hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fogságban a „Hamasz-flottilla”

2011. 07. 07.
Nem tudnak kifutni a görög kikötőkből az izraeli szakértők által csak Hamasz-flottának nevezett „Szabadság-flottilla" hajói. A szervezők, akik több mint egy éve, pénzt és időt nem kímélve készültek az újabb provokációra, váratlanul szembetalálták magukat az athéni flottával. Egyelőre úgy fest, hogy a Muzulmán Testvériség és a Hamasz európai ügynökségei által biztosított támogatásból szervezett offenzíva elmarad.

Több mint 1500 résztvevővel a tavalyinál is nagyobb flottilla ígéretével kampányoltak a szervezők. A látványos akciót azonban többször elhalasztották, ez pedig nem tett jót a hajóhadnak: a feszülten várakozó média, valamint az akcióban részt vevő politikusok, aktivisták napról napra fogyatkoztak. Július elején már csak a kemény mag, mintegy 300 mindenre elszánt szimpatizáns maradt a görög kikötőkben veszteglő hajókon. Ők sem kerülték el a fiaskót: mire elhangzott volna a „horgonyt fel" parancs, Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő utasította a hatóságokat, hogy egyetlenegy Gázába tartó vízi járművet se engedjenek kihajózni a mólókból.

Athén azonban nemcsak pofont oszt, hanem egy konstruktív tervvel is előrukkolt: felajánlotta, hogy az ellenőrzött útvonalon eljuttatná a palesztinai araboknak szánt segélyt. Felvetése összhangban van a közel-keleti közvetítő kvartett - az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió, valamint Oroszország - legutóbbi állásfoglalásával. Utóbbiak arra sürgették az érintett feleket, hogy az elismert szárazföldi átkelőhelyeken keresztül juttassák el segélyszállítmányaikat a Gázai övezetbe, hogy a konténerek ellenőrizhetők legyenek. A kvartett arra is felszólította a kormányokat, hogy igyekezzenek elejét venni újabb flottillák szerveződésének.

Az aktivisták vezetői azonban „hadüzenetként" értékelték a javaslatot. Lehetséges, hogy az bőszítette fel a „palesztinbarát" szervezőket, hogy a görög kormányfő felhívta Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, akinek szintén felvázolta az athéni javaslatot. A flottilla tagjai szerint a görög ajánlat Papandreu és Abbász egyeztetése eredményeként született meg, ezért a Fatah-vezetőt sem kímélték: azt állítják, hogy a Palesztin Hatóság elnöke „hátba szúrta őket". A szervezők azt állítják, a palesztin vezető már 2008-ban kijelentette, hogy „a blokád áttörésére tett kísérletek egy »nevetséges játszma« részét képezik".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!