltás a megfelelő reakció, hanem vitatkozni kell, elmondani, hogy miért hamisak és rendkívül veszélyesek, károsak az ilyen bizarr, a valóságtól elrugaszkodott nézetek.
Valóban megdöbbentő, hogy ilyen, hetven éve idejétmúlt gondolatok újra felbukkannak ma Európában. Szerintem ez részben annak is a következménye, hogy a hatalmon lévők eltűrnek, sőt maguk is terjesztenek bizonyos konspirációs elméleteket, és így egy hamis, félrevezető ellenségképet propagálnak, például azt, hogy Magyarországot kívülről támadás érte, és az országot ezért meg kell védeni. Az ilyen felülről érkező demagóg magyarázatok majdnem szükségszerűen azt eredményezik, hogy lejjebb a kevésbé tájékozott emberek megnyílnak az efféle nézetek iránt. A kormány felelősségét ezért elsősorban abban látom, hogy teret engednek az ilyen hamis, félrevezető konspirációs elméleteknek, és ezzel előkészítik az utat más, még elfogadhatatlanabb nézetek terjedése számára.
Egy felelős kormánynak az lenne a dolga, hogy az embereket a valóságról tájékoztassa. Az Orbán-kormány felelős azért, hogy az általuk propagált hamis konspirációs magyarázatok ma már sajnos széles körben elfogadottak. A valóságban nem volt, és nem is elképzelhető egy hatékony sajtókonspiráció vagy tőkekonspiráció Magyarország ellen. Nem az országot, hanem a kormány bizonyos intézkedéseit érte jogos támadás. Felelőtlenség és nagyon veszélyes lépés több százezer emberrel elhitetni azt, hogy Magyarország mint ország támadás alatt áll. Az ilyen Gyöngyösi-féle nyilatkozatok előzménye részben pontosan ez a kormánypolitika, ami a kritikákra bezárkózással és egy valótlan konspirációs ellenségkép kialakításával válaszol.
A Jobbik-jelenségben a kormánynak és a Fidesznek ilyen értelemben van felelőssége. Nem lett volna szabad úgy feltüntetni az Orbán-kormány bizonyos antidemokratikus intézkedéseit ért bírálatot, mintha valamilyen összeesküvés és támadás zajlana az ország ellen. A bírálatok jobbról és balról, szinte minden jelentős ország részéről egyaránt megszólaltak. Erkölcsileg elfogadhatatlan ezt a választók felé úgy feltüntetni, hogy a kormánynak az országot kell megvédeni, mert ez az embereknek a valóságtudatát fertőzi meg.
A Jobbik megerősödésében természetesen nem csak az Orbán-kormánynak van felelőssége, hanem az MSZP-kormánynak is, mert az ő kormányzásuk idején terebélyesedett ki a Jobbik. A rossz, inkompetens vezetésük miatt nőtt a populista, részben demagóg jobboldali szélsőséges csoportok népszerűsége, és nem véletlen, hogy az MSZP szavazótáborának egy része átállt a Jobbikhoz.”

AzŰúriŰbigottságŰisŰfelels

A The Jerusalem Post idézte a kelet-európai antiszemitizmus ismert szakértjét, Dovid Katz professzort, aki szerint „sok mindent, amit a Jobbik mond, azt a Fidesz is magáévá teszi”. Az antiszemitizmusnak egy bizonyos megnyilvánulását jobbközép véleménynek álcázzák. „A Jobbik, elvégezve a piszkos szélsjobb munkáját, felhatalmazza az »álcázott szélsjobbot«, magát a Fidesz-kormányt, hogy jobbközépként mutassa magát a naiv nyugat-európaiaknak, annak érdekében, hogy egy mélységesen demokráciaellenes, antiszemita és a fasizmust magasztaló politikát Őzhessen.”
A Hetek az idézett véleménnyel kapcsolatban megkereste Dovid Katz professzort, aki Litvániában él, és két éve Magyarországon is kutatta a szélsjobboldali mozgalmakat.
„Természetesen helyes, hogy a Magyar Külügyminisztérium elítélte a Jobbik legutóbbi antiszemita kirohanását, miután a Jerusalem Post és a londoni Jewish Chronicle nyomán nemzetközi nyilvánosságot kapott az ügy. De ilyen mértékŐ PR-katasztrófák esetén nem elegend, hogy egy sajtóközleménnyel gyorstapaszt ragasszunk a fekélyre. A Fidesz-kormány maga is – több kelet-európai országhoz hasonlóan – egy olyan kifinomult formájú etno-exkluzivizmust képvisel, ami az ultranacionalizmusban, a holokauszt relativizálásában és az erteljes demokrácia leépítésében és meggyengítésében gyökerezik. Ez utóbbi egyébként mindig feltŐnik, amikor az állam eltŐri, hogy a lakosság egyes szegmenseivel szemben ersödjenek az elítéletek. Akár »úri bigottságnak« is nevezhetjük ezt a magatartást, amely hallgatólagosan eltŐri a »plebejus bigottságot« (a brfejŐeket, a harsány jelszavakat, horogkereszteket és a még rosszabb jelenségeket).
A jobboldali kormánypárt itt Litvániában lelkesen biztatta Magyarországot arra, hogy álljon ellen az Európai Bizottság követeléseinek, amelyekben a demokrácia hanyatlására figyelmeztetett. A litván miniszterelnök, aki maga nem egy bigott politikus, ellentmondásos nyilatkozatokat tett Magyarország ügyében, arra a lehetetlen feladatra vállalkozva, hogy egyszerre saját jobboldali pártjának és az aggódó európai közvéleménynek is kedvében járjon.
De még innen is van visszaút: Magyarország visszavonhatja a 2010-ben meghozott szégyenletes »Ketts genocídium«-törvényt, és elhatárolódhat mindazoktól az ultranacionalista és tekintélyelvŐ folyamatoktól, amelyek az utóbbi idben joggal aggasztják az Európai Uniót.
A közelmúltban Karl Pfeifer veterán emberi jogi aktivista pontosan fogalmazott a Fidesz és a Jobbik kapcsolatáról: „A Fidesz tudatosan rájátszik azokra a negatív ösztönökre és vulgáris érzelmekre, amelyekbl azt gondolta, hogy hasznot húzhat. Ezzel szemben a szélsjobb (értsd a Jobbik) zsigerbl rasszista és antiszemita. Ezzel a magatartással a Fidesz társadalmilag elfogadottá tette a szélsjobb durva gyŐlöletbeszédét. A politikailag motivált bŐnbakkeresés, a kisebbségek stigmatizálása és üldözése kormányzati eszközzé vált.”

Olvasson tovább: