Kereső toggle

Titkok és reaktorok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A fukusimai atomerőműnél fennálló helyzet a földrengést követő napokban folyamatosan romlott: a földrengés és a cunami után rögtön két robbanás következett be az 1-es és a 3-as blokkban, ezt követte egy újabb robbanás kedden a 4-es blokkban, ahol tűz ütött ki.

Az első robbanások a kéményeken kilépő hidrogén levegővel való keveredése miatt következtek be. Az atomreaktorok biztonsági rendszerét úgy tervezték, hogy ha valamilyen okból áramkimaradás történne, akkor az elsődleges feladat a reaktorban levő nyomás csökkentése, a hűtővíz bepumpálása. A cunami miatt azonban a dízelaggregátorok nem indultak el, ezért átmenetileg nem sikerült a hűtővizet bepumpálni a rendszerbe, a meglevő hűtővíz hőmérséklete pedig egyre feljebb emelkedett, majd elkezdett elpárologni. Ezt követően a rudak egy része kikerült a víz alól, és a fűtőanyag cirkóniumötvözet borítása elkezdett leégni, aminek következtében hidrogén termelődött.

Amikor a nyomás csökkentése érdekében úgy döntöttek, hogy a gőzt kiengedik a levegőbe, akkor a fűtőanyagok „égése" során keletkezett hidrogén robbanóelegyet alkotott a levegővel, és hatalmas robbanást okozott. Az 1-es és a 3-as blokk esetében ezért elsősorban a tető sérült, bár az újabb jelentések azt is feltételezték, hogy a 3-as blokkban maga a fűtőanyagrudakat tartalmazó konténer is megsérült.

A japán energiaügyi minisztérium által szolgáltatott információk alapján a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) igazgatója, Jukija Amano szerint egyre valószínűbb, hogy a 2-es blokkban viszont a fűtőanyagrudakat tartalmazó konténerek sérültek, de a radioaktív sugárzás növekedéséért a 4-es blokkban bekövetkezett tűz a felelős. Szerda reggelre apokaliptikus állapotok uralkodtak az atomerőműben, a hírtelevíziók folyamatosan mutatták a füstölgő erőművet, amelyben a sugárzás növekedése miatt átmenetileg visszarendelték a fűtőrudak hűtésén dolgozó egységeket; a hatóságok arra kérték az erőmű mintegy 30 kilométeres körzetében élő lakosokat, hogy zárkózzanak be házaikba.

Mindeközben a világ elkezdett felkészülni a legrosszabbra, akár egy a csernobilihoz hasonló katasztrófára. Franciaország például azt tanácsolta Japánban tartózkodó állampolgárainak, hogy vagy költözzenek az ország biztonságosabb déli részeibe, vagy hagyják el Japánt. Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa úgy nyilatkozott: „Némelyek az apokalipszis kifejezést használják a helyzetre, és én azt gondolom, hogy ez a helyes szó ebben az esetben. Gyakorlatilag minden kikerült az ellenőrzés alól, és nem tudom kizárni, hogy a legrosszabb is bekövetkezzen az elkövetkező órákban és napokban." Oettinger azt követően nyilatkozott ilyen borúlátóan, hogy Japán nemzetközi segítséget kért a katasztrófa megállítására, az EU energiaügyi miniszterei pedig azt a tájékoztatást kapták, hogy a hatóságok elvesztették a kontrollt az események fölött. A Wikileaksnek Japán atomreaktorairól is voltak adatai, a legfrissebb kiszivárogtatott dokumentumok szerint a NAÜ már 2008-ban figyelmeztetett arra, hogy Japán atomerőművei nem elég biztonságosak, és nem bírják ki a nagy erejű földrengéseket. A Daily Telegraph által ismertetett dokumentum szerint a NAÜ közelebbről meg nem nevezett tisztségviselője azt állítja, hogy az elmúlt 35 évben mindössze háromszor módosították a szeizmikus jelenségekkel kapcsolatos ajánlásokat. A kiszivárogtatott jelentés említ egy olyan esetet is, amikor a japán kormány meg akart akadályozni egy nem eléggé földrengésbiztosnak ítélt atomerőmű bezárására vonatkozó bírósági ítéletet. A Japán nyugati részén működő erőmű csak 6,5 erősségű földrengéseknek állt volna ellen. A nemzeti atomenergiai szerv viszont biztonságosnak találta az atomerőművet, véleményük szerint minden óvintézkedést megtettek.

A jelentés szerint Taro Kono, a japán alsóház egyik nagy befolyású tagja arról tájékoztatott amerikai diplomatákat, hogy a japán kormány megpróbálja eltussolni az országban történt nukleáris baleseteket, miközben elutasítja az alternatív energiaforrások bevezetését. A reaktorok biztonsága kapcsán megszólalt egy Dale Bridenbaugh nevű mérnök, aki 35 évvel ezelőtt azért távozott a General Electrictől, mert a vállalat nem volt hajlandó változtatni a Mark-1 típusú - a fukusimai erőmű is ezek közé tartozik - reaktor tervein, amelyeket a mérnök nem tartott kellően biztonságosnak. „A fukusimai helyzet természetesen nem a Mark-1 hibáinak közvetlen következménye, hanem a földrengésé, a cunamié, illetve az is oka, hogy a Mark-1 kevesebb hibát elviselő típus, mint más reaktorok."

Olvasson tovább: