Kereső toggle

Öldöklő iram

Mészárlás az egyiptomi stadionban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Közel-keleti futballbajnokság eredményei ritkán keltik fel a nyugati sajtó figyelmét. Azt azonban a legtöbb médium leközölte, hogy néhány napja 3-1 lett két egyiptomi csapat, az al-Maszri és az al-Ahli egymás elleni eredménye. Nem mintha az eredmény különösebben befolyásolná a szezon eredményeit, de a közel-keleti politikát annál inkább, mivel tragikus módon ennek a találkozónak 74 halálos áldozata van a meccs után kitört zavargások miatt.

A futballmérkőzések gyakran felkorbácsolják az érzelmeket, és még szurkolói összecsapások is viszonylag gyakran előfordulnak, mégis szinte példátlan az, ami a port-szaídi stadionban a mérkőzés lefújása után történt. A hazai al-Maszri csapat szurkolói fékezhetetlen vadállatokként zúdultak be a pályára fegyverekkel, késekkel és botokkal, majd könyörtelenül üldözni kezdték a vendég kairói csapat szurkolóit és játékosait. A vendég al-Ahli játékosainak a meccs után az életükért kellett harcolniuk, hiszen az ellenfél feldühödött szurkolói rájuk támadtak, többüket megkéselték vagy majdnem halálra fojtották az amúgy a meccsen bravúros játékkal győztes csapat rajongói.
„Ünnepelnünk kellett volna, nem embereket gyilkolni. Megvertük az al-Ahlit (amely amúgy az egyik legsikeresebb egyiptomi csapat), amit mindössze kétszer láttam egész eddigi életem során. Az emberek boldogok voltak, senki sem számított erre” – írta Mohammed Mosleh, egy jobb érzésű al-Maszri szurkoló saját Facebook-oldalán.
A vérengzésbe torkolló meccsnek 74 halálos áldozata lett, és további több száz személy sérült meg. Már a menekülő emberek látványa is hátborzongató a felvételeken, akik valóban az életükért futnak a tömeg elől. A stadionból azonban szinte lehetetlen volt kijutni: többen a szűk folyosókon való tolongásban fulladtak meg. További áldozatok a késelésekbe és az ütések okozta agyrázkódásba haltak bele, valamint abba, hogy többeknek szétverték a koponyáját – nyilatkozta Hisham Sheha, az egyiptomi Egészségügyi Minisztérium munkatársa az állami televíziónak. „Sok embernek már csak a holttestét szállítottuk a kórházba.”
„A szívem megszakad, amikor arra gondolok, mi történt Port-Szaídban, és mindannyian tudjuk, hogy a rendőrség is felelős” – állítja egy tüntető. Ezt a vádat a választásokon győztes Muzulmán Testvériség vezetői is hangoztatják, akik szerint a bukott rendszer híveinek érdekében állt a vérontás.
„Nagyon meglepődtünk, hogy a rendőrség ilyen könnyen beengedte őket a pályára. Rengetegen voltak” – mondta a vesztes kairói csapat egyik szurkolója egy francia televíziós csatornának.
Sokak szerint a pogromszerű indulatokat a nemrég elkergetett Mubarak-párti körök korbácsolták fel, miközben a rendőrség tétlenül nézte a futballpálya szélén a lincselést, és engedte elszabadulni az indulatokat. A vérontás szinte előre programozott volt, hiszen senki nem akadályozta meg, hogy a csőcselék késeket, köveket és botokat vigyen be a nézőtérre. Többen a katonaságot vádolják, mondván, azért hevítették fel a hangulatot, hogy nélkülözhetetlenségüket igazolják a választások után.
A hatóságok viszont külföldi összeesküvésre gyanakodnak, a kairói bíróságra már be is idéztek negyvennégy külföldit, akik segélyszervezeteknek dolgoznak. Köztük van tizenkilenc amerikai, akiket azzal vádolnak, hogy engedély nélkül építettek ki nemzetközi szervezeteket Egyiptomban, valamint hogy „illegális külföldi anyagi támogatást kaptak”.
A pályán történő erőszakoskodások és gyújtogatások után nagyobb tömeg vonult az utcákra Kairóban és Szuezben is. A fővárosban a randalírozók elbarikádozták a kormánynegyedhez vezető utakat, mire a katonaság oszlatni kezdte a tömeget. A napokig tartó összecsapásokban többen meghaltak. A tüntetők köveket és Molotov-koktélokat hajigáltak az állami épületekre és az oszlatást megkísérelő hatósági alakulatokra, akik betonfalakat és szögesdrótokat húztak fel az utak közepén védelem céljából. A fővárostól messzebb pedig szabotőrök felgyújtottak egy Izrael felé haladó gázvezetéket.

Olvasson tovább: