Kereső toggle

Megszorítások után kormányváltás

Történész-hírszerző lehet az új román kormányfő

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A kormányváltás nem taktika, hanem a kormány hitelének a visszaszerzése. Így kommentálta Emil Boc kormányf hétfi lemondását Traian Basescu román elnök. A döntés hónapok óta napirenden volt, állítólag már decemberben tárgyalt a kormány-koalíció Boc távozásáról. A döntést nemzeti érdekbl halogatták, például a Nemzetközi Valutaalap küldöttségének romániai látogatása és az államfinanszírozás mindenekeltt való érdeke miatt.

A bejelentéstől a jelenlegi kormánykoalíciót alkotó pártok a hitelesség visszaszerzése mellett a de-cember eleje óta tartó bukaresti tüntetéssorozat befejeződését várják. Egyelőre folynak a tárgyalások a pártok között az új kabinet megalakításáról. A miniszterelnök-jelölt mindenesetre már megvan: a román elnök a nyugati demokráciákban szokatlan módon a külföldi hírszerzést öt éve irányító egykori külügyminisztert, Mihai Răzvan Ungureanut kérte fel kormányalakításra. A jelölt mellett szól, hogy igazi technokrata politikus, és szakemberekből álló kormányt akar létrehozni, amivel visszaszerezhető a polgárok bizalma, de természetesen szintén fontos és hasznos tulajdonsága lojalitása is, ami a román elnökhöz fűzi.
A jelenlegi helyzet érdekessége, hogy az IMF vizsgálóbizottsága vasárnap utazott el a román fővárosból, és hétfőn a kormányfő benyújtotta lemondását. Elterjedt az a nézet, hogy esetleg a Nemzetközi Valutaalap nyomására kellett lemondania. A Hetek kérdésére Tibori Szabó Zoltán szakújságíró-szerkesztő ezt határozottan cáfolta, mondván, a lemondott kormányfő kifejezetten jó viszonyt igyekezett ápolni a Valutaalap képviselőivel. A lemondás hátterében a december elején kezdődött spontán tüntetések állnak, amit az ellenzék rendkívül ügyesen meglovagolt.
Miután rögzítették a költségvetést, és lezajlottak a soron következő nemzetközi pénzügyi vizsgálatok, valamint aláírták Brüsszellel az idei évre vonatkozó finanszírozási szerződéseket is, a román elnök elengedte a miniszterelnök kezét, és megpróbál egy fiatal, a pártpolitikában még nem elkopott új kormányt a parlamenten átverekedni. Az alkotmány értelmében Basescunak két kísérlete lehet a támogatás megszerzésére, amennyiben ezek nem sikerülnek, vagyis jelöltje nem szerzi meg a szükséges támogatást, új választások kiírását kell kezdeményeznie.
A jelenlegi koalíciós partnerek, a liberális PDL, a nemzeti szövetségként működő UNPR és az erdélyi RMDSZ nincsenek könnyű helyzetben, mert ők léptették életbe azokat a brutális megszorításokat, amelyekre egy véget érni nem akaró tüntetéssorozat volt a válasz. A nyugdíjakat a köztisztviselőket és lassan a társadalom minden szegletét elérő gazdasági szankciók ellenére a román gazdasági helyzet még mindig elég sebezhető. A kormányzó pártok közül az RMDSZ van a legkönnyebb helyzetben, hiszen három minisztere kifejezetten népszerű, és a felmérések alapján a közvélemény elégedett a munkájukkal. Kelemen Hunor, Borbély László és Markó Béla leváltására semmilyen indok nincs, így a szövetség nincs lépéskényszerben – mondta lapunknak egy RMDSZ elnökségi tag. Az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsának ülését követően Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta: az RMDSZ feltételekhez köti a Demokrata-Liberális Párttal való koalíciót. „Ezek a feltételek nagyon egyszerűek” – fogalmazott az elnök: az életszínvonal növelése, a fizetések és nyugdíjak emelése az első negyedév gazdasági és költségvetési adatainak megfelelően, az infrastrukturális beruházások folytatása, értve ezalatt elsősorban az észak-erdélyi autópálya továbbépítését.
Tibori szerint a kormányváltás nem hoz lényeges változást: a tüntetések tovább folytatódnak, mert az ellenzék előrehozott választásokat akar. Ha azonban a politikai bizonytalanság elhúzódik, annak a rövidtávú gazdasági folyamatokra súlyos következményei lehetnek, mert a befektetők nem szeretik az ingatag politikai helyzeteket.

Magyarul is olvas

Mihai Razvan Ungureanu történész és diplomata 1968. szeptember 22-én, Lasi-ban született. 1998 és 2001 között a külügyminisztérium államtitkára. 2004-ben iratkozott be a Nemzeti Liberális Pártba (PNL). 2004. december 29-én nevezték ki a Tariceanu-kormány külügyminiszterének. A tisztségrl 2007 elején mondott le. 2007 decemberében Traian Basescu kinevezte a Külügyi Hírszerz Szolgálat (SIE) vezetjévé. Önéletrajza szerint több nyelven beszél, magyarul is olvas. Külügyminisztersége idején szereztek elször pozíciókat a román diplomáciában magyar politikusok. Basescutól való függését ersíti a Külföldi Hírszerz Szolgálatnál betöltött munkaköre, hisz ebben a minségében közvetlenül az elnöknek van alárendelve.

Olvasson tovább: