Kereső toggle

Fogságban a „Hamasz-flottilla”

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nem tudnak kifutni a görög kikötőkből az izraeli szakértők által csak Hamasz-flottának nevezett „Szabadság-flottilla" hajói. A szervezők, akik több mint egy éve, pénzt és időt nem kímélve készültek az újabb provokációra, váratlanul szembetalálták magukat az athéni flottával. Egyelőre úgy fest, hogy a Muzulmán Testvériség és a Hamasz európai ügynökségei által biztosított támogatásból szervezett offenzíva elmarad.

Több mint 1500 résztvevővel a tavalyinál is nagyobb flottilla ígéretével kampányoltak a szervezők. A látványos akciót azonban többször elhalasztották, ez pedig nem tett jót a hajóhadnak: a feszülten várakozó média, valamint az akcióban részt vevő politikusok, aktivisták napról napra fogyatkoztak. Július elején már csak a kemény mag, mintegy 300 mindenre elszánt szimpatizáns maradt a görög kikötőkben veszteglő hajókon. Ők sem kerülték el a fiaskót: mire elhangzott volna a „horgonyt fel" parancs, Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő utasította a hatóságokat, hogy egyetlenegy Gázába tartó vízi járművet se engedjenek kihajózni a mólókból.

Athén azonban nemcsak pofont oszt, hanem egy konstruktív tervvel is előrukkolt: felajánlotta, hogy az ellenőrzött útvonalon eljuttatná a palesztinai araboknak szánt segélyt. Felvetése összhangban van a közel-keleti közvetítő kvartett - az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió, valamint Oroszország - legutóbbi állásfoglalásával. Utóbbiak arra sürgették az érintett feleket, hogy az elismert szárazföldi átkelőhelyeken keresztül juttassák el segélyszállítmányaikat a Gázai övezetbe, hogy a konténerek ellenőrizhetők legyenek. A kvartett arra is felszólította a kormányokat, hogy igyekezzenek elejét venni újabb flottillák szerveződésének.

Az aktivisták vezetői azonban „hadüzenetként" értékelték a javaslatot. Lehetséges, hogy az bőszítette fel a „palesztinbarát" szervezőket, hogy a görög kormányfő felhívta Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, akinek szintén felvázolta az athéni javaslatot. A flottilla tagjai szerint a görög ajánlat Papandreu és Abbász egyeztetése eredményeként született meg, ezért a Fatah-vezetőt sem kímélték: azt állítják, hogy a Palesztin Hatóság elnöke „hátba szúrta őket". A szervezők azt állítják, a palesztin vezető már 2008-ban kijelentette, hogy „a blokád áttörésére tett kísérletek egy »nevetséges játszma« részét képezik".

Ehud Rosen, az izraeli Bar-Ilan Egyetem oktatója, valamint a Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA) politikai iszlám szakértője lapunknak azt mondta, „nem tud róla, hogy a Fatah »hátba szúrta« volna a flottillát,  tény azonban, hogy az akció leginkább Hamasz-párti, mintsem palesztinpárti". A szakértő ezt azzal bizonyítja, hogy a szervezők túlnyomó többsége kapcsolatban áll a Hamasz anyaszervezetével, a Muzulmán Testvériséggel, illetve közel fele tagja a Union of Good nevű ernyőszervezetnek. Az utóbbi mintegy 50 iszlamista „jótékonysági szervezetet" tömörít, és a Hamasznak folyósít támogatásokat - az Egyesült Államok emiatt 2008-ban terrorszervezetnek minősítette a csoportot.

A Hamasz-szálakat igazolhatja az is, hogy mind a tavalyi, mind pedig az idei flottilla egyik fő szervezője az a Muhammad Szavalha, aki aláírója volt a 2009-ben megfogalmazott Isztambuli kiáltványnak. (A dokumentum többek között arra kötelezte az iszlám nemzetközösséget, hogy csak a Hamasszal tárgyalhat, mivel - a kiáltvány szerint - kizárólag az utóbbi áll ellen a cionista, zsidó megszállásnak.) Szavalha egyébként együtt eregetett békegalambokat a sajtó előtt a Hamasz-közelinek tartott jordán Muzulmán Testvériség vezetőjével, Hammam Szaid sejkkel a tavalyi flottilla kifutásakor Isztambulban (lásd a képet). Rosen hozzáteszi: a flottillát leginkább azzal lehetne jellemezni, hogy a vörös-zöld koalíció - a szélsőbaloldal és az iszlamisták szövetsége - jegyében azon dolgozik, hogy a Hamaszt legitimizálja (Izraelt pedig delegitimizálja), és nem azon, hogy a palesztinai araboknak nyújtson támogatást. Ezzel egybecseng, hogy az aktivisták és a szervezők korábban több ízben is elmondták: fő céljuk Izrael jóhírének a rombolása a nemzetközi porondon.

2010-ben Izrael enyhített a Gázai övezet blokádján, május végén pedig Egyiptom részben megnyitotta a rafahi határátkelőt. A flottilla - már ami a „segély"-részét illeti - értelmét vesztette. Több elemző szerint az lett volna a helyes válasz Izrael részéről, ha „nem vesz tudomást" az idei akcióról - ezzel megnyerhette volna a PR csatát. Rosen azonban úgy véli, hogy miután Hamasz-provokációról van szó, nem lenne helyes teljesen figyelmen kívül hagyni az akciót, mert azt terroristák egy újabb fegyvercsempész-ösvényként használhatják fel a jövőben. „Úgy vélem, elsősorban arra kell rávilágítanunk, hogy mi a flottilla szervezőinek a fő célja. Ezt követően el kell mondanunk, hogy örömmel látunk minden lépést a Hamasz részéről, amelyet nem a puszta terror vezérel. A provokációk újabb vérontáshoz vezethetnek - a Hamasznak ehelyett el kellene fogadnia a kvartett feltételeit, és közvetlen béketárgyalásokba kellene kezdenie Izraellel. Ennek teljesülésééig azonban a terrorszervezetként számon tartott mozgalommal szemben Izrael köteles megvédeni területeit" - fogalmazott a JCPA szakértője.

Miután a  flottilla a jelen állás szerint nem fog sok vizet zavarni, Jeruzsálem figyelme egyre inkább a Ben Gurion nemzetközi repülőtér felé irányul. Közel 700 európai arab aktivista jelentette be, hogy „akciót" szervez a repülőtéren. A „légi flotillaként" is emlegetett tüntetők célja az, hogy a határon közöljék, „Palesztinába jöttek".

Amennyiben Izrael beengedi őket, akkor az aktivisták Ciszjordániába mennek, ahol „szolidaritási rendezvényeken" vesznek részt közel egy hétig. A szervezők azonban inkább arra számítanak, hogy a hatóságok ellenkezni fognak, így a több száz fős tömeg a repülőtéren felhívhatja a világ figyelmét a Ciszjordániában és a Gázai övezetben élő palesztinai arabok „sanyarú" sorsára. Izrael korábban már többször megtagadta olyan személyek beléptetését, akikről tudta, hogy szándékos zavarkeltés céljából érkeztek.

Vihar a leopárdok körül

A tervek szerint Szaúd-Arábia 200 darabot vásárol a világ egyik legmodernebb katonai járművének számító német Leopard 2 harckocsiból. A fegyverüzlet terve azonban heves politikai vitát váltott ki Németországban, amely amúgy a világ harmadik legjelentősebb fegyver-exportőre.
Az ok többek között az, hogy alig pár héttel ezelőtt a szaúd-arábiai kormány nyíltan támogatta Bahrainban a demokratikus célokért küzdő tüntetések, illetve a kormány elleni mozgalmak kegyetlen visszaszorítását és elfojtását. Egyre több eset igazolja, hogy Szaúd-Arábiában az emberi jogokat – enyhén fogalmazva – nem a nyugati világ mércéjének megfelelően tisztelik. A német hadiipari cégek Líbiába is szállítottak, miután Kadhafi a terrorizmus elleni küzdelem egyik éllovasaként tűnt fel, és az európai országok is támogatásukról biztosították. Ennek köszönhetően kerülhetett a diktátor kezébe egy olyan helikopter is, ami az egykori keletnémet hadsereg tulajdonát képezte. Ezt azonban ma már nem a terroristák felkutatására, hanem saját állampolgáraik ellen használják. Kadhafi ugyancsak német harci kamionokkal szállítja tankjait a frontvonalra, amelyekből szintén teljesen hivatalosan egy német exportőrtől 25 darabot rendeltek meg.
A tankexport tervét azonban nemcsak a német parlamenti képviselők egy része, hanem szakértők és mindkét nagyobb egyház képviselői is elítélik. Az utóbbiak számára nem kérdéses, hogy nem való fegyvereket küldeni ingatag helyzetű országokba és olyan kormányoknak, amelyek nem tartják be az emberi jogokat. Bár a kormány még nem foglalt hivatalosan állást a többmilliárdos ügylettel kapcsolatban, a német Nemzetbiztonsági Tanács rábólintott az üzletre. Az ügylet részleteit titkosan kezelik, de kormánykörökben úgy tudják, hogy az Egyesült Államok és Izrael is jóváhagyta azt, mivel Szaúd-Arábiát egy rendkívül instabil régió talán egyetlen még megbízható, szavahihető országának tartják. A tiltakozások ellenére az ügy halad előre. Alsó-Szászországban már ki is képeztek szaúd-arábiai katonákat a Leopard 2 páncélos járművek kezelésére.
(Hajdú-Bence Adrienn, Berlin – atv.hu)

