Kereső toggle

Fordulópontok

Palesztin egység, szíriai lázadás, líbiai likvidálás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Többhetes patthelyzet után fordulatra utaló jelek láthatók több arab országban. Líbiában a NATO első alkalommal vette közvetlenül célba Kadhafit, aki azonban sértetlenül megúszta a bombázást. Szíriában Asszad elnök tankokkal ostromol több várost, ahol hetek óta tüntetnek ellene. A szíriai tiltakozók azonban már fegyverhez jutottak, így a térség újabb országában törhet ki nyílt polgárháború. Jemenben viszont a kormányellenes tüntetők elérték, hogy Szaleh elnök bejelentette: lemond és külföldre távozik. Egyiptom meggyengülésével úgy tűnik, hogy Washington egyre inkább Törökországtól és Irántól várja az indulatok féken tartását.

Líbia. Órákkal azt követően, hogy egy befolyásos amerikai szenátor azt sürgette a kormányzattól, hogy „vágják le a kígyó fejét”, NATO-gépek föl - dig rombolták Moammer Kadhafi főhadiszállásának egyik épületét. A támadásban több mint 40 ember megsérült, de a líbiai diktátor nem volt közöttük. Kadhafi órákkal később már feltűnt a televízió képernyőjén, amint egy ismeretlen helyen tanácskozik parancsnokaival.

A sikertelen bevetés után a NATO gyorsan közleményt adott ki, amelyben cáfolta, hogy Kadhafi életére törnének. A Líbia elleni katonai fellépést lehetővé tevő ENSZ-határozat nem terjed ki a líbiai vezetők likvidálására – emlékeztetett Vlagyimir Putyin, aki eddig is rendkívül kritikus volt a szövetségesek légicsapásaival szemben.

A NATO türelmetlensége érthető: a felkelők a légi támogatás ellenére hetek óta egyetlen lépéssel sem jutottak közelebb a győzelemhez. Amikor úgy tűnt, hogy sikerül elkergetniük Kadhafi katonáit a harmadik legnagyobb líbiai város, Miszráta alól, diadalmas nyilatkozatot adtak ki. Hamarosan kiderült azonban, hogy a líbiai diktátor ravasz cselt eszelt ki. A város ellenőrzését ugyanis a hozzá lojális törzsekből szervezett „népi haderőnek” adta át, miközben hajói a tenger felől blokád alatt tartják Miszrátát.

A szövetségesek ezzel kelepcébe kerültek: nem támadhatják a kormányhű törzseket, hiszen ezzel líbiai civilekre lőnének, akiket pedig az ENSZ-határozat értelmében éppen védelmezniük kellene. Kadhafi közben nyíltan terrorizálja a líbiai lakosságot. A felkelők szerint potencianövelő gyógyszereket osztogatnak a kül földi zsoldosok között, akiket arra utasítanak, hogy a lázadókkal szimpatizáló férfiak szeme előtt erőszakolják meg feleségeiket és gyermekeiket.

Az amerikai elnököt sokan támadják líbiai katonai stratégiája, pontosabban annak következetlenségei miatt. Obama volt az első, aki pilótákat küldött az észak-afrikai ország légterébe, majd kiszállt, és átadta a stafétabotot a NATO-nak. Ezt követően újra úgy döntött, hogy amerikai gépeket küld, igaz, ezúttal pilóta nélküli bombázókat. Egy név nélkül nyilatkozó kínai diplomata szerint észak-koreai tárgyalófele kijelentette: ha Líbia a minta az amerikai bátorságra, akkor nekik sincs semmi félnivalójuk.

Szíria. Egyre drámaibb a helyzet azokban a szíriai városokban, ahol másfél hónapja kormányellenes tüntetések zajlanak. Asszad elnök milíciái kezdettől fogva civil ruhás mesterlövészekkel vadásztak a felvonulókra. A lövöldözéseknek több mint 450 áldozata volt. Miután azonban nem sikerült sem a megfélemlítéssel, sem gazdasági ígéretekkel felszámolni a tiltakozási hullámot, a damaszkuszi kormány még brutálisabb terrorhoz folyamodott. Tankokat küldött több nagyvárosba, és blokád alá vette Dera városát, ahonnét a tüntetések kiindultak. Derában nincs víz és villany, valamint fogytán az élelmiszer is. Az ostromállapot miatt sokan attól tartanak, hogy megismétlődhet az a vérengzés, amit a jelenlegi elnök apja, Hafez Asszad rendelt el 1982-ben, amikor rommá lövetett egy várost, ahol az iszlamista felkelők központja volt. A helybeliek azonban nem adják fel, azt ígérik, hogy kitartanak mindaddig, amíg Basar Asszad nem távozik. A lapzártánkkor érkezett jelentések szerint Derában a tüntetők már nehézfegyvereket is szereztek, amivel a kormányerők tankjait támadhatják. Ha ez a folyamat elindul, Szíriában is könnyen a líbiaihoz hasonló háborús helyzet alakulhat ki.

