hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nemzetközi csatatér lett Jeruzsálem
Oszd meg és...

2010. 03. 20.
Rosszul sikerült Joe Biden közel-keleti utazása. Az amerikai alelnök arra számított, hogy sikerül újraindítania a közvetlen béketárgyalásokat az izraeliek és a palesztinok között. A látogatás azonban épp ellenkező hatással járt: évtizedek óta nem látott mélypontra süllyedtek az izraeli-amerikai kapcsolatok, a palesztin terrorszervezetek pedig meghirdették az „al-Aksza intifádát” Jeruzsálem „felszabadítására”. A válság nyomán megingott a Netanjahu-kormány helyzete, és újabb külpolitikai fiaskó érte Obama elnököt, aki visszarendelte George Mitchell közel-keleti megbízottat, akinek Biden után néhány nappal kellett volna megkezdenie a közvetítést a térségben.

Joe Biden (képünkön) izraeli látogatásának első napja még felhőtlenül indult. „Az Egyesült Államok Izrael mellett áll, ha a zsidó állam biztonságáról van szó" - jelentette ki az alelnök Benjamin Netanjahu kormányfőnek. Biden hangsúlyozta, hogy Washington „teljes mértékben és fenntartás nélkül" elkötelezett ebben a kérdésben. Izrael számára fontos üzenet volt, hogy az Egyesült Államok nem engedi Iránt atomfegyverhez jutni.

Az alelnök üdvözölte, hogy Izrael és a palesztinok közvetett béketárgyalásokat kezdenek. Hozzátette: reméli, hogy „ez a folyamat segítheti eloszlatni az elmúlt években felgyülemlett bizalmatlanságot, és végső soron a közvetlen tárgyalások megkezdését eredményezi majd". A Fehér Ház bejelentette, hogy megállapodás született a közvetett párbeszédről, amelyben személyesen közreműködik George Mitchell, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja, aki Biden után néhány nappal indul a térségbe.

Joe Biden látogatása egyben gesztus is volt Washington részéről. Barack Obama hivatalba lépése óta ő volt a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki Izraelbe látogatott. Az amerikai elnök többször járt a térségben, és felkereste többek között Egyiptomot, Törökországot és Szaúd-Arábiát, de a zsidó állam eddig kimaradt az úti célok közül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!