hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit kér Abbász azért, hogy szóba álljon Netanjahuval?
Kifárasztásra játszanak

2010. 07. 23.
Egyszerre járt Izraelben és a Palesztin Autonómia területén a térségben Cathrine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja, Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára és George Mitchell szenátor, Obama elnök személyes kiküldöttje. Mindhármuk célja volt, hogy előmozdítsák a közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások újrakezdését. A diplomáciai keringő egyelőre nem hozott látható eredményt. Hacsak az Arab Liga külügyminiszterei a hónap végén másképpen nem döntenek.

Úgy tűnik, hogy lejárt a közvetett tárgyalások ideje. A döntő fordulat a legutóbbi, washingtoni Obama-Netanjahu találkozón következett be, amelyen az amerikai elnök magáévá tette Netanjahu indítványát a közvetlen tárgyalásokról. Tavaly ősszel az izraeli kormányfő a telepítési tevékenység részleges és ideiglenes befagyasztását a közvetlen tárgyalások újraindításához kötötte. A tízhónapos moratórium szeptember végén lejár, és a közvetett tárgyalások idáig semmilyen eredménnyel sem jártak. Az Egyesült Államokban közelegnek a szenátusi és képviselőházi választások, és miközben Izrael amerikai támogatottsága egyre erősebb (igaz, köztük nőtt azok száma, akik a fenntartásaikat is kifejezik a gázai helyzet vagy a jeruzsálemi építkezések miatt), az amerikai közvélemény - úgy tűnik - nem nézte jó szemmel, hogy Obama túlságosan is kritikusan bánt Washington legszilárdabb közel-keleti szövetségesével.

A múlt hétvégén Cathrine Ashton és George Mitchell is a térségben jártak, hogy valamiféle egyezséget kovácsoljanak ki a szembenálló felek között. Az egyeztetésekbe bevonták a nagybeteg Hoszni Mubarakot, aki külön-külön tárgyalt az amerikai közvetítővel, Netanjahuval és Mahmúd Abbásszal is. Az alaphangot azonban Abbász ütötte meg. A csúcshétvége előtt egy jordániai napilapnak azt nyilatkozta, hogy csak előfeltételekkel lenne hajlandó a közvetlen tárgyalásokra. Eszerint Izraelnek még a közvetlen tárgyalások újrafelvétele előtt el kellene köteleznie magát az 1967. júniusi „határok" mellett, és abba is bele kellene egyeznie, hogy az eljövendő palesztinai arab állam keleti határait egy nemzetközi békefenntartó katonai egység őrizné.

Abbász ugyanakkor nem említette azt a korábban hangoztatott előfeltételt, hogy Izrael azonnali hatállyal, teljes mértékben és véglegesen szüntesse be az 1967-ben elfoglalt területen a zsidó települések építését. Ezt egyesek a rugalmasság némi jelének tekintik. Az igazság ezzel szemben az, hogy amennyiben Izrael előre elkötelezi magát az 1967 júniusa előtti „zöld vonalra" való visszavonulás mellett, akkor a telepítési tevékenység abszolút befagyasztásának követelése értelmetlenné válik. Netanjahu izraeli kormányfő azonban ragaszkodik az előfeltételek nélküli tárgyalásokhoz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!