Különbség viszont, hogy a nyugati hatalmak eddig néhány mondatos elítélésekkel elintézték a szíriai vérontást. Nem kezdeményeztek az ENSZ-ben sem Szíria elleni szankciókat, sőt a világszervezet főtitkára, Ban Ki Mun még az ellen sem emelt kifogást, hogy Szíria elfoglalja a korábban neki ítélt helyet az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában.

Szíriával kapcsolatban Barack Obama elsősorban Erdogan török miniszterelnökre támaszkodik. Amerikai lapértesülések szerint az elnök az elmúlt hetekben rendszeresen egyeztetett telefonon Erdogannal, aki az amerikai üzeneteket továbbadta Damaszkuszba és Teheránba. Úgy tudják, hogy török hírszerzők sora dolgozik a szíriai városokban, és az első kézből való információkat Erdogan Washingtonba továbbítja, nélkülözhetetlenné téve ezzel magát. Obama megpróbálja török segítséggel elkerülni mindkét veszélyes forgatókönyvet: egyrészt azt, hogy átfogó fegyveres harc törjön ki a szíriai rendőrállammal szemben, másrészt azt is, hogy Asszad az eddiginél is véresebb megtorlásba kezdjen az ellenzékével szemben. Az óvatosság érthető: a kormányellenes tüntetők sikere is súlyos veszélyekkel járhat. A tiltakozók több helyen azt követelték, hogy a hadsereg vonuljon inkább az izraeli határra, és foglalja vissza a Golán-fennsíkot, ahelyett hogy a városokban járőröznének.

Jemen. Az évtizedek óta hatalmon lévő Szaleh elnök először lövetett a tüntetőkre, majd megígérte, hogy 2013-ban már nem indul újra az elnökségért. Ezzel a bizonytalan üzenettel az elnök nem csillapította le a demonstrálókat (fenti képünkön), így a hatalom újra a fegyverekhez folyamodott. Szaleh arra hivatkozott, hogy „nem fogadja el a konstruktív káoszt”, és különben sincs kinek átadnia a hatalmat. Végül aztán mégis beadta a derekát, és elfogadta az öbölországok tervét, amely 30 napot adott számára a távozásra a jövőbeli büntetlenségért cserébe. A Perzsaöbölben fekvő Bahreinben is folytatódtak a tüntetések és a letartóztatások is, annak ellenére, hogy Szaúd-Arábia több száz fős katonai alakulatot küldött a szigetországba. A helyzet továbbra is bizonytalan, ezért a bahreini koronaherceg a londoni királyi esküvőre sem tud elmenni, ahová pedig több, koronás diktátorral együtt meghívást kapott. (A nagy médiaszenzációnak szánt eseményen negyven uralkodóház képviselője lesz jelen, miközben nem hívták meg a „köztársaságpárti” amerikai, a német vagy a francia elnököt, mint ahogy a munkáspárti volt brit miniszterelnököket sem.)

Atommal zsarol Oszama

Atombombát rejtett el Európában az al-Kaida, ezt állítja a Wikileaks legújabb titkos dokumentuma. A most közzétett új információk szerint az al-Kaida egyik parancsnoka szerint a terrorhálózat elrejtett egy atombombát Európában. A szerkezetet állítólag akkor robbantanák fel, ha Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezetőjét elfogják vagy megölik. Hálid Sejk Mohamed, a terrorhálózat operatív parancsnoka, akit szintén Guantánamón őriznek, és a 2001. szeptember 11-ei merényletsorozat első számú kitervelőjének tartanak, az egyik dokumentum szerint azt mondta kihallgatóinak, hogy az al-Kaida „nukleáris pokoltüzet” zúdít a Nyugatra bin Laden elfogása vagy megölése esetén.

Az amerikai hatóságok információkkal rendelkeznek arról is, hogy az al-Kaida többször kísérelt meg beszerezni nukleáris alapanyagokat. A terrorszervezet egyik vezetője szerint a londoni Heathrow repülőtér és a New York-i Brooklyn híd ellen is támadást terveztek. A kihallgatási dokumentumok feltárják, hogy Oszama bin Laden alig néhány nappal a szövetséges erők támadása előtt elmenekült az afganisztáni Tora Bora-hegységben lévő rejtekhelyéről. Az al-Kaida vezérét legutóbb 2003 tavaszán látták; bin Laden ekkor – több guantánamói fogoly egybehangzó beszámolója szerint – más terrorista vezetőkkel találkozott Pakisztánban.

Olvasson tovább: