Kereső toggle

Nőknek áll a zászló?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy új felmérés szerint igen: az amerikai szavazók 83 százaléka szavazna szívesen egy ni jelöltre, ami jelents elmozdulás az elmúlt évekhez képest. 2005-ben például a szavazók mintegy 49 százaléka gondolta úgy, hogy ni elnöke lehet az országnak a közeljövben, a legújabb Rasmussen felmérés viszont azt mutatja, hogy jelen pillanatban mintegy 73 százalék véli úgy, hogy a következ tíz évben n kerül az elnöki hatalomba.

Ez jó hír lehet a ni jelölteknek, akikbl jelen pillanatban mindössze kett van a republikánus táborban: egy igazi Michele Bachmann személyében, és egy kvázi jelölt, Sarah Palin. Az egykori alaszkai kormányzó és 2008-as alelnökjelölt folyamatosan úgy viselkedik, mint aki már kampányol, miközben Bachmannal ellentétben még nem jelentette be jelöltségét. Ez a kétségkívül érdekes taktika nagyon hamar visszaüthet; az országos ismertséggel korábban nem rendelkez Bachmann ezen a héten Iowában lendületbe jött, a republikánus szavazók körében mindössze egy ponttal maradt le a jelenleg legersebb jelölt, Mitt Romney mögött.
Ebben persze szerepe lehet annak is, hogy Bachmann konkrétan és átvitt értelemben is otthon van Iowában. Itt született, vallási elkötelezettsége pedig jól harmonizál a tipikusan ers evangéliumi szavazótáborral, szemben Romney mormon vallásával, amely idegenül hat az iowai közegben. Iowa pedig fontos állam, jövre ugyanis itt kezddik a szavazás a republikánus elnökjelöltrl, és aki itt jól szerepel, az lendületet vehet a végs gyzelemhez is.
Ezt jól tudja Sarah Palin is, aki szintén Iowában kampányolt ezen a héten egy róla készült kétórás dokumentumfilmmel. A Legyzhetetlen címŐ film Palin polgármesterként majd kormányzóként töltött éveirl szól; az alkotás egyik célja lehet Palin népszerŐségének a tesztelése. Az iowai közönség elég jól fogadta a filmet, de még mindig kérdés, hogy ez jelöltséggé konvertálható-e. Egyesek szerint Sarah Palin igazi célja nem is annyira a jelöltség, hanem a Palin brand népszerŐsítése, szerdán ugyanis csapatával Iowából Minnesota államba érkeztek, ahol saját könyveiket dedikálták az érdekldknek.
Ha Palint jelöltnek tekinthetjük, akkor a ni verseny eldlni látszik, mégpedig Michele Bachmann javára. Palin népszerŐsége ugyanis az államban folyamatosan csökkent a 2009-es csúcs óta. Mindeközben még nem vett részt egyetlen republikánus vitában sem, a szavazókkal többnyire a Facebookon és Twitteren tartja a kapcsolatot. Michele Bachmann ezzel szemben viszont már megjelent a valós küzdtéren New Hampshire-ben, ahol ráadásul nagyon jól szerepelt.
A Bachmann–Palin párviadalban – ha egyáltalán lesz ilyen – az ismertség hiánya is Michele Bachmannt segítheti. Igaz ugyan, hogy Sarah Palin országos ismertsége elsöpr, de népszerŐsége csak az igazán elkötelezett konzervatív szavazók körében ers, a többi szavazórétegben viszont nagyon ers az elutasítottsága, ezen pedig nehezen tud majd változtatni. Bachmann számára viszont van tér a növekedésre, jó üzenetekkel könnyen elérheti a bizonytalan szavazókat is. Egyes megfigyelk szerint a republikánus táborban általában korán dl el, hogy ki az „establishment” jelöltje, és ki a kívülrl jött konzervatív; ez történt például 2008-ban is, amikor a jelölési folyamatból végül John McCain került ki gyztesen Huckabeevel szemben. Sokak szerint Bachmann számára az a legjobb taktika, ha az elkövetkez hónapokban kíméletlenül ostorozza Obama politikáját, ezáltal a legkonzervatívabb jelöltként tudja magát pozicionálni.

Olvasson tovább: