hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fejveszett menekülés
Kadhafi az utolsó ostrom előtt elmenekült

2011. 08. 25.
Lapzártánkkor már csak elszórt harcok zajlottak Tripoliban, ahonnan Moammer Kadhafi még az utolsó ostrom előtt elmenekült. A felkelők elfoglalták a főhadiszállását, miközben az ezredes egy ismeretlen helyről a győzelemig tartó ellenállásra szólította fel a lakosságot (a hangfelvétel hátterében csirkék zaját lehetett hallani, így Kadhafi vélhetően valamelyik sivatagi oázisban rejtőzködhet). Azt nem tudni, hogy hányan vállalkoznak az „utolsó harcra", de lehet, hogy már nagyobb ösztönzést jelent a Kadhafi fejére kitűzött másfél millió dolláros vérdíj. A felkelők hivatalosan nem készülnek a bosszúra, de a Hetek által megkérdezett nemzetközi szakértők szerint reális veszélyt jelentenek a leszámolások, amelyek polgárháborút és újabb NATO-beavatkozást vonhatnak maguk után.

„Váratlan" fordulatot vett a líbiai polgárháború, amikor vasárnap éjjel féléves fegyveres harcot követően bevonultak a felkelő csapatok Tripoliba. Kadhafi nem tört meg, további ellenállással fenyegetett, a főváros feladását pedig taktikai húzásnak nevezte. Több nemzetközi sajtóorgánum szerint a lázadók amerikai és brit katonai tanácsadók segítségével érhették el az áttörést - a „hogyan tovább"-ra azonban senki sem tud egyelőre választ adni.

A hét közepén még mindig zajlottak a harcok Líbia-szerte. Miközben a felkelők Tripoliban vívtak utcai harcokat, Kadhafi erői Grád, valamint Scud-rakétákkal támadták Miszrátát. Az országban több front is létrejött - Tripoli mellett nyugaton, valamint keleten is több gócpont alakult ki. A felkelők többek között azért kényszerültek hajókkal megközelíteni Tripolit, mert a Bengáziból vezető utat még mindig a kormányzati csapatok tartották felügyeletük alatt. A hét első felében végig bizonytalan volt a katonai helyzet, még a fővárosban is. Erre jellemző példa az, hogy kedd hajnalban egyszer csak feltűnt Tripoli központjában a korábban lázadók által elfogott Szaif al-Iszlám, akinek sorsáról már a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság is egyeztetett.

Ugyanígy kereket oldott Moammer Kadhafi is - állítólag hozzá hű fegyveresek segítségével. „Nehéz megállapítani jelenleg, hogy a város mely részeit irányítják Kadhafi erői, és melyeket a lázadók" - jellemezte a helyzetet Roland Lavoie NATO-szóvivő a brit Radio 4-nek kedden. Lavoie szerint mindkét fél azt állítja, győzött, és ily módon a pontos információ a konfliktus első áldozata. A BBC Tripoliban lévő tudósítói szerint nem is nagyon került sor légitámadásra a városban. A Russia Today hírcsatornának nyilatkozó Thierry Meyssan, a tripoli Rixos Hotelben rekedt francia újságíró azonban azt nyilatkozta, hogy éjjel támadja a NATO az utcákat, ezért tudnak ezt követően az „úgynevezett" felkelők bevonulni. Hozzátette: „napközben éppen az ellenkezője zajlik, akkor a Kadhafi-hű erők igyekeznek visszaszerezni az elvesztett területeket, a lázadók pedig hátrálnak". Kedd este azonban nagyot fordult a kocka - a felkelők NATO-légitámogatással betörtek Kadhafi addig szigorúan őrzött főhadiszállására, a Tripoli központjában lévő Báb el-Azizíjába.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!