Kereső toggle

Anonymous - A Névtelen Hadsereg bosszúja

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Világháború a nemzetközi virtuális térben", „az Anonymous-csoport megtorol", „európai parlamenti képviselők adatait lopták el" - egyre gyakoribbak a hackercsoportok támadásai. Állami honlapok, bankok oldalai a leggyakoribb célpontok, de nem ritkák a civil „áldozatok" sem. Egy hírhedt szaúd-arábiai hacker több tízezer izraeli bankkártya számát és személyes adatait tette közzé a világhálón, amit egy izraeli számítógépes csoport hasonló módszerekkel torolt meg.

Később Izrael Iránnal került virtuális téren is konfliktusba, mivel teheráni számítógépes kalózok egy kórház, a Haaretz napilap és a The Marker gazdasági újság honlapját törték fel és blokkolták le egy időre. Válaszul izraeli hackerek izraeli zászlót és angol nyelvű, arabellenes szövegeket helyeztek el iráni oldalakon.

Az „online adatháború" új fejezetét jelentik a rettegett Anonymous-csoport támadásai. Ez a hackercsoport az Európai Parlament honlapját törte fel, valamint megtámadta az olasz és a cseh kormány hivatalos oldalait is. Január közepén uniós alkalmazottak személyes adatait bocsátották közszemlére, például e-mail címeket, telefonszámokat, belépőkódokat és bankkártyaadatokat. Ezek után a texasi Stratfor Global Intelligence biztonsági cég honlapját törték föl. A két akcióban összességében 850 ezer bizalmas adatot loptak el - írja az euobserver.com. Ezek a támadások a legtöbbször csupán a hackerek élvezetét szolgálják, ritkán keveredik bele politikai cél. Legutóbb azonban az Anonymous a hamisításellenes törvény kapcsán fenyegetőzött támadással Európában és az Egyesült Államokban egyaránt. Szerintük ez a törvény, amely az illegális letöltéseket büntetné, teljes kontrollhoz vezetne. Videóüzenetükben fel is hívták a döntéshozók figyelmét, hogy ha megszavazzák a jogszabályt, azonnal támadnak.

Egy sejtelmes videóüzenetben még „Magyarország népéhez" is szóltak. „A kormányotok tragikus módon átvert benneteket! Most azonnal meg kell védenetek az országotokat, a jövőtöket és a gyermekeitek jövőjét. Az országot ti, a polgárok birtokoljátok, nem pedig a politikusok, a bankárok vagy a nagyvállalatok. ... Ez a harc a korrupt és kapzsi politikai elitetek ellen folyik, ugyanakkor a Wall Street, a Goldman Sachs gengszter bankárjai és az ő bábjaik ellen is, akik az EU csúcsán üldögélnek. ... Szervezzetek sztrájkokat, tiltakozzatok és demonstráljatok a hatalom sötét rendszere ellen" - mondja egy túleffektelt női hang a videóban.

Állításuk szerint egyik fő céljuk az „Új Világrend" és a totális kontroll „Világkormánya" elleni harc, amelynek fő célpontjai nagyvállalatok, államigazgatási és rendvédelmi szervek informatikai rendszerei. Az említett üzenetet „Anonymous vagyunk, légiót alkotunk, nem bocsátunk, nem felejtünk, számíts ránk!" sorokkal zárták.

Az elmúlt hónapban folyt egy vita az Egyesült Államokban bizonyos fájlmegosztó honlapok fennmaradásával kapcsolatban. A Megaupload és a Megavideo nevű közkedvelt oldalakat végül szerzői jogsértés vádjával hivatalosan bezárták. Az amerikai kormány nemrégiben két vitatott törvényről is tárgyalt, az egyik a „Legyen Vége Az Online Kalózkodásnak", a másik „Az Intellektuális Tulajdon Védelme" nevet viseli. Az amerikai kormány közel húsz domain-nevet is lefoglalt, és az akciót a valaha véghez vitt legnagyobb szerzői jogsértés ügyének nevezték. A döntés kapcsán a Google és Facebook is tiltakozott annak érdekében, hogy az új jogszabályok ne vezessenek az internet cenzúrázásához. Ezért háborodtak fel az „anonymousok" is és jelentették be bosszúakciójukat az intézkedés kapcsán. „A kormány lekapcsolja a Megauploadot? Tizenöt perc múlva az Anonymous a kormány és a kiadók oldalait fogja leblokkolni" - fenyegetőzött egy hacker a csoportból. És úgy is tettek, leblokkolták az Igazságügyi Minisztérium és a Universal Music cég honlapját. A történtek után Harry Reid volt nevadai szenátor bejelentette, hogy elhalasztják a törvénnyel kapcsolatos szavazást, ami azt jelzi, hogy a politikába is beleszólt a „Névtelen Hadsereg".

Olvasson tovább: