Kereső toggle

Egy konzervatív lázadó

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

1995-ben a Time magazin az év emberének választotta a Bill Clinton elleni kongresszusi lázadás hősét, Newt Gingrichet. A képviselőház elnöke azonban az 1998-as választási kudarc után távozott az aktív politikából. Bár politikai tanácsadóként és szerzőként továbbra is szerepelt a nyilvánosság előtt, sokan meglepetésként fogadták, amikor 2011 májusában bejelentette, hogy indul a Republikánus Párt elnökjelöltségéért. Személye megosztja a Republikánus Pártot, de – mint David Brody, a CBN televízió tudósítója lapunknak elmondta – Gingrich nagy előnye, hogy nem unalmas: „Egyetlen más jelölt sem képes hozzá hasonló izgalmat kiváltani a választókból.”

Kampánya szinte már az indulás pillanatában válságba jutott, amikor egy hónap után szinte az összes tanácsadója testületileg lemondott. Gingrichet ez nem rendítette meg, a sajtónak azt üzente, hogy öt éven át küzdött azért, hogy bejusson a kongresszusba, és tizenhat éven át építette a republikánus többséget, így van tapasztalata a harcban.

A számok sokáig nem igazolták vissza optimizmusát, ám vetélytársai a segítségére siettek. Előbb Rick Perry texasi kormányzó ütötte ki magát a televíziós vitákban nyújtott katasztrofális szereplésével, majd a helyébe lépő republikánus reménység, Herman Cain lépett vissza, amikor négy volt munkatársnője szexuális zaklatással vádolta. Decemberben Gingrich rövid időre átvette a vezetést, de néhány héten belül elenyészett az előny Mitt Romney-val szemben.

Úgy tűnt, hogy a január első hetében tartott iowai előválasztás újra megpecsételi Gingrich kampányát, aki csak a negyedik helyen végzett. Még rosszabbul szerepelt a következő állomáson, New Hampshire-ben, ahol ötödik lett. Itt még az örökös sereghajtó Jon Huntsman is megelőzte, aki hamarosan Rick Perryvel együtt visszalépett az indulástól. Gingrich azonban kitartott, bízva abban, hogy támogatói az első déli államban, Dél-Karolinában lendületet adnak kampányának. A szavazás előtt két héttel még 20 százalék hátrányban volt Romney-val szemben, de ez a különbség napról napra csökkent.

Amikor azonban Gingrich már átvette a vezetést, az ABC televízió bemutatott egy interjút, amit a politikus második feleségével készített, akitől 1999-ben elvált. Az interjúban Marianne Gingrich azt mondta, hogy amikor megtudta, hogy férje megcsalja egy munkatársnőjével, Gingrich „nyitott házasságot ajánlott", hogy elkerüljék a válást. A nő ezt nem fogadta el, mert mint mondta, szerinte „ez nem házasság".

Marianne Gingrich szerint férje hat éven át csalta, majd súlyos betegen hagyta ott őt. A volt hitves úgy véli, hogy Gingrichnek a kampány során a házasság szentségéről és a család fontosságáról vallott nézetei nem állnak összhangban azzal, ahogy a saját házassága alatt viselkedett, a politikusnak így nincs megfelelő erkölcsi tartása ahhoz, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen.

Gingrich volt felesége válásuk óta most először adott televíziós interjút. Az asszony, aki önmagát konzervatív republikánusnak vallja, azt mondta, azért állt most a nyilvánosság elé, hogy a választók valós képet alkothassanak a volt férjéről.

„Csak bámultam rá, amikor azt mondta nekem: »Callista (Gingrich munkatársnője, jelenlegi felesége - a szerk.) nem törődik vele, hogy mit csinálok«" - mondta az ABC Newsnak Marianne Gingrich, akit sokkolt Gingrich viselkedése, különösen az, amikor megtudta, hogy férje a washingtoni lakásukban a saját hálószobájában csalta meg. Éjszakánkét mindig felhívta a nejét, és a szeretője füle hallatára mindig azzal zárta a beszélgetéseket: szeretlek!

Mindez ráadásul akkor történt, amikor Newt Gingrich házelnökként megpróbálta vádemelési indítvánnyal eltávolítani hivatalából Bill Clintont, aki egy fehér házi gyakornokkal, Monica Lewinskyvel keveredett szexuális afférba. Gingrich akkor elítélte az elnököt, amiért hiányzott belőle a vezetői erkölcsi tartás. Noha a volt házelnök ellen a kongresszusban több etikai vizsgálat is indult, felesége mindig kiállt mellette, mert akkor úgy gondolta, hogy ez így volt helyes. Marianne Gingrich szerint férje hónapokkal azután hagyta el, hogy szklerózis multiplexet diagnosztizáltak nála, és az orvosok azt javasolták, hogy kerülje a stresszt.

Gingrich két, első házasságból származó lánya, Kathy Lubbers és Jackie Cushman nyilatkozatot juttatott el az ABC Newshoz, amely szerint apjuk „sajnálja azt a fájdalmat, amelyet olyan embereknek okozott a múltban, akiket szeret". (A jelenlegi elnökaspiráns első feleségét, Jackie-t rákkal kezelték, amikor faképnél hagyta. Egyébként Marianne és Newt Gingrich románca is úgy kezdődött, hogy a férfi még Jackie férje volt, igaz, ott már zajlott a válás.)

Az elhagyott asszony szerint azonban Newt Gingrich sohasem kért tőle bocsánatot. Gingrich az NBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy semmi rosszat nem kíván mondani Marianneról, s a beszédet a lányaira bízza. A politikus stábja nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megakadályozza az interjú műsorra tűzését a dél-karolinai előválasztás előtt, de nem jártak sikerrel.

Ellentámadás a médiában

A sajtó ekkor újra Gingrich bukását várta, ám a jelölt a dél-karolinai választás előestéjén tartott vitában azonnal nekiesett a riporternek, aki volt felesége nyilatkozatáról kérdezte.

„Úgy gondolom, hogy a média romboló, rosszindulatú és negatív jellege megnehezíti ennek az országnak a kormányzását. Megdöbbent, hogy egy, az elnökségről szóló vita egy ilyen témával kezdődik. Nem csoda, hogy ma egyre nehezebb tisztességes politikusoknak pályázni a közhivatalok elnyerésére" - mondta Gingrich, aki „hamisnak" nevezte az ellene felhozott vádakat és „megvetendőnek" az elitmédia ezekkel kapcsolatos viselkedését. „Negyvennyolc órával a választás előtt előhúzni egy volt feleséget, nos ennél nehéz mélyebbre süllyedni" - tette hozzá.

Az ellentámadás sikeresnek bizonyult, Gingrich ugyanis fölényesen megnyerte a dél-karolinai előválasztást, és ezzel az első számú republikánus elnökjelölt-esélyessé vált. „Jézus megbocsátott neki, mi miért ne tennénk ugyanezt?" - idézte fel David Brody, a CBN televízió tudósítója azt, hogy milyen véleményeket hallott az államban jelentős számban élő konzervatív evangéliumi szavazóktól, akik többségükben a viharos múltú jelöltet támogatták. „Nem titkoltam el az életemmel kapcsolatos tényeket - nyilatkozta Newt Gingrich Brodynak -, megvallottam a gyengeségeimet, és Istenhez kellett fordulnom megbocsátásért és megbékélésért. Úgy gondolom, hogy épp a gyengeségeim miatt fogadnak el könnyebben az emberek, mert mindannyian megtapasztaljuk azt - magunkkal vagy a szeretteinkkel kapcsolatban -, hogy az életben vannak nagyon szomorú pillanatok, amelyekről később azt mondjuk, hogy bárcsak ne történtek volna meg."

Gingrichcsel szemben sokan azért is elnézőbbek, mert ő maga is nehéz körülmények között nőtt fel. Anyja tizenhat évesen terhes volt, amikor férjhez ment tizenkilenc éves barátjához. A házasság azonban napokon belül szétesett. Amikor Kathleen Daugherty néhány évvel később újraházasodott, férje, Robert Gingrich katonatiszt örökbe fogadta az akkor háromesztendős Newtot.

A tehetséges fiú azonban sehogy nem jött ki mostohaapjával, akinek a katonai karrierje miatt állandóan költözniük kellett. Még a botrányt is vállalta, hogy kiszabaduljon a családi kötöttségekből. Tizenkilenc éves volt, amikor beleszeretett középiskolai földrajztanárába, akit hamarosan el is vett feleségül. A nála hét évvel idősebb Jackie Battley az ismerőseik visszaemlékezései szerint egyfajta „pótanyaként" állt a fiatalember mellett, akit anyagilag is eltartott hosszú egyetemi évei alatt. Két lányuk született, ám Gingrich tizennyolc éven át tartó házasságuk során rendszeresen megcsalta feleségét. Végül úgy hagyta ott Jackie-t, hogy nem gondoskodott anyagilag sem róla, sem a lányairól. A családnak az ismerősök és a helyi baptista gyülekezet nyújtott támogatást, miután Newt Gingrich továbbállt.

Az út Rómába vezetett

Gingrich nemcsak házastársait, hanem vallási meggyőződését is többször változtatta. Családja lutheránusként nevelte, majd egyetemistaként a déli baptista irányzat követője lett. 2009-ben - két válás után - áttért jelenlegi felesége, a nála huszonhárom évvel fiatalabb Callista katolikus hitére. „Az évek során fokozatosan váltam katolikussá" - magyarázta döntését Gingrich, aki számára a döntő pillanatot XVI. Benedek pápa amerikai útja jelentette, akivel személyesen is találkozott. „Amikor azon a napon megpillantottam Benedek pápát, szíven ütött a belőle kiáradó boldogság és békesség. A Szentatya örömteli és sugárzó jelenléte megerősítést jelentett számomra sok mindenről, amiről már évek óta gondolkoztam és éreztem magamban" - nyilatkozta a Politico című hírportálnak.

A CBN Brody File című műsorában Gingrich ehhez hozzátette, hogy először kilenc éve kísérte el feleségét egy katolikus misére. „Ott a bazilikában magával ragadott a mise atmoszférája és az eucharisztia. Megéreztem azt a közösséget, amit az áldozás hoz létre, aminek olyan központi helye van a katolikus hitgyakorlatban. ... Olyan vigasztalást és megnyugvást éreztem, amit korábban soha nem tapasztaltam meg az életemben" - mondta Gingrich, aki hozzátette, hogy katolikus hite ellenére nagyon jól megérti magát az evangéliumi szavazókkal. „Két fontos oka van ennek, az egyik a szenvedély. Szerintem ők (az evangéliumi keresztények - a szerk.) ösztönösen megérzik azt, hogy nagyon mélyen foglalkoztat az ország sorsa és gyermekeink, valamint unokáink jövője, és azt is, hogy más vagyok, mint az átlagos politikusok. Másodszor pedig tudják azt, hogy háború zajlik a vallás ellen... és én kész vagyok felvenni a kesztyűt, amikor a jogi eszközökkel megpróbálják kiszorítani Istent az élet minden területéről."

Gingrich, aki magát a leghitelesebb konzervatív jelöltnek állítja, a felmérések szerint a kampány következő állomásán, Floridában is jobban áll Mitt Romney-nál, annak ellenére, hogy ellenfele sokkal szervezettebb kampánystábbal és nagyobb költségvetéssel rendelkezik. A lendület Gingrich mellett szól, ám ez nem megnyugtató a republikánusok számára. A Rasmussen Report országos felmérése szerint ha ma lenne a választás, Barack Obama 48:39 arányban biztosan győzne Gingrich ellen.

Obama csak rontott amerika helyzetén

Az amerikai republikánus politikusok elutasították Barack Obama évértékeljében tett állítását, amely szerint az elnök politikája hozzájárult a gazdaság talpra állásához, és azt állították, hogy a Fehér Ház az elmúlt három évben csak rontott a helyzeten. A Wall Street Journal szerint Obama „populista gazdasági víziókkal” igyekszik elhatárolni magát a republikánus tábortól, míg a The New York Times azt írta: az amerikai elnök megpróbálta ellentétbe állítani a maga „tartós” gazdaságpolitikáját az t megelz „feleltlen” lépésekkel.
John Boehner, a képviselház elnöke kijelentette: a beszédbl világossá vált, hogy Obama megosztó választási kampányt fog folytatni. A házelnök meglátása szerint az államf nem a saját teljesítményére építve pályázik újraválasztására, és miközben közös erfeszítésre lenne szükség ahhoz, hogy a kisvállalkozásokat képessé tegyék a munkahelyteremtésre, Obama inkább a pártok közötti politikai különbségekre összpontosít.
A Wall Street Journal értékelése szerint Obama „populista gazdasági víziókat” festett fel az amerikai választóknak. A gazdasági lap szerint az amerikai elnök ezzel igyekszik markáns határvonalat húzni republikánus riválisai és maga között, valamint ezzel próbálja meg demonstrálni a két tábor közötti politikai különbséget.
A The New York Times pedig azt írta, hogy Obama beszédében igyekezett egyensúlyba hozni az amerikai gazdagok és a többiek közötti arányt, és megpróbált különbséget húzni az általa „tartósnak” nevezett gazdaság, valamint az t megelz évek „feleltlen” gazdaságpolitikája között. (atv.hu)

Olvasson tovább: