hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tarolnak az iszlamisták
Sorra nyerik a választásokat

2011. 12. 01.
„Amikor George W. Bush 2006-ban ragaszkodott ahhoz, hogy a Hamasz részt vegyen a palesztin választásokon, az eredmény egy terrorista miniállam lett Gázában. A választás szabadsága tehát még nem garantálja a demokráciát. Egyiptomban is korai volt örülni a Mubarak-rezsim bukásának, most ugyanis a Muzulmán Testvériség megszerezheti a szavazatok 40 százalékát, az elnökválasztáson pedig még többet is, így a legfontosabb arab ország végül az iszlamisták kezére juthat" - írta Fiamma Nirenstein olasz képviselő a Heteknek küldött elemzésében. A helyzet kísértetiesen hasonló Marokkóban is.

Az észak-afrikai diktátorok megdöntésekor sokan ünnepelték az arab tavaszt, azonban a tavasz fényei gyorsan fakulnak: a diktátorok helyébe volt terroristák vagy radikális iszlamisták jöhetnek. Egyiptomban és Marokkóban egyértelmű az iszlamista erők fölénye a most rendezett választásokon, de Líbiában és Szíriában is hasonló változások várhatók.

Egyiptomban Hoszni Mubarak elnök diktatórikus rendszerének februári megdöntése óta katonai vezetés irányította az országot, amellyel szemben az utóbbi időben szinte folyamatosak voltak a demonstrációk. A hatóságok brutális fellépésének több tucat halálos áldozata lett, ennek ellenére a héten megkezdték a választások első fordulóját. A bonyolult választási rendszer miatt csak januárra állhat össze a végeredmény, az érdeklődés azonban rendkívül nagy. Iszmail Atman tábornok, a katonai tanács tagjának nyilatkozata szerint a választásokon már most 70 százalékos részvételi arányt lehet becsülni, szemben a Mubarak idején rendezett választások alig 35 százalék körüli eredményével.

Ennek egyik oka, hogy az országban sokan nagy izgalommal várták a választásokat, és sokan olyanok is elmentek szavazni, akik még sosem tették ezt. Emellett ösztönzően hatott az is, hogy a hatóságok mintegy 80 dollárnak megfelelő pénzbírságot szabhattak ki azokra, akik nem mennek el választani. (A Mubarak-érában hozott jogszabályt a múltban ritkán alkalmazták, de most sokan tartanak a nagyobb szigortól.) Több helyütt kígyózó sorok álltak az urnákig, volt, ahol nem volt elegendő cédula a voksoláshoz. A hatóságok a szavazás idejét is meghosszabbították, ugyanis egyes helyeken késve indult az adminisztráció. A legtöbb mandátumot a Muzulmán Testvériség szerezheti meg. Kurt Werthmüller, washingtoni vallásszabadsággal foglalkozó kutató szerint nem az a kérdés, hogy ők nyerik-e meg a választást, hanem az, hogy mennyire.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!