ÚJRAINDÍTÁS SZEPTEMBERBEN?

Az izraeli debkafile nevű biztonságpolitikai elemzőportál szerint Párizs és Washington azon dolgozik, hogy szeptemberben a palesztinai arab állam egyoldalú ENSZ elismerése helyett újraindítsa a Ramallah és Jeruzsálem között megfeneklett béketárgyalásokat. A hírportál szerint a közelmúltban terjesztették be Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő elé Barack Obama amerikai elnök új elképzelését. A terv értelmében „Izrael elfogadja a területcserékkel kiegészített 1967-es vonalakat, míg a palesztinai arabok elismerik Izraelt mint zsidó nemzeti otthont”. Netanjahu az elmúlt hetekben bátorító nyilatkozatokat tett: könnyen megállapodhatnak, amennyiben Ramallah elismeri Izraelt zsidó államként. Washingtoni és jeruzsálemi források hozzátették, hogy Netanjahunak egy kikötése van az amerikai tervvel kapcsolatosan: az elnöknek alá kell írnia George W. Bush 2004-ben írott levelét. Ebben az Egyesült Államok biztosította Izraelt, hogy a tárgyalások során az ENSZ 242. számú határozatát fogják támogatni (amely kimondja Izrael jogát a védhető határokhoz), valamint tartózkodni fognak attól, hogy Jeruzsálemet az 1949-es tűzszüneti vonalak mögé történő visszavonulásra szólítsák föl.

Pokolgépes politika

Letartóztatási parancsot adott ki több Hezbollah vezető ellen a 2005-ös Hariri-merénylet ügyében vizsgálódó különleges ENSZ-törvényszék (TSL). Az al-Arabiya szerint négy Hezbollah vezető ellen adtak ki letartóztatási parancsot. Az AP hírügynökség pedig úgy értesült, hogy a négy gyanúsított között van Musztafa Badreddín, a Hezbollah helyettes katonai parancsnoka is. Badreddínt a TSL vádpontjai mellett több más bűncselekménnyel is gyanúsítják, szerepet játszhatott az 1983-as francia és amerikai külképviseletek elleni kuvaiti merényletekben. Rafik Hariri miniszterelnököt 2005-ben egy autóba rejtett pokolgéppel gyilkolták meg. A merényletet követően egy, az ENSZ Biztonsági Tanácsa számára készített jelentés arról számolt be, hogy vélhetően magas rangú szíriai, valamint libanoni tisztek is részt vehettek a támadás megszervezésében. (Az eseményeket követően robbant ki az úgynevezett „cédrusos forradalom”, amely végett vetett a több évtizedes szíriai megszállásnak.) A Hezbollah következetesen cáfolta, hogy bármilyen szerepet játszott volna a gyilkosságban – januárban azonban megbuktatta a TSL munkáját támogató kormányt, vélhetően azért, mert sejtette, hogy fény derül a több tucat halottal járó gyilkosságban játszott szerepére. Hasszán Naszrallah Hezbollah vezér 2011 januárjában azzal is megfenyegette a TSL munkáját, hogy „levágatja azok kezét, akik engedelmeskednek a törvényszéknek”, vagy bárkit is letartóztatnak az általa vezetett síita militáns szervezet tagjai közül. Naszrallah szerint az ENSZ-törvényszék az Egyesült Államok és Izrael eszköze a Hezbollah ellen.

Olvasson tovább: