Kereső toggle

Oszd meg és...

Nemzetközi csatatér lett Jeruzsálem

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Rosszul sikerült Joe Biden közel-keleti utazása. Az amerikai alelnök arra számított, hogy sikerül újraindítania a közvetlen béketárgyalásokat az izraeliek és a palesztinok között. A látogatás azonban épp ellenkező hatással járt: évtizedek óta nem látott mélypontra süllyedtek az izraeli-amerikai kapcsolatok, a palesztin terrorszervezetek pedig meghirdették az „al-Aksza intifádát” Jeruzsálem „felszabadítására”. A válság nyomán megingott a Netanjahu-kormány helyzete, és újabb külpolitikai fiaskó érte Obama elnököt, aki visszarendelte George Mitchell közel-keleti megbízottat, akinek Biden után néhány nappal kellett volna megkezdenie a közvetítést a térségben.

Joe Biden (képünkön) izraeli látogatásának első napja még felhőtlenül indult. „Az Egyesült Államok Izrael mellett áll, ha a zsidó állam biztonságáról van szó" - jelentette ki az alelnök Benjamin Netanjahu kormányfőnek. Biden hangsúlyozta, hogy Washington „teljes mértékben és fenntartás nélkül" elkötelezett ebben a kérdésben. Izrael számára fontos üzenet volt, hogy az Egyesült Államok nem engedi Iránt atomfegyverhez jutni.

Az alelnök üdvözölte, hogy Izrael és a palesztinok közvetett béketárgyalásokat kezdenek. Hozzátette: reméli, hogy „ez a folyamat segítheti eloszlatni az elmúlt években felgyülemlett bizalmatlanságot, és végső soron a közvetlen tárgyalások megkezdését eredményezi majd". A Fehér Ház bejelentette, hogy megállapodás született a közvetett párbeszédről, amelyben személyesen közreműködik George Mitchell, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja, aki Biden után néhány nappal indul a térségbe.

Joe Biden látogatása egyben gesztus is volt Washington részéről. Barack Obama hivatalba lépése óta ő volt a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki Izraelbe látogatott. Az amerikai elnök többször járt a térségben, és felkereste többek között Egyiptomot, Törökországot és Szaúd-Arábiát, de a zsidó állam eddig kimaradt az úti célok közül.

Zöld vonal

Az optimista hangulat mindössze huszonnégy óráig tartott. Biden látogatásának második napján arra ébredt, hogy nyilvánosságra került, miszerint Izrael 1600 lakást készül építeni egy északkelet-jeruzsálemi negyedben. A döntésről egy izraeli kormányhivatalnok számolt be. Izrael fenntartja magának a jogot, hogy a települések bővítésére önként vállalt 10 hónapos moratórium ellenére Jeruzsálem egész területén szabadon építkezzen. A izraeli kormány szerint ugyanis a főváros oszthatatlan közigazgatási terület, amelyről nem kívánnak területi alkut folytatni.

A legtöbb ország azonban nem ismeri el Izrael fennhatóságát az 1948-as fegyverszüneti határ, az úgynevezett Zöld vonal keleti oldalán fekvő területek felett. A Biden-látogatás alatt nyilvánosságra került vitatott fejlesztés Északkelet-Jeruzsálemben egy ortodox zsidók lakta negyedet érint, amelynek a közelében nincsenek arab települések. A Ramat Slomo nevű városrész azonban technikailag néhány száz méterre a Zöld vonal túloldalán fekszik. A nemzetközi sajtó azonnal felelősségre vonta Izraelt, hogy újabb telepeket épít a „megszállt területeken". „Izrael az arab Kelet-Jeruzsálemben építkezik" - ezzel a tendenciózus mondattal kezdte tudósítását a BBC. A brit közszolgálati rádió figyelmen kívül hagyta a tényt, hogy Kelet-Jeruzsálem demográfiai szempontból megosztott: a lakosság 42 százaléka zsidó, 49 százaléka pedig muzulmán. Ha a nemzetközi követeléseknek engedve Izrael lemondana a főváros keleti feléről, több mint 180 ezer zsidó lakost kellene áttelepítenie, beleértve teljes városrészeket.

Jeruzsálem jövője az izraeli-palesztin tárgyalások legérzékenyebb kérdésének számít. Az izraeliek szerint erről a kérdésről a béketárgyalásokon kell megegyezni, addig fenntartják maguknak a jogot, hogy a főváros területén zsidók és arabok a jogszabályoknak megfelelően szabadon építkezzenek.

