hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Testvériség diadalmenete

2011. 12. 02.
Az egyiptomi Hasszán al-Banna 1928-ban alapította meg a legnagyobb, szinte minden országra kiterjedő szélsőséges, radikális iszlám szervezetet, a Muzulmán Testvériséget (Testvériség). A szervezet egyik fő ideológusa Szajjid Kutb, az iszlám fundamentalizmus szellemi atyja volt, akinek szellemi örökségét Oszama bin Laden, Abdullah Azzam és Ajman al-Zavahiri görgette tovább a Muzulmán Testvériségből kinövő al-Kaida terrorszervezetben.

Az alma nem esett nagyon messze a fájától, ugyanis az al-Kaida és a Testvériség között nincsen antagonisztikus ellentét, a két szervezet között csupán a dzsihád fontossága és időzítése felett van súrlódás: a Testvériség, és főként a szervezet ma is aktív ideológusa, a „halál sejkjének” is becézett Juszuf al-Karadavi a muzulmán törvények alapján igyekszik meghatározni a dzsihádot.
A két szervezet között az átfedések is nagyok: az afgán „ellenállást” támogató, indiai kontinensen működő, al-Kaidához közeli Dzsamat-e-Iszlami nevű terrorszervezetre gyakran a Testvériség alegységeként utalnak. Ráadásul ugyanez a kör, a Testvériség az al-Kaidával, a Hamasszal, valamint egyéb radikális szalafistákkal karöltve emelte iszlamista szimbólummá a Gázai övezetet egy közös konferencián 2009-ben, amely így legitimizálja az Izrael-ellenes háborút a radikálisok számára.
A Testvériség másik hírhedt alegysége a Hamasz terrorszervezet, amellyel a mai napig szoros partneri kapcsolatot ápolnak. Például a Gáza-flottillában résztvevő csoportok közül sokan közvetlenül kapcsolatban állnak a Javak Szakszervezete (Union of Good, UoG) nevű ernyőszervezettel, amely a Testvériség európai ügynökségeit tömöríti. Ezt a szervezetet az Egyesült Államok 2008-ban a terrorszervezetek közé sorolta, mivel a csoport jótékonysági célra begyűjtött pénzeket utalt a Hamasz terrorszervezet számláira. A UoG példája is mutatja, hogy a Testvériség a világ szinte minden országára kiterjedt szervezet, egyfajta iszlamista árnyékkormányként lehetne őket aposztrofálni. Vezetői ugyanis már régen kidolgozták annak a tervét, hogy miként vegyék át a hatalmat, és hogyan teljesítsék „Allah parancsát” a világméretű Kalifátus létrehozására. A Testvériség korábbi vezetője, Mahdi Akif egy 2010-ben forgatott norvég dokumentumfilmben is beszámolt erről. Mint mondta, szervezetének a célja egy totális iszlám állam létrehozása. A riporter azon kérdésére, hogy hol képzeli el ezt az államot, azt mondta, hogy a pontos helyet még nem tudja, azonban a muszlimok és különböző szervezeteik már ott vannak mindenhol a világban.
Hozzátette: szervezetének tervei között szerepel Európa iszlamizációja is. Kamal El-Helbavi, a Testvériség nyugati képviselője és korábbi szóvivője, aki Londonban népszerűsíti az iszlamista nézeteket, Iránban tett látogatásakor pedig azt állította: szeretné, ha Egyiptom Iránhoz hasonlóan „igaz iszlám állammá” válna. „Egyiptomnak és az iszlám világnak egészében véve olyan vezetőkre van szüksége, mint Mahmúd Ahmadinezsád elnök” – mondta az amerikai The New York Post szerint el-Helbavi, aki szerint országának „csatlakoznia kell az új világrendhez, ahol Iránnal, Venezuelával, a Hezbollahhal, valamint a Hamasszal együtt űznék el az amerikaiakat”. „Minden este lefekvéskor azért imádkozom, hogy egyszer arra ébredjek: Izraelt letörölték a térképről” – idézte a lap a muszlim vezetőt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!