hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vérfürdőt rendeztek Allah menyasszonyai
Moszkvai metróterror

2010. 04. 03.
Az orosz biztonságiak úgy érzik, hogy a moszkvai különleges alakulatoknak akartak üzenni az észak-kaukázusi iszlamista terroristák azzal, hogy hétfő reggel a KGB utódja, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat épülete alatt követtek el robbantásos merényletet a moszkvai metróban. A kettős támadás után New Yorkban is magasabbra emelték a készültségi szintet.

Az egyébként többnyire zárkózottnak és közönyösnek tartott moszkvaiak közül kedden sokan vittek virágot két metróállomásra. A Park Kulturi és a Lubjanka megállókban ugyanis, a hétfő reggeli csúcs idején öngyilkos női merénylők hoztak működésbe testükre erősített pokolgépeket. 39 ember életét vesztette, 102 megsérült.

A 21 éves Vologya Petrenkov és a 22 éves Jelena Agoskova is tolmácsnak készült, utolsó évesek voltak. A második kocsiban utaztak azon a metrószerelvényen, amelynek harmadik kocsijában hozta működésbe a merénylő a testére helyezett robbanószert. A fiú azonnal, a lány a kórházban halt bele sérüléseibe. Barátai azt mondják, a fiú holttestét a diákigazolványa alapján tudták csak azonosítani. Édesanyja sokáig nem tudta elhinni, hogy elveszítette egyetlen fiát.

Először a Lubjanka megállóban robbant pokolgép nem sokkal nyolc előtt hétfőn reggel. Ez az állomás Moszkva központjában van, éppen a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), a KGB utódszervezetének székháza alatt. A másik merénylet mintegy 40 perccel később történt a Park Kulturi megállóban, a híres Gorkij park közelében. „Erős robbanást hallottam, majd mindenfelé ibolyaszín füst szállt. Az emberek jajgatva rohantak a kijáratok felé" -mondta az egyik szemtanú. Egy tinédzser pedig arról számolt be, hogy életében most látott először holttestet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!