Az építkezés híre meglepte a tárgyaló feleket. Netanjahu kínos magyarázkodásra kényszerült, hogy miért nem tudott a tervről, ha pedig tudott, miért nem akadályozta meg a nyilvánosságra kerülését, amelyre a legrosszabb pillanatban került sor. Joe Biden viszont megsértődött, mivel a támogató gesztusokra kapott szándékos arculcsapásként értelmezte a bejelentést.

Az amerikai külügyminiszter felszólította Izraelt, hogy egyoldalúan állítson le minden építkezést Jeruzsálemben a Zöld vonalon túl, és jelentse be a Ramat Slomo-projekt visszavonását. Hillary Clinton szerint azonban a zsidó államnak ezen túlmenően is „bizalomépítő gesztusokat" kellene tennie a palesztinok számára, hogy újrakezdődhessenek a tárgyalások. Joe Biden pedig ramallahi látogatása során kijelentette Mahmúd Abbásznak, hogy az Egyesült Államok egy „életképes, egybefüggő területű palesztin állam" megalakítását támogatja.

Netanjahu a bűnbak?

Elemzők szerint ez jelentős elmozdulást érzékeltet a washingtoni álláspontban, mivel Izraelnek ehhez ki kellene ürítenie Jeruzsálem keleti felét és valamennyi ciszjordániai zsidó települést, ami összesen több mint 500 ezer zsidó lakos kényszerű deportálásával járna. Izrael ezzel szemben ragaszkodik ahhoz, hogy Jeruzsálem a zsidó állam egységes fővárosa maradjon, a ciszjordániai települések helyett pedig területcserét javasolnak a palesztinok számára.

Az izraeli lapok a vita kapcsán felhívják a figyelmet arra, hogy Jeruzsálemben a palesztinok szabadon építkezhetnek. Azonban rendszeresen előfordul, hogy ezekhez a munkálatokhoz nem kérnek engedélyt a városi hatóságoktól. Az illegális palesztin építkezések ellen egyetlen ország vagy nemzetközi szervezet sem tiltakozik.

Más jelek is arra mutatnak, hogy az Obama-kormányzat Izraelt - különösen a jelenlegi kormányt - olyan partnernek tekinti, amely veszélyezteti az amerikai érdekeket. Az izraeli Jediot Ahronot napilap beszámolója szerint Biden az építkezési botrány kirobbanása utáni első indulatában azt vágta Netanjahu fejéhez, hogy „ez az egész kezd veszélyessé válni a számunkra. Amit maguk itt tesznek, aláássa csapataink biztonságát, akik Irakban, Afganisztánban és Pakisztánban harcolnak. Ez veszélybe sodor bennünket és aláássa a térség stabilitását". Hasonló véleményt fogalmazott meg januárban David Petraeus tábornok is. A Közel-Keleten szolgáló legmagasabb rangú amerikai parancsnok szerint az izraeli-palesztin konfliktus megoldatlansága miatt veszteségeket szenvedhetnek a radikális iszlám ellen harcoló csapatok.

Az amerikai-izraeli diplomáciai válság miatt néhány órával tervezett megérkezése előtt lemondta útját George Mitchell. Obama elnök közel-keleti megbízottja kedd délután találkozott volna Simon Peresz izraeli elnökkel, hogy a palesztinokkal való tárgyalások újrakezdéséről egyeztessenek.

Önkéntes közvetítők

„A palesztinoknak és az izraelieknek a lehető legsürgősebben tárgyalóasztalhoz kell ülniük, hogy meg lehessen oldani Jeruzsálem kérdését" - mondta Brüsszelben az Európai Unió külügyi főképviselője. Katherine Ashton, aki a héten indul közel-keleti körútra, hozzátette, hogy a város jövője nagy jelentőségű nemcsak a térség, hanem az Európai Unió számára is.

Még távolabbról is érkeznek önkéntes jelentkezők, hogy megoldják a közel-keleti válságot.

A héten a térségben járt Lula da Silva brazil elnök, aki közölte, hogy nagyobb szerepet kíván játszani a közel-keleti diplomáciában. Lula első javaslata az volt, hogy le kell rombolni a biztonsági kerítést az izraeliek és a palesztinok között. A brazil elnök útját diplomáciai vihar is kísérte. Lula nem volt hajlandó Jeruzsálemben megkoszorúzni Herzl Tivadar sírját, miközben Ramallahban lerótta tiszteletét Jasszer Arafat mauzóleumánál.

Molotov-koktél a gyűlölet napján

A Palesztin Hatóság vezetői számára kapóra jött az építkezés keltette vita. Mahmúd Abbász bejelentette, hogy semmiféle tárgyalásra nem hajlandók, amíg Izrael nem mond le a „megszállt területeken" az építkezésekről. A különböző palesztin frakciók a bevált recept szerint meghirdették az utcai ellenállást.

Napokon keresztül több száz palesztin tüntetett Kelet-Jeruzsálemben és a környező arab településeken. A tiltakozók összecsaptak az izraeli rendfenntartókkal. A rendőrök gumilövedékekkel és könnygázgránátokkal próbálták megfékezni a tüntetőket, akik köveket hajigáltak és gumiabroncsokat égettek a város határához közeli menekülttáboroknál. A palesztin tiltakozók eltorlaszolták a Templom-hegyre vezető egyik feljárót is. A jeruzsálemi Óváros közelében fekvő Siloám negyedben Molotov-koktélt dobtak egy zsidó tulajdonban álló épületre, amely megrongálódott. Az összecsapásokban 15 izraeli rendőr és mintegy 100 palesztin megsebesült.

Az izraeli hatóságok közlése szerint 3000 rendőrt mozgósítottak Jeruzsálemben. A feszültség azt követően újult ki, hogy a Hamasz „az al-Aksza mecset megvédésére" szólította fel a palesztinokat. A terrorszervezet azt állítja, hogy a jeruzsálemi Óváros zsidó negyedében újjáépült zsinagóga munkálatai valójában a hajdani zsidó templom felépítését és az al-Aksza mecset lerombolását készítik elő. A jeruzsálemi mecsetek nincsenek veszélyben, ellenben a Hurvá-zsinagógát a történelem során már háromszor is elpusztították. Legutóbb 1948-ban a jordániai Arab Légió robbantotta fel, amikor az első arab-izraeli háború során megszállták Kelet-Jeruzsálemet. (A harmadik jel. Hetek, 2009. december 18.)

A Gázai övezetet ellenőrző Hamasz válaszul meghirdette a „gyűlölet napját". A szervezet nem ismeri el Izraelnek a létezéshez való jogát, és megszállt területnek tekinti egész Jeruzsálemet, beleértve az Óváros zsidó negyedét is, amelyben a Hurvá-zsinagóga mellett a zsidóság legismertebb szent helye, a Nyugati fal is található.

Az újjáépített zsinagóga megnyitását bírálta a mérsékeltnek tartott palesztin elnök is. Mahmúd Abbász, aki mozgalmával, a Fatahhal és közigazgatásával Ciszjordániában tartózkodik a Hamasztól Gázában elszenvedett katonai veresége miatt, közölte, hogy a hétfői aktus „a vallási fanatizmus és szélsőségesség megnyilvánulása, ami elérte az izraeli kormányt is".

Tömeggyilkos névadó

Miközben a palesztinok a „zsidó provokációk" miatt tüntetnek, egy településen teret neveztek el az eddigi legpusztítóbb terrortámadás elkövetőjéről.

A Palesztin Hatóság el-Bireh városban hivatalos ünnepség keretében avatta fel a Dalal Mugrabiról elnevezett közteret. Mugrabi 1978-ban az izraeli tengerparton elkövetett palesztin terrortámadás vezetője volt. A mészárlásban nő társaival együtt elrabolt egy távolsági autóbuszjáratot. Először a sofőrt lőtték le, majd Tel Aviv felé indultak a járművel és túszaikkal. Útközben gépfegyverekkel lőttek az elhaladó autókra. Végül a rendőrök útját állták a busznak. Ekkor lövöldözés tört ki, és a mészárlásban a terroristák 37 izraelit és egy amerikai fotóst lelőttek. A támadásnak 73 sérültje volt. A mai napig ez volt a legtöbb áldozattal járó terrorakció Izraelben.

A ceremóniára eredetileg a múlt hét elején került volna sor, de Joe Biden útja miatt elhalasztották. Néhány órával azután azonban, hogy az amerikai alelnök elutazott, csütörtökön az eredeti tervek szerint a Palesztin Hatóság politikai szervezete, a Fatah megtartotta a névadó ünnepséget. Lapzártánkig nem érkezett hír arról, hogy az Egyesült Államok vagy más nyugati állam elítélte volna a tömeggyilkos palesztin terrorista megünneplését.

Marxista antiszemiták

Igazoltnak látja viszont a palesztinok fegyveres ellenállását egy német politikus. A német parlament negyedik legnagyobb pártjának egyik tagja emellett a holokauszt során történtekről is sértően nyilatkozott. A Baloldali Párt képviselőjének kemény Izrael-ellenes megnyilvánulásaival meglepő módon nem foglalkozott a német média.

Hermann Dierkes német szélsőbaloldali politikus nem kis kellemetlenséget okozott pártjának antiszemita és Izrael-ellenes kirohanásaival. Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban fekvő Duisburgban tevékenykedő képviselő egy, a YouTube internetes oldalon is látható felvételen jogosnak tartja a palesztin rakétatámadásokat izraeli civilek ellen, és emellett a holokausztot jelentéktelen eseménynek tüntette fel. Novemberben egy „Marx, a kötelező" című berlini konferencián készült felvételen nyíltan támadta a zsidókat és Izrael államát.

A körülbelül hét perces kirohanásában amiatt korholta Izraelt, hogy zsidó államnak nevezi magát, és a volt dél-afrikai apartheid rendszerhez hasonlította az országot. Mint fogalmazott, a palesztinoknak joguk van a fegyveres ellenálláshoz, az izraeli civil lakosság elleni rakétatámadásokról pedig azt állította, hogy azok „műtrágyarakéták", amelyek persze nem okoznak kárt.

A volt kelet-németországi kommunista párt utódja, a Baloldali Párt vezetése ezért arra kényszerült, hogy elhatárolódjon a politikustól, aminek során leszögezték, hogy az izraeli politika baloldalon megfogalmazott bírálata nem jelenti azt, hogy Izrael létezését vagy akár a holokausztot megkérdőjeleznék. Azt is hangsúlyozták, hogy Dierkes nem a párt nevében beszélt, amikor ilyen sértő kijelentéseket tett. A németországi zsidó közösség vezetője, Stephan J. Kramer közölte, hogy Dierkes közismerten Izrael gyűlölő és antiszemita. A politikus többször is sürgette az izraeli áruk elleni bojkottot is. A Baloldali Párt kelet-németországi csoportjaira jellemző a „keményvonalas" Izrael-ellenesség: a duisburgi balosok tavaly döntő szerepet vállaltak például abban, hogy tüntetéseket szervezzenek a tartományban Izrael gázai hadművelete ellen.

Református vádirat

Izraelt démonizáló jelentést adott ki az amerikai presbiteriánus egyház, amelyben a zsidó államot teszik felelőssé a „palesztin ellenállásért”, és elmarasztalják azokat a cégeket is, amelyek Izraellel kötnek üzletet.
A Jewish Council for Public Affairs elnevezésű zsidó szervezet szerint a református felekezet elfogult beszámolója régi vádakat elevenít fel, és az izraeli–palesztin konfliktust egy karikatúra szintjére degradálja, mely során Izrael zsidó államként való létezésének jogát sem tartja törvényesnek. A szervezet alelnöke elmondta, hogy a történelmi eseményeket, a szövegkörnyezetet, illetve a körülményeket mind tendenciózusan válogatták össze a dokumentumban, azzal a céllal, hogy alátámasszák a szöveg nyíltan anticionista hangvételét. A beszámoló bűnrészességgel vádolja az amerikai kormányzatot is az izraeli „megszállásban”, és azt javasolja, hogy az Egyesült Államok vezetése függessze fel a zsidó államnak nyújtott segélyeket addig, amíg Izrael fel nem hagy a telepek építésével. A jelentés idén különösen azokat a vállalkozásokat bélyegezte meg, amelyek üzleti kapcsolatban állnak Izraellel. Külön kiemeli az építőipari termékeket gyártó Caterpillar céget, mint amely – a református jelentés szerint – „folyamatosan profitot termel termékeinek nem békés szándékú felhasználásából”. Pozitív példaként említi viszont a Kairos Palestine dokumentumot. Ez a keresztény palesztinok által készített kiáltvány Izrael mint zsidó állam megszüntetésére szólít fel, és az izraeliek tetteit „gonoszként” és „bűnként” jellemzi. A beszámoló továbbá egyenlőségjelet tesz az iráni és az izraeli nukleráis fenyegetés között is. A 172 oldalas jelentést az egyház Közel-keleti Tanulmányok Bizottsága készítette, és júliusban kerül a közgyűlés elé. A dokumentum hangvétele azonban nem új keletű. A presbiteriánusok 2004-ben már hasonló stílusban nekitámadtak a zsidó közösségnek.

Olvasson tovább: