Kereső toggle

Gyilkos tanok áldozatai

A „remény gyermekét” is kivégezte az arizonai gyilkos

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Gabrielle Giffords demokrata képviselőnő éppen politikai rendezvényén vett részt az arizonai Tucson városában, amikor egy 22 éves férfi odarontott hozzá, és szó nélkül fejbe lőtte. A támadó ezután tovább lövöldözött. Összesen 6 embert ölt meg, 14 személyt pedig megsebesített. A támadó volt barátai és osztálytársai szerint nihilista és paranoid volt, aki kedvenc műveinek a Mein Kampfot és a Kommunista Kiáltványt tartotta. Közben az Egyesült Államokban politikai vita alakult ki arról, mi válthatta ki a mészárlást.

„Nihilista volt, és szeretett káoszt okozni" - így jellemezte egyik barátja a 22 éves Jared Lee Loughnert. Szerinte a fiatalember az elmúlt időszakban az álmok elemzésének megszállottja lett. Minden reggel leírta álmait és annak jelentéseit naplójába. Loughner rendkívül jól bánt a fegyverekkel, a fegyverhasználatot már középiskolás korában kezdte. Az egykori barát beszélt arról is, hogy Loughner nehezen tudott kapcsolatot teremteni másokkal. Kettejük barátsága márciusban szakadt meg, miután Loughner egyre furcsábban kezdett viselkedni, és nagyon paranoid lett. Volt olyan, hogy éjjel kettőkor hívta fel barátját azzal a kérdéssel, hogy a háza előtt mászkál-e, és azt gondolta, hogy egy másik barátjával együtt meg akarják ölni őt, vagy el akarják lopni az autóját.

Egykori iskolatársai szintén paranoidnak, bizalmatlannak és furcsa személynek ismerték meg Loughnert. A fiú 2005-ben kezdett főiskolára járni, ahol már nagyon hamar felhívta magára a hatóságok figyelmét: február és szeptember között ötször volt rendőrségi ügye, mert megzavarta az osztálytermi és könyvtári rendet.

Állítólag a mosdóban gyakran szívott marihuánát. 2010-ben a főiskola felfüggesztette tanulmányait, miután a YouTube-on felfedeztek egy videót, amelyben Loughner azt állította, hogy az amerikai alkotmány szerint a főiskola illegálisan működött. Több osztálytársa is tartott tőle, egyikük például e-mailben meg is írta barátainak, hogy olyan személy jár az órákra, aki mentálisan instabil, és elképzelhető róla, hogy egy nap fegyverrel jelenik meg az iskolában.

Az egyik amerikai lap fényképes beszámolója szerint a gyilkos otthonában sátánista jelképeket is találtak: „házi oltárán" koponyát és más rituális kellékeket tartott. A 22 éves férfi emellett egy neonáci szervezetnek is tagja volt, és kedvenc könyvének a Mein Kampfot és a Kommunista Kiáltványt tartotta. Más beszámolók szerint pedig a maják 2012-es apokalipszis-próféciájába és az agykontrollba ásta bele magát. 2008-ban jelentkezett a hadseregbe, de felvételét elutasították, egyes értesülések szerint kábítószer-használat miatt.

Loughner szüleivel élt az arizonai Tucson egyik középosztálybeli negyedében. A szomszédok szerint a család az évek folyamán egyre zárkózottabb lett, az édesapa pedig kifejezetten kellemetlenül és agresszívan tudott megnyilvánulni. A környéken élők ezért igyekeztek távol tartani magukat a családtól. Az egyik közvetlen szomszédnál például előfordult, hogy a gyerekek labdája Loughnerék kertjében kötött ki, de inkább új labdát vettek, minthogy visszakérjék az átgurult játékot. Az édesanya viszont a helyi lakosok szerint kellemes ember volt, bár nem sokat érintkezett környezetével. A beszámolók alapján úgy tűnik, hogy a családon belüli kapcsolatok sem voltak rendben. A helyi rendőrség egyébként többször is felkereste a családot a támadás előtt, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy konkrétan milyen ügyekben.

Az arizonai ügyészség már vádat emelt Loughner ellen, aki a nyomozók szerint előre kitervelte a gyilkosságot, és célpontja a demokrata párti képviselőnő, Gabrielle Giffords volt. Erre konkrét bizonyítékokat találtak a gyilkos otthonában. A támadó összesen 20 embert lőtt meg. Hatan meghaltak, közöttük egy 9 éves kislány, akit szülei a „remény gyermekének" tartottak, mivel éppen az Amerika elleni terrortámadások napján, 2001. szeptember 11-én született. Az áldozatok között van még John M. Roll, Arizona állam vezető szövetségi bírója és Gabriel Zimmerman, a képviselőnő kongresszusi munkatársa. A további mészárlást egyébként egy 61 éves nő és egy 74 éves nyugalmazott ezredes akadályozták meg, akik lefogták az ámokfutót, és kiverték a kezéből a tárat.

Ha Loughner bűnösségét bebizonyítják, a bíróság akár a legsúlyosabb büntetést, a halálbüntetést is kiszabhatja. Ez bekövetkezhet, mivel a vád rendelkezik a szupermarket biztonsági felvételeivel, amelyen nyomon követhetőek az események. A lövöldözés előtt Loughner és a képviselőnő egyébként már kapcsolatban álltak egymással. A gyilkos otthonában az FBI megtalált egy levelet, amelyet Giffords küldött Loughnernek, és amelyben megköszönte, hogy részt vett a 2007-ben tartott „Congress On Your Corner" eseményen. Loughner a képviselőnőt ugyanezen az eseményen lőtte le, csak négy évvel később.

A képviselőnő állapota továbbra is kritikus. Orvosai mesterséges kómában tartják, de bíznak abban, hogy felépülhet. A képviselőnő reagál az egyszerű utasításokra, és az egyik kezét is önállóan tudja mozgatni. A későbbi károsodások elkerülése érdekében Giffords agyának körülbelül a felét el kellett távolítani. A felépülésre viszont azért nagyobb az esély, mert a golyó csak az agy bal részét érte, és nem haladt végig a jobb és a bal agyféltekén, valamint nem a kritikus területeket érintette.

Közben politikai vita támadt az Egyesült Államokban amiatt, hogy mi válthatta ki a lövöldözést, és megkezdődött a bűnbakok keresése. Egyesek az eldurvult politikai hangvételt okolják a történtekért, holott egyelőre semmiféle politikai indíték vagy befolyás nem fedezhető fel a gyilkosság körül. Voltak olyan baloldali újságírók, aki azt állították, hogy Sarah Palin egyik tavalyi kampányhirdetése is felelős a mészárlásért, amelyen célkeresztben ábrázolták azokat az államokat, köztük Arizonát is, ahol a legszorosabb küzdelem volt várható az időközi választásokon. A liberális oldalon arra próbáltak hivatkozni, hogy Palin ezzel arra bátorította a támogatóit, hogy igazi fegyvereket használjanak. A republikánus elnökjelöltségre esélyes volt alaszkai kormányzó visszautasította a vádakat, és egy közösségi portálon részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Palin szerint a média egy része vérvádat próbál fabrikálni ellene.

Mások pedig az elégedetlenségi megmozdulásokból indult Teadélután Mozgalommal (Tea Party) hozzák összefüggésbe a mészárlást. A Tea Party képviselői azonban hangsúlyozzák, hogy Karl Marx és Hitler műveinek olvasása nem éppen jellemző a konzervatív teadélutánosokra. Ráadásul a volt osztálytársak úgy emlékeznek a támadóra, mint aki baloldali és liberális volt. A republikánusok emlékeztettek arra, hogy Barack Obama is egyik tavalyi nyilatkozatában jelképesen azt mondta, hogy ha ellenfeleik késsel támadnak rájuk, akkor ők készek fegyvert ragadni.

Olvasson tovább: