Kereső toggle

Elég volt Obamából!

Éles hang a választási kampányban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Későn, de a legjobb pillanatban szállt be a kampányba - állították a Hetek által megkérdezett amerikai elemzők Rick Perry indulásáról. A texasi kormányzó augusztus közepén jelentette be, hogy indul a 2012-es elnökválasztáson, és napokon belül a legesélyesebb republikánus jelöltté vált. Perry azt ígéri, hogy megszabadítja Amerikát a washingtoni elit uralmától, és országos szinten is megvalósítja a texasi sikermodellt.

Rick Perry sokáig távol tartotta magát az elnökválasztási kampánytól. Már 2009 szeptemberében szerepelt a neve a republikánus próbaválasztásra ajánlott jelöltek között, de saját kérésére levették erről a listáról. Azt mondta, hogy Texas kormányzójaként övé „a világ legjobb állása", és ezzel elégedett. 2010 végén diplomatikusan csak annyit kérdeztek tőle, hogy tudna-e egy „határozott talánnal" válaszolni az indulásával kapcsolatos kérdésre. „A válaszom egy határozott nem, barátom"- hangzott a kormányzó válasza közel egy évvel ezelőtt. Először idén májusban árnyalta ezt a sajtó előtt. Mint mondta, gondolkozni fog azon, hogy indul-e a 2012-es választásokon, azonban mosolyogva hozzátette, hogy egyébként ő sok mindenen gondolkozik. Rick Perry texasi kormányzóhelyettesként 2000 de - cemberében lett az elnökké választott George W. Bush utódja. Azóta túl van három győztes választáson (2002, 2006, 2010), így jelenleg ő a megszakítás nélkül leghosszabb ideje, közel tizenegy éve tevékenykedő amerikai kormányzó.

Az elnökválasztáson való indulásához a döntő lökést a legutóbbi gazdasági válsághullám adta. A kritikus helyzetben a szenátor kezdeményezésére több mint harminc - ezren gyűltek össze Texas legnagyobb városába, Houstonba, hogy imában kérjék a megoldást Istentől az ország helyzetére. A „Válasz" (The Response) elnevezésű rendezvényen nem a kormányzó személye állt a középpontban, de a több mint hatórás imadélután után sokakban felmerült annak a lehetősége, hogy talán Rick Perry lenne a legalkalmasabb a republikánus párt vezetésére a jövő évi választásokon. A kormányzó két forrást nevezett meg, ami segített eldönteni a kérdést. Egyrészt felesége bátorítása, aki azt mondta neki, hogy „Az országunk bajban van, és neked tenned kell a kötelességed".

Emellett magában is benső nyugalmat tapasztalt ezzel a döntéssel kapcsolatban. Mint mondta, nem ülhet tétlenül, amikor az országot ilyen nehéz helyzetben látja. A kormányzó augusztus 13-án jelentette be hivatalosan indulási szándékát. Idén májusban egy gazdasági vezetőkkel folytatott megbeszélésen azt mondta, hogy „huszonhét éves korom óta úgy éreztem, szolgálatra vagyok elhívva". A jelölést bejelentő beszédében hozzátette: „Egy nagyszerű országnak jobb irányra van szüksége. Egy megújult nemzetnek új vezető kell." Perry előre leszögezte, hogy ő lesz a legkonzervatívabb jelölt a versenyben, de most szerinte is a gazdaság a legfontosabb feladat a politikában. A Rasmussen Report legfrissebb felmérése alapján Perry azonnal élre tört, annak ellenére, hogy Mitt Romney neve már 2008 óta országosan ismert. A republikánus szavazók 29 százaléka támogatja, jóval többen, mint Romneyt (18 százalék) és Bachmannt (13 százalék).

A texasi kormányzó kijelentette, hogy számára a legfontosabb kérdés ma a gazdaság talpra állítása. „Én egy vállalkozáspárti kormányzó vagyok, és vállalkozást pártoló elnök leszek" - mondta. Kormányzóként kétségtelenül sikeres a gazdasági programja: 2009 óta az összes új amerikai munkahely közel fele Texasban létesült, és az állam a gazdasági válságot is eddig nagyobb megrázkódtatások nélkül vészelte át. Kampánya azt ígéri, hogy az önerőre támaszkodó texasi siker modell lehet az egész ország számára, szemben az arrogáns washingtoni elittel, amely „csak a költekezéshez ért".

Perry tavaly megjelent „Elég! Hogyan mentsük meg Amerikát Washingtontól" című könyvében ezt írta: „Belefáradtunk abba, hogy túladóztatnak és túlszabályoznak minket. Elegünk van abból, hogy megmondják nekünk, mennyi sót tehetünk az ételünkbe, milyen ablakot vásárolhatunk a házunkhoz, milyen autót vezethetünk, milyen fegyvereink lehetnek, milyen imákat mondhatunk, és hol milyen politikai beszédet szabad használnunk ahhoz, hogy megválasszuk a jelöltjeinket, milyen energiát használhatunk, milyen doktorhoz járhatunk. Belefáradtunk a számtalan korlátozásba, amelyek azt akadályozzák, hogy nekünk tetsző életet élhessünk."

Farmról a Fehér Házba?

Texas 47. kormányzója, James Richard „Rick” Perry egy világvégi, ismeretlen falucskában, Paint Creekben nőtt fel, valahol a nyugat-texasi dimbes-dombos síkságon. Rick Perry apja, Ray Perry második világháborús tüzér veterán, harmincöt bevetést repült végig a háború tépte Európában, míg odahaza felesége, Amelia melegszívű, szerető otthont teremtett Ricknek és nővérének, Ameliának.
A család kezdetben egy egyszerű kis farmot bérelt, így a reménybeli elnökjelölt életének első öt évében még kútból húzott vízben fürdött, és az édesanyja által készített ruhákban szaladgált. 1968-ban Perry egyike volt a mindössze tizenhárom diákot számláló Paint Creek-i helyi iskola tanulóinak. Iskola után általában apja farmján dolgozott, szabadidejében pedig a homokban focizott, és már tinédzserként bontogatta vezetői ambícióit a helyi cserkészcsapat élén. Miután felvették a Texasi A&M Egyetemre, a Perry családban Rick lett az első, aki diplomát szerzett, majd jelentkezett a hadseregbe, és apja nyomdokaiba lépve, az amerikai légierő tisztjeként egy C-130-as harci repülőgéppel fedezte fel a világot. A hadsereg kötelékében repülte be Dél-Amerikát, Európát és a Közel-Keletet is. 1977-ben már kapitányként szerelt le, hogy visszatérjen szülőfalujába, és átvegye a  pamut- és búzatermesztéssel foglalkozó tanyasi családi gazdaság vezetését. Perry hamarosan megállapodott: feleségül vette Anita Thigpent, akivel még tizenhat évvel korábban a középiskolában ismerkedett meg. Néhány éven belül egy fiuk és egy lányuk született, Griffin és Sydney.
Perry először a nyolcvanas években vállalt közhivatali állást, bár ekkor még nem tört nagyobb babérokra, mint vidéki szomszédainak képviseletére a Texasi Képviselőházban. A három cikluson keresztül – a családi hagyományoknak megfelelően a demokrata párt színeiben – képviselőséget szerzett Perry fokozatosan lépegetett előre a politikai ranglétrán. Az igazi áttörés azután következett, amikor 1989-ben hirtelen fordulattal csatlakozott a Republikánus Párthoz, melynek aktív tagjaként négy éven át vezethette a mezőgazdasági bizottságot. Ekkorra már a törvényhozó testület leghatékonyabb képviselői közé sorolták, így nem csoda, hogy Perryt – első republikánusként – rövidesen kormányzóhelyettessé választották. Ebből a posztból lépett elő 2000-ben George W. Bush utódjaként a kormányzói székbe.
Korábban Perry és családja a George W. Bush által is látogatott Tarrytown Egyesült Metodista gyülekezetbe járt, majd 2010-től a Lake Hills Gyülekezethez csatlakoztak, ahol hét évig a kormányzó egykori kommunikációs igazgatója és elsődleges szövegírója, Andrew Barlow volt a pásztor. A magát evangéliumi kereszténynek valló Perry azt mondja, hogy egy egyszerű „teszt” elvégzése után döntött úgy, hogy ezt a gyülekezetet választja. A republikánus elnökjelölt azt az elvet vallja, „hogy még szerdán is emlékszem arra, hogy mi volt az üzenet vasárnap, akkor jó prédikációt hallottam”.

Rick Perrynek a második világháború óta elsőként sikerült csökkentenie az állami kiadásokat, illetve az ingatlanokat és a kiskereskedőket érintő adókat Texasban. Perry írta alá azt a költségvetési törvényt, mely által milliárdokat fektettek az oktatásba, és sikeresen támogatott olyan törvényjavaslatokat, melyek mérföldkövet jelentettek az igazságszolgáltatás reformjában is.

A legutóbbi, 2011-es törvényhozási időszakban Perry továbbra is kiállt az adócsökkentés mellett, 15 milliárd dollárral sikerült csökkentenie a kormányzati kiadásokat, és megvédte az úgynevezett Esős Napok Alapot, amelyben legalább 6 milliárd dollárt tettek félre a jövőbeli nem várt szükségletekre.  Perry komoly eredményeket ért el a munkahelyteremtésben is. Az alacsony adók, az ésszerű szabályozások, a kiszámítható polgári peres eljárási rendszer és a képzett munkaerő olyan üzleti környezetet teremtett az államban, amelyet egyöntetűen a legjobbak közé sorolnak Amerikában.

Rick Perry politikájában nagy szerepet játszik keresztény hite. Az augusztus elején tartott houstoni rendezvényen a kormányzó saját szavaival imádkozott Istenhez, hogy adjon megoldást ebben a nehéz helyzetben. „Össze kell fognunk, hogy segítségül hívjuk Jézust, segítsen átvezetni minket ezeken a példátlan nehézségeken" - mondta a résztvevőknek.

2006-ban több republikánus kormányzó mellett Perry is részt vett az egyik legismertebb texasi lelkész, John Hagee által szervezett konferencián. Hagee itt a prédikációjában azt állította, hogy „aki úgy él, hogy nem vallja meg a bűneit a mindenható Istennek, az vegye tudomásul, hogy nonstop jeggyel egyenesen megy a pokolba". Ezt az üzenetet többen a médiában szélsőségesnek minősítették, ám Perry úgy nyilatkozott, hogy az elhangzottakkal teljes mértékben egyetért, és hisz benne, mert „ez a hitem".

Az elkötelezett metodista kormányzó idén áprilisban felszólította az állam lakóit, hogy imádkozzanak lakóhelyükért. Tavasszal ugyanis Texas államban rendkívüli szárazság tört ki, amelyet tovább súlyosbított a sok helyen pusztító erdőtűz. Az állam egyes részeit három hónapig nem érte eső. A kormányzó az április 20 és 22-e közötti napokat hivatalosan a „Texas államban az esőért történő ima napjainak" jelölte ki és felkért minden texasit, hogy hittel kérje Istentől ennek a pusztító folyamatnak a végét.

Perry politikai pályája kezdete óta elkötelezett támogatója Izraelnek is. Amikor 1991-ben a texasi parlament mezőgazdasági bizottságának elnökévé választották, egyik első döntése volt az, hogy létrehozta a Texasi-Izraeli vegyes bizottságot, amely támogatta az információk és kutatási eredmények cseréjét. 2009-ben, amikor kormányzóként egy csoportot vezetett Izraelben, így nyilatkozott a Jerusalem Postnak: „Amikor tizennyolc évvel ezelőtt először itt voltam, és turistaként bejártam az országot, feltűnt nekem a párhuzam Masada és Alamo [a texasi forradalom döntő csatájának a helyszíne - a szerk.] között. Arra gondolok, hogy mindkét nép kész volt az életét is feláldozni a szabadságért". Ugyanebben az interjúban azt is kijelentette, hogy „nagy híve vagyok ennek az országnak, amelyet Isten réges-régen Izrael népének adott, és ez egy eleve elrendelt dolog".

Alig kezdte meg választási kampányát, máris kemény konfliktushelyzetet vállalt. Élesen bírálta Ben Bernanke-t, a központi bank (FED) elnökét, azért, hogy a választások előtt a gazdaság fellendítése érdekében több pénzt akar nyomtatni, amit egyenesen „hazaárulásnak" nevezett. Egyesek megjegyezték, hogy érdemes lenne vigyáznia azzal, hogy mint mond és kinek. Mások viszont az éles konfliktussal kapcsolatban úgy vélték, hogy kormányzói választásokon Perrynek bevált ez a fajta harcias, merész stílusa, és az, hogy nem kér bocsánatot a támadásai után.

Perry azt ígéri, hogy az országot visszatéríti az alkotmányos alapértékekhez. Ugyanakkor gyenge pontjai közt említik, hogy még sosem szerepelt országos kampányban, és egyelőre még nem lehet tudni, hogy a „vagány texasi cowboy" képében érkező jelölt megállja-e a helyét az állam határain kívüli előválasztásokon. Az is kérdéses, hogy behozhatja-e még azoknak az előnyét, akik már hónapok óta versenyben vannak a jelöltségért, különösen, ami az elnökválasztási kampányhoz elengedhetetlenül szükséges anyagi támogatást illeti. Ráadásul várhatóan kemény ellenállásba fog ütközni a szekuláris és radikális liberális csoportok részéről, akik azt állítják, hogy Perry vallásos retorikája sérti az állam és az egyház szétválasztásának elvét, továbbá kifejezetten bigottnak tartják azon nézetét, miszerint egyes csoportoknak, mint például a fiúkból álló cserkészeknek megengedhető, hogy kizárják maguk közül a melegeket.

Rick Perry mindenesetre elindult a hosszúnak ígérkező kampányútjára. „Szenvedélyes vagyok az ügyért, és kiállok amellett, amit mondok " - nyilatkozta a FED elleni kritika után. „Bár Perry kampánya mindössze pár napja kezdődött, mégis jellemzést ad a texasi kormányzóról: pimasz, merész és soha nem kér bocsánatot, azért mert ilyen" - írja róla a Washington Post.

Alex Castellanos, a republikánusok egyik vezető tanácsadója azt mondta, hogy „a republikánusok most úgy érzik, ha elveszítik a soron következő választásokat, akkor azzal együtt az ország is elvész. Ezért nem jelölhetünk olyan embert, akinek nincs esélye legyőzni Barack Obamát." Azt nem tudni, hogy Rick Perry esélyt kap-e erre, de az már most biztos, hogy indulása felpezsdítette a versenyt, amelynek az eredményhirdetése 15 hónap múlva, 2012. november 4-én lesz Amerikában.

Tényleg a tea party jelöli a következő elnököt?

Hogyan változtatta meg Perry a kampányt, és milyen válaszokat adhat az új helyzetben Barack Obama? – többek között ezt kérdeztük két amerikai politikai szakértőtől.

Jennifer Wishon, fehér házi tudósító (CBN)
A republikánus oldalon már eddig is elég zsúfolt volt a mezőny. Sok republikánus ennek ellenére úgy érezte, hogy nem találta meg köztük azt a személyt, aki igazán komoly kihívója lehetne Barack Obamának. Közülük most sokan úgy gondolják, hogy Rick Perry lehet ez. Tíz éves kormányzói tapasztalat áll mögötte, az Egyesült Államok második legnagyobb tagállamának az élén. Ráadásul Texas nagyon független állam, sőt a történelem egy időszakában önálló ország is volt. A texasi közvélemény ezért nagyon függetlenség párti, Perry pedig többször is meg tudta nyerni a bizalmukat. Igazi sikertörténet az övé: nagyon szerény körülmények közül indult, kormányzóságig jutott, most pedig megpályázza a Fehér Házat. Sok ember számára a tapasztalata és a mögötte álló bázis független szellemisége együtt nagyon vonzó. Emellett Perry evangéliumi keresztény, és ez pedig a keresztény bázist biztosíthatja a számára a republikánus pártban.
Ugyanakkor Bachmann és Perry jelenleg megosztja a Tea Party szavazói bázisát. Nagyon hosszú idő van azonban még hátra, közel egy év, amíg egyértelműen eldől, hogy ki lesz a republikánus jelölt. Perry elég későn szállt be a versenybe, éppen akkor, amikor Bachmann megnyerte a nagyon fontos államban, Iowában tartott próbaválasztást. Az előválasztások Iowában kezdődnek majd, és Bachmann nagyon jól áll itt, de minden kampány nélkül Perry is jól szerepelt. Összességében tehát mindkét jelölt erős támogatást élvez az evangéliumi tábor és a Tea Party aktivisták részéről. Obamával szemben Perry mellett szól a kormányzói tapasztalata. Az elnököt éppen azért bírálták sokan, hogy végrehajtói tapasztalat nélkül költözött a Fehér Házba. Most, amikor a pénzügyi válság már a harmadik éve tart, ezek a kifogások még erősebben hallhatóak. Perry tapasztalata előnyt jelenthet Bachmannal szemben is. De ők ketten jelenleg valóban megosztják a Tea Party szavazóit.

Kurt Volker, volt amerikai NATO-nagykövet, elemző

A republikánus választók eddig kivártak, mert egyik jelölt sem hozta őket tűzbe. Még Michelle Bachmann érdekelte talán leginkább az embereket, de igazából egyik jelöltről sem hitték el, hogy meg tudja nyerni a választásokat Obamával szemben, mert nem látták őket elég tapasztaltnak. Rick Perry új arcként érkezett, aki sikeres kormányzói múltat tud maga mögött, és sikerült neki még a válság idején is talpra állítani a gazdaságot Texasban. Emellett szociális és pénzügyi szempontból is konzervatív, aki vonzza a Tea Party táborát. Perry feladata most az, hogy egybefogja a republikánus párt különböző irányzatait: a nemzetbiztonsági oldalt, a Tea Partyt, a szociális konzervatív oldalt. Ha ez sikerül neki, akkor nagyon erős koalíció lesz mögötte, amivel eséllyel indulhat Obama ellen. Obama számára a legfontosabb kérdés az, hogy milyen lesz a gazdaság állapota 2012 őszén. Ez most még nem  lehet előre látni, de a mai helyzet nagyon veszélyes lehet a számára: a munkanélküliség továbbra is magas, 9,2 százalékos, nagyon lassú a munkahely teremtés és a gazdasági növekedés is. Az emberek nem érzik azt, hogy javulna a helyzet. Nem véletlen, hogy Obama a hétvégi Gallup közvélemény-kutatás során elnöksége alatt a legrosszabb eredményt, 39 százalékot érte el.
A gazdaság mellett az amerikai szavazók számára a költségvetés helyzete – az adósság és a hiány mértéke – a legfontosabb. Itt viszont semmi jelentős változás nem várható a jövő évben. A két hete felállított bizottság majd novemberben benyújtja a jelentését, és várhatóan valamekkora hiánycsökkentésre sor kerül, de alapvető változás ettől most nem várható, csak az elnökválasztás után. A harmadik szempont kicsit nehezebben megfogható, ez pedig a közhangulat, hogy javul-e az ország teljesítménye vagy nem, és jó vezetése van-e az országnak vagy sem. Ez inkább szubjektív szempont, de szerintem ez is benne lesz az eredményben. A jelenlegi hangulat –  legalábbis ahogy én látom – az, hogy Obama nem tud mit tenni a gazdasági helyzet javításáért, bár nagyon igyekszik. Kevés eszköz áll ehhez a rendelkezésére. Most háromnapos autóbuszos kampánykörutat tart három fontos államban. A beszédeiben azonban ahelyett, hogy programot hirdetne, azt kéri az emberektől, hogy írjanak a választott képviselőiknek, tegyenek valamit Washingtonban. De hiszen ő az elnök, miért nem ő foglalkozik velük! (Morvay Péter)

Olvasson tovább: