hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Hamasz jelszava: „Újabb Giladot!”
A tizedes és a többiek

2011. 10. 20.
„Izrael abban különbözik ellenségeitől, hogy nem ünnepli a gyilkosok szabadulását. Nem dicsőíti azokat, akik másokkal végeztek. Éppen ellenkezőleg, az élet szentségében hisz. Az életet szentesíti. Ez a zsidó nép ősi hagyománya" - foglalta össze az izraeli kormányfő a terroristákat Salitért csereügyletet legitimáló gondolatot. A palesztinok azonban ünnepelték a gyilkosokat, a Hamasz pedig újabb emberrablásokat helyezett kilátásba, és a terror folytatására, valamint további zsidó vér ontására uszított.

Gilad Salit izraeli tizedest 2006-ban rabolta el egy Hamasz-terrorkommandó. A katona két társát lemészárolták, a 19 éves újoncot pedig magukkal hurcolták. A palesztinok ezt követően a nemzetközi egyezményeket durván megsértve tartották fogva a katonát - még a Vöröskereszt számára sem engedélyezték a látogatást. Mindössze egyszer, 2009-ben szivárogtattak ki egy videót, amelyen a megtört Salit egy friss palesztin újsággal bizonyította, hogy még életben van. A katona öt születésnapját töltötte el magányosan, a külvilágtól teljesen elzárva, mire kedden, 1941 nap fogságot követően hazatérhetett. Izrael azonban nagy árat fizetett ezért az alkuért: a zsidó állam 477 palesztin elítéltet, köztük több száz ártatlan áldozat meggyilkolásáért felelős terroristát engedett szabadon kedden, további 550-et pedig két hónapon belül fog elengedni.

A Hamasz terrorszervezet egyértelmű sikerként könyvelte el az akciót, és újabb izraeli katonákat készül elrabolni. Abu Obajda, a Hamasz fegyveres szárnyának szóvivője pénteken közölte: addig folytatják az akciókat, amíg ki nem szabadítják az összes palesztin foglyot. Hasonlóan vélekedett a Hamasz egy másik vezetője, Khalil al-Hajja is, miután kifejtette: a terroristákat Salitért akció az élő bizonyíték arra, hogy a terrorszervezet emberrablásra épített taktikája győzedelmeskedett. Al-Hajja újabb emberrablásokat helyezett kilátásba, sőt az al-Kudsz palesztin televízióban odáig ment, hogy erre fel is szólította testvéreit: „az egyetlen megoldás az izraeli megszállással szemben az izraeliek elrablása".

Izraelt éppen ezért komolyan megosztotta az alku - egyes felmérések szerint a társadalom 69 százaléka támogatja azt, de sokan biztonsági, morális vagy politikai okokból elfogadhatatlannak tarják a terroristákkal való üzletet. Miközben mindenki örül annak, hogy a Salit család ötéves kétségbeesett bizonytalanság és hiábavalónak tűnő kampány után visszakapta fiát, egyre több kérdés merül fel az egyezmény feltételeivel kapcsolatban, miután kiderült, hogy a Netanjahu-kormány szinte minden korábbi „vörös vonalat" átlépett, amelyet a korábbi vezetők a terroristákkal való tárgyalásokhoz szabtak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!