Kereső toggle

Titkok Oszama erődjéből

Konyhakert és videóstúdió is volt a létesítményben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Iszlámábádnak meg kell vizsgálnia, hogyan élhetett Oszama bin Laden hat éven át kőhajításnyira a fővárostól és egy fontos katonai akadémia szomszédságában - nyilatkozta Tom Donilon amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó az NBC televíziónak. Qasim Raza Muttaqi budapesti pakisztáni nagykövet azonban az ATV-nek adott exkluzív nyilatkozatában azt állította, hogy Pakisztán adta a kulcsinformációt az amerikai titkosszolgálatnak, amely korábban az egyedülálló technikai eszközeivel sem tudta tíz éven át megtalálni a terrorista vezért. Bár világszerte Abbottábádot már „Oszama városként" emlegetik, a nagykövet szerint nem engedik, hogy zarándokhellyé váljon bin Laden egykori háza.

A hatalmas erődöt szögesdróttal befedett több méteres falak vették körül, magát a épületegyüttest titokzatos jelenségek jellemezték, és két magas, távolságtartó testvérpár igazgatta, akik „kevés jelét mutatták a kedvességnek a helyi gyerekekkel szemben" - idézi az egyik tudósítás bin Laden szomszédait. Egy beszámoló szerint, ha a helyi gyerekek beütöttek egy krikettlabdát az udvarra, azt mondták nekik, hogy a labda elveszett, majd adtak 50 rúpiát (kb. 110 forint), és megkérték őket, hogy vegyenek egy újat helyette. Az egyik gyerek elmondta, hogy ilyen esetben 10-20 percig kopogtattak az épület ajtaján, míg valaki kijött, miközben látták, hogy körbe van kamerázva a fal. „Ez furcsa volt számunkra" - tette hozzá.

A BBC-nek néhány helyi lakos elmondta, hogy időről időre felbukkantak golyóállónak tűnő járművek, amelyek behajtottak az épületbe, azonban a kapuk rögtön bezáródtak mögöttük. Érdekes módon vannak olyan beszámolók is, amelyek a lakók „váratlan kedvességéről" mesélnek. Egy tizenkét éves kisgyerek, aki sokat járt az épülethez, azt állítja, hogy egyszer két nyulat kapott az ottani családtól ajándékba. „A kamerákkal láthatták, hogy ki jön" - tette hozzá. Egy az al-Arabíja által megkérdezett férfi bevallása szerint az épület lakosai „jószívű emberek voltak, akik ivóvizet és ételt biztosítottak a szegény szomszédoknak.

A ramadán hónap alatt pedig meghívtak minket a böjtvégi vacsorára, és nagyon finom ételeket szolgáltak nekünk." A BBC megszólaltatott továbbá egy újságkihordót és egy helyi boltost. Az előbbi bevallása szerint sosem járt az épületben, azonban minden hónap végén pontosan megkapta a fizetését egy bizonyos embertől. A boltos pedig elárulta, hogy hetente két kecskét vitt a lakosoknak, valamint naponta 10 liter tejet. Az is kiderült, hogy az épület lakói több személyt is alkalmaztak a háztartásban. Több jelentésből kitűnik, hogy a nőket és a lánygyerekeket szinte sohasem látták, valamint a gyerekek nem jártak iskolába, hanem otthon tanultak. Az egyik helyi rendőr azt nyilatkozta az al-Dzsazírának, hogy találtak egy konyhakertet is az udvaron tyúkokkal együtt, ami arra utalhat, hogy az épület lakói egy önfenntartó gazdaságot üzemeltettek.

Egy pakisztáni információ szerint bin Laden jemeni származású felesége az öt év során egyszer sem hagyta el a házat, és ezalatt férje is ott élt. Három felesége tartózkodott a terroristával a bunkerben, és velük közel egy tucat gyerek, akikről nem tudják, hogy hány bin Ladené. A pakisztáni titkosszolgálat úgy véli, hogy a jemeni származású feleség kulcsfontosságú információkkal szolgálhat a terrorvezér tízéves rejtőzködésével kapcsolatban. Kasim Raza Muttaki budapesti nagykövet szerint a pakisztáni hatóságok megkapták a kihallgatási kérelmet az amerikaiaktól, de még nem döntöttek, hogy erre mikor kerülhet sor. Az engedélyhez a jemeni és a szaúd-arábiai hatóságok engedélye is kell, mivel az özvegyek ezekből az országokból származnak.

Bin Laden búvóhelyét 2005-ben építették, a terrorista több évig rejtőzködött az épületben. A titokzatos épületet a helyiek „Wazirisztáni Villának" hívták, mivel a délnyugat-pakisztáni Wazirisztán régióból származó szállítmányozási vállalkozó tulajdonában volt. (Egyébként korábban épp azt feltételezték, hogy ebben a régióban rejtőzik bin Laden.) Az amerikaiak azt feltételezik, hogy az épületegyüttest azért építették ilyen közel egy magas fokú biztonsági zónához, hogy megvédjék a külföldi titkosszolgálati szervezetektől, az elektronikus megfigyeléstől, valamint pilóta nélküli bombázók támadásától. Bin Laden így „csendes családi életet élhetett feleségeivel és gyerekeivel, távol a zűrös törzsi régióktól, egy káprázatos és festői helyen, mint Abbotábád, amely mindenki képzeletét felülmúlta" - tette hozzá egy elemző. Egy közeli telektulajdonos így reklámozta birtokát: „Nagyon védett hely, közel a hadsereg bázisához, ahol naponta százával haladnak el katonai dzsipek - igazi biztonságot adó környék."

Amerikai források szerint bin Laden ötéves „szobafogsága " idején órákat tölthetett a számítógép előtt. Nem volt internet- és telefonkapcsolata, így kénytelen volt megvárni, amíg a futárjai különböző adathordozókon meghozták neki az információkat, amelyekből értesülhetett a külvilág eseményeiről. A kommandósok az akció után több ilyen adathordozót zsákmányoltak az épületből. Mint mondják, az adatok mennyisége egy kisebb főiskola könyvtárának nagyságát éri el.

A nemrég közzé tett videók egyikén bin Laden szürke szakállal egy lepedőbe burkolózva látható, amint összekuporodva figyeli a tévében lejátszott videókat saját magáról. „Mint egy idősödő színész, aki készül a visszatérésre" - írta a The New York Times. És valóban: az előkerült dokumentumok alapján kiderült, hogy az Al-Kaida egy „látványos" támadást akart véghez vinni a szeptember 11-ei tragédia 10. évfordulóján Amerikában, ahol állítólag expresszvonatokat akartak kisiklatni.

További videókon bin Laden különböző üzeneteit vette fel, amelyeket a világnak szánt. Az ilyen videókon a terrorista befestette őszülő szakállát jelezve, hogy „ad a megjelenésére". Más információk szerint bin Laden az abbottábádi komplexumból próbálta meg irányítani az Al-Kaidát, aktívan részt venni a szervezésben és a stratégiák kiépítésében. Jackson Reed demokrata szenátor azonban meglepőnek nevezte, hogy bin Laden nem volt felkészülve egy ekkora akcióra. „Nem volt semmilyen menekülési útvonal vagy titkos szoba, amelybe el lehetett volna rejtőzni" - mondta Reed.

Az épületben emellett rengeteg gyógyszert is találtak, többek között gyomorrontásra, fülgyulladásra, de rábukkantak egy olyan természetes alapanyagú szirupra is, amely gyógyhatással van a gyomorra, azonban emellett „a természetes Viagrának" is nevezik, potencianövelő hatása miatt.

Olvasson tovább: