hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az év embere lehet a WikiLeaks alapítója
Utolérték

2010. 12. 10.
Rács mögött a kiszivárogtató: a brit hatóságok letartóztatták Julian Assange-t, a WikiLeaks alapítóját. A svéd hatóságok nemzetközi elfogatóparancsa nem a titkos iratok nyilvánosságra hozatala miatt született. Két svéd nő tett feljelentést Assange ellen nemi erőszak vádjával. Bizonyítékok állítólag nincsenek, mivel mindkét nő közeli kapcsolatban állt az ausztrál származású férfival. Assange hiába kérte óvadék ellenében a szabadlábra helyezését, ezt a londoni bíróság elutasította, így a nemzetközi elit első számú közellensége december 14-ig, a tárgyalások következő fordulójáig biztosan előzetesben marad. A WikiLeaks Twitter oldala azonban megerősítette, hogy az intézkedés nincs hatással a szervezet tevékenységére, és folytatják a diplomáciai sürgönyök publikálását.

„Egyszerűen likvidálni kellene” – vetette fel kedélyesen sajátos ötletét a kanadai miniszterelnök egyik tanácsadója egy élő televíziós műsorban. Mások szerint Oszama bin Ladenhez hasonlóan robotrepülőgépeket kellene Julian Assange után küldeni.
A WikiLeaks vezetője azonban már korábban felkészült az ehhez hasonló, nem túlzottan elegáns ötletekre: létrehozott egy olyan titkosított mappát, amelyben a rendelkezésére álló legfontosabb dokumentumokat összegyűjtötte.
A „virtuális bombában”, amelyet már több tízezer címre elküldött, a Guantánamó-börtönnel, a BP olajcéggel, a Bank of Americával és újabb afganisztáni ügyekkel kapcsolatos szigorúan titkos aktákat élesített be. Assange bombája pedig robban, amennyiben a programozót „rejtélyes baleset éri”, illetve ha teljesen ellehetetlenítenék a WikiLeaks tevékenységét. A dokumentumhoz egy számkombinációval lehet hozzáférni, amelyet a portál vészhelyzet esetén elküld minden címzettnek. A hatástalanítása szakértők szerint lehetetlen: olyan kóddal védték le, amelyet katonai számítógépek sem képesek feltörni.

Űzött vad

A WikiLeakset minden óvintézkedése ellenére azonban egyre több támadás éri, miközben a szolgáltatók sorban bontják szerződéseiket a portállal. A múlt héten több tízmillió számítógép „eltérítésével” sújtottak le ismeretlenek a portálra, és ideiglenesen ellehetetlenítették a működését. A szorult helyzetből, habár a szaporodó tiltások miatt csak egy rövid időre, az internet szabadságáért kardoskodó Svájci Kalózpárt segítette ki az oldalt: tőlük egy újabb szervert kaptak. A WikiLeaks űzött vadként vándorol egyik szolgáltatótól a másikhoz, jelenleg is több tucat oldalt használ egyszerre, hogy elérhető maradjon: ezt a kibertérben (is) zajló konfliktust azonban akár egy háttérben épülő aggasztó folyamat árnyaként is fel lehet fogni.
Assange még november végén a Forbes magazinnak adott interjúban maga tett említést egy titkos projektről, amelyet hacker ismerőse, Peiter Zatko „Mudge” fejleszt a Pentagonnak. A program célja a kiszivárogtatások megakadályozása, de Assange szerint ez lehetetlen, mert folyamatosan újabb és újabb megoldásokkal ki lehet játszani a legbiztosabb rendszereket is. Ebben az esetben azonban a kormányzatok, amelyek közvetlen vagy közvetett befolyással bírnak a világhálóra, illetve az internetet és annak tartalmát biztosító és tároló szolgáltatókra, kénytelenek lesznek olyan óvintézkedéseket tenni, amelyekkel a saját érdekeiket óvják meg – akár az internet szabadságának a korlátozása árán is. Ez a folyamat látszik kibontakozóban, amikor az Amazon, a PayPal és a többi szerver- és internetes szolgáltató egyre-másra teszi ki a kiszivárogtató oldal szűrét. Ebbe a folyamatba becsatlakozott az internetes banki szolgáltatást is nyújtó Visa és Mastercard, amelyek a PayPallal koalíciót formálva nagyon szűk keresztmetszetűre korlátozták a WikiLeaks és a portál pénzügyi forrásai közötti csatornákat.

Állj az élére!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!