hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Radikális törvény az illegális bevándorlók ellen
Kívül tágasabb

2010. 05. 01.
Komoly politikai vihart váltott ki az Egyesült Államokban, hogy Arizona államban a republikánus kormányzó aláírta az illegális bevándorlás elleni törvényt, amely az eddigi legkeményebbnek tartott ilyen jogszabály. Barack Obama elnök félresiklottnak nevezte a rendelkezést, és arra szólította fel az igazságügyi minisztériumot, hogy vizsgálja ki annak törvényességét. Mások viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy a heves tiltakozást kiváltó eset azt támasztja alá, hogy az illegális bevándorlás kérdésével a legmagasabb szinten kellene foglalkozni az Államokban.

Jan Brewer, Arizona republikánus kormányzója a múlt héten aláírta azt a törvénytervezetet, amely értelmében alapos, illetve ésszerű gyanú esetén rendőrök határozhatják meg, hogy valaki illegálisan tartózkodik-e az Egyesült Államokban. Az új rendelkezés ugyanis bűntényként kezeli, ha valaki illegálisan él az országban, ami azt jelenti, hogy azokat a bevándorlókat, akik nem tudják dokumentumokkal bizonyítani, hogy hivatalosan beengedték őket az országba, letartóztathatják, illetve hat hónapig terjedő börtönbüntetésre és 2500 dolláros pénzbírságra ítélhetik. A törvény emellett keményebb fellépést helyez kilátásba illegális bevándorlók alkalmazása és tudatos szállítása esetén is. A rendelet július végén vagy augusztus elején lépne érvénybe.
A törvény hatalmas felháborodást váltott ki országszerte. Phoenixben ezrek tüntettek a rendelet miatt, amely szerintük szélsőségesen alkotmányellenes és rasszista, továbbá sérti mind az emberi, mind pedig a polgári jogokat. Sokan attól is tartanak, hogy mindez a legális bevándorlók és hispán kinézetű amerikai állampolgárok rendőrségi zaklatásához fog vezetni. Polgárjogi aktivisták ezért bírósághoz akarnak fordulni az ügyben. Egyesek pedig az állam bojkottálására szólították fel azokat a cégeket és csoportokat, amelyek Arizonában terveztek konferenciákat tartani. San Francisco városi ügyésze, aki egyébként maga is egy latin-amerikai bevándorló fia, például nemcsak az állam, hanem az arizonai központtal rendelkező vállalatok ellen is bojkottra hívott fel.
Kalifornia tisztségviselői azon gondolkoznak, hogy a vitatott törvény miatt felbontják az összes érvényben lévő állami szerződést Arizonával. San Francisco polgármestere pedig megtiltotta a város alkalmazottainak, hogy az államba utazzanak. Ennek ellenére az Arizonában élők 70 százaléka azt állítja, hogy támogatja az új törvényt.
A törvény támogatói azonban hangsúlyozzák, hogy a rendelet nem teszi lehetővé, hogy csupán faji vagy nemzetiségi alapon vizsgálják a bevándorlást. A kormányzó ezenkívül arra kérte fel az illetékes tisztviselőket, hogy fejlesszenek ki egy képzési programot a rendőrök számára, amely során elsajátíthatják, hogy milyen esetek felelnek meg az alapos gyanú kategóriájának.
Arizonában egyébként a becslések szerint 460 ezer illegális bevándorló él, és ebben az államban történik a legtöbb törvénytelen határátkelés. A nagy kiterjedésű sivatagos terület nyújtotta „előnyöket” ugyanis előszeretettel használja ki több ezer mexikói és közép-amerikai, akik az Egyesült Államokban próbálnak új életet kezdeni.
Barack Obama elnök félresiklottnak nevezte az erőfeszítést, akárcsak Janet Napolitano belbiztonsági miniszter, aki azonban elmondta, hogy az arizoniai eset arra világít rá, hogy eljött az ideje a bevándorlási törvény megreformálásának. Napolitano szerint biztonsági szempontból is fontos tudni, kik tartózkodnak az országban, azok számára pedig, akik illegálisan élnek az Egyesült Államokban, meg kell adni egy időintervallumot, amely alatt lehetőségük nyílik, hogy regisztráljanak, amely következtében azonosítani lehet őket, és előéletükről is információkat tudnak szerezni a hatóságok.
A miniszter azt is elmondta, hogy a kiszabott bírság kifizetését, valamint az angol nyelv elsajátítását követően törvényessé tudnák tenni tartózkodásukat. Az ügynek még az Egyesült Államokon kívül is volt visszhangja, Felipe Calderon mexikói elnök hivatala közölte, hogy a mexikói kormány elítéli a törvény jóváhagyását és a „bevándorlás kriminalizálását”.
A bevándorlás kezelése nagyon kényes kérdésnek számít az Egyesült Államokban: az országban ugyanis mintegy 10,8 millió illegális bevándorló él és dolgozik. A téma egyébként már nemzeti szinten is felmerült az egészségügyi és pénzügyi reform kapcsán, amely Obama elnök sok spanyolajkú támogatóját fel is bőszítette. A kormány egyébként többször is fellépett olyan munkaadók ellen, akik illegális bevándorlókat alkalmaznak. Emiatt például jelenleg is folyik egy eljárás egy neves kaliforniai étterem ellen, amely során az éttermet működtető vállalat több mint 1,3 millió dollár értékű két földtulajdonát próbálja az állam megszerezni.
Obamának ugyanakkor az illegális bevándorlás reformjában szem előtt kell tartania az afroamerikai és spanyolajkú szavazóbázisát is, hisz az ő támogatásukkal sikerült az elnökséget megszereznie.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!