Kereső toggle

Veszélyes kísérlet

Átütő iszlamista győzelem Egyiptomban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Muzulmán Testvériség és a még radikálisabb szalafista al-Núr párt kétharmados választási sikere nyomán az arab világ legnagyobb lélekszámú országa a több mint három évtizedes békeidszak után újra ellenséges rendszerré válhat a zsidó állammal szemben. A Mubarak-rezsim alatt még tiltott Muszlim Testvériség politikai formációja, a Szabadság és Igazság Pártja (FJP) tagjai még be sem ültek az egyiptomi parlamentbe, a világ már kapott egy kis ízelítt abból, hogyan is fogják irányítani az országot.

A gázai Hamaszhoz hasonlóan a Muzulmán Testvériség (MT) is kinyilvánította, hogy soha nem fogja elismerni Izrael létezéshez való jogát. A Jediot Ahronot izrali napilap szerint Rashad Bayoumi, a Muzulmán Testvériség elnökhelyettese még a harmadik választási forduló előtt a londoni székhelyű arab Al-Hayat lapban azt nyilatkozta, hogy a szervezet „semmilyen körülmények között” nem ismeri el Izraelt, amelyet „megszálló, kriminális valóságnak” nevezett.
Bayoumi nyilatkozata alig két nappal a választások harmadik, zárófordulója előtt hangzott el. Azóta viszont egyértelművé vált Egyiptomban, hogy a Tahrir téren elindult forradalmat az iszlamista pártok nyerték meg.
A parlament alsóházának képviselői helyeiért kiírt többfordulós választásokon a szavazatok 41 százalékát az MT nevében fellépő Szabadság és Igazság Pártja szerezte meg, míg a második helyezett, az iszlám törvénykezésért kampányoló al-Núr (Fény) párt kapta a szavazatok 21 százalékát. Ez utóbbi párt azért is meglepetés, mert csak 2011-ben, a forradalom kellős közepén alakult. Ezzel az iszlamisták nemcsak többségbe kerültek az alsóházban, hanem a képviselői helyek közel kétharmadát is megszerezték.
A Szabadság és Igazság Pártja a közép- és felső rétegeket szólította meg, míg az al-Núr párt, amely szalafistának (ez a szó a vallásalapító Mohamed próféta idejében gyakorolt valláshoz és szokásrendhez való visszatérést jelzi) mondja magát, vidéken és a szegények között építette ki bázisát. A párt az iszlámmal ellentétesnek tartja a parlamenti demokráciát, élesen Izrael-ellenes, és a békeszerződés felmondását hangsúlyozza. Kötelezővé tenné a nőknek a fejkendő viselését, betiltaná az alkoholkereskedelmet, és nem engedné meg, hogy nők és férfiak egy munkahelyen dolgozzanak. 
A liberálisabb, szekularizált pártoknak jóval gyengébb eredménnyel kellett beérniük. Az Egyiptomi Blokk és a Wafd Párt (amelynek alelnöke tavaly épp Budapesten tett Izrael- és Amerika-ellenes kijelentéseket) 9-9 százalékot szerzett. Az egykori diktátorhoz lojális szerveződések négy, míg a Forradalom folytatódik nevű politikai formáció, mely főként a forradalom gyermekeiből áll, csupán két százalékot tudtak összegyűjteni, akárcsak a mérsékelten iszlamista Al-Waszat Párt. A maradék szavazatokat a független jelöltek gyűjtötték be.
A választási eredményekről az egyik egyiptomi választó azt mondta a CBN Newsnak: „Miért ne próbáljuk ki az iszlamistákat? Korábban megpróbáltuk a világiakat, a liberálisokat és a kommunistákat, akik tönkretették az országot. Ezúttal meg kell próbálnunk az iszlamistákat, és ha nem válnak be, nem probléma, majd leváltjuk őket.” Walid Phares Közel-Kelet-szakértő azonban korábban úgy fogalmazott, hogy ha a Muzulmán Testvériség kontrollt vagy többséget szerez egy új kormányban, az egyiptomiaknak utólag igen nehéz lesz azt megváltoztatniuk.
A „világias” pártok sikertelenségüket nem magyarázhatják a választások alacsony részvételével sem, hiszen a szavazóképes lakosság 62 százaléka járult az urnák elé, hogy döntsön, nemcsak az egyiptomi parlament alsóházának az összetételéről, de áttételesen a leendő egyiptomi alkotmány szellemiségéről is.
Megfigyelők szerint ez a választási eredmény fokozza a feszültséget az országban élő koptok és a szélsőséges iszlamisták között. A 81 milliós ország 10-15 millió koptnak is otthona, s az elmúlt időben fokozódó szélsőséges iszlamista támadások, az alexandriai koptok ellen elkövetett öngyilkos merényletek miatt már így is megfélemlített koptok tízezrei menekültek el az országból.

Olvasson tovább: