hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyilkos tanok áldozatai
A „remény gyermekét” is kivégezte az arizonai gyilkos

2011. 01. 14.
Gabrielle Giffords demokrata képviselőnő éppen politikai rendezvényén vett részt az arizonai Tucson városában, amikor egy 22 éves férfi odarontott hozzá, és szó nélkül fejbe lőtte. A támadó ezután tovább lövöldözött. Összesen 6 embert ölt meg, 14 személyt pedig megsebesített. A támadó volt barátai és osztálytársai szerint nihilista és paranoid volt, aki kedvenc műveinek a Mein Kampfot és a Kommunista Kiáltványt tartotta. Közben az Egyesült Államokban politikai vita alakult ki arról, mi válthatta ki a mészárlást.

„Nihilista volt, és szeretett káoszt okozni" - így jellemezte egyik barátja a 22 éves Jared Lee Loughnert. Szerinte a fiatalember az elmúlt időszakban az álmok elemzésének megszállottja lett. Minden reggel leírta álmait és annak jelentéseit naplójába. Loughner rendkívül jól bánt a fegyverekkel, a fegyverhasználatot már középiskolás korában kezdte. Az egykori barát beszélt arról is, hogy Loughner nehezen tudott kapcsolatot teremteni másokkal. Kettejük barátsága márciusban szakadt meg, miután Loughner egyre furcsábban kezdett viselkedni, és nagyon paranoid lett. Volt olyan, hogy éjjel kettőkor hívta fel barátját azzal a kérdéssel, hogy a háza előtt mászkál-e, és azt gondolta, hogy egy másik barátjával együtt meg akarják ölni őt, vagy el akarják lopni az autóját.

Egykori iskolatársai szintén paranoidnak, bizalmatlannak és furcsa személynek ismerték meg Loughnert. A fiú 2005-ben kezdett főiskolára járni, ahol már nagyon hamar felhívta magára a hatóságok figyelmét: február és szeptember között ötször volt rendőrségi ügye, mert megzavarta az osztálytermi és könyvtári rendet.

Állítólag a mosdóban gyakran szívott marihuánát. 2010-ben a főiskola felfüggesztette tanulmányait, miután a YouTube-on felfedeztek egy videót, amelyben Loughner azt állította, hogy az amerikai alkotmány szerint a főiskola illegálisan működött. Több osztálytársa is tartott tőle, egyikük például e-mailben meg is írta barátainak, hogy olyan személy jár az órákra, aki mentálisan instabil, és elképzelhető róla, hogy egy nap fegyverrel jelenik meg az iskolában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!