Kereső toggle

Terrorvakság - Új szövetségesekkel támad az al-Kaida

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az Egyesült Államoknak újra kell gondolnia az egész terrorizmus elleni politikáját – az elmúlt hetek eseményei után sok szakértő erre a következtetésre jutott. Amerikai célpontok ellen ugyanis három komoly incidens történt a közelmúltban: a texasi Fort Hood támaszponton egy muzulmán pszichiáter 12 katonát ölt meg, karácsonykor egy nigériai férfi próbált felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó repülőgépjáratot (az illető Jemenből és Londonból is kapott segítséget), majd december 30-án az Afganisztánban található egyik amerikai bázison egy kettős ügynök végzett a CIA hét alkalmazottjával.

Az afganisztáni incidens esetében ráadásul az al-Kaida és az afgán tálibok közötti szoros együttműködés is váratlanul érte Washingtont. Történtek ugyan már támadások afgán karhatalmi erők részéről a szövetséges erők katonái ellen, de azokat egyedi eseteknek tekintették.

„Katasztrofális hírszerzési hibák vezettek ahhoz, hogy egy nigériai férfi majdnem felrobbantott egy Amszterdamból Detroitba tartó utasszállítót 290 emberrel a fedélzetén" - ismerte be Barack Obama a karácsonyi merényletkísérlet után. Az amerikai elnök azután feddte meg az amerikai hírszerzést, hogy kiderült: előre lehetett tudni, hogy a 23 éves férfi mire készül. Ráadásul a nigériai férfi bankár apja figyelmeztette az amerikai diplomatákat - köztük a CIA-t is -, hogy fia „extrém veszélyforrás", de Umar Farouk Abdulmutallab ennek ellenére felszállhatott a tengerentúli járatra. Obama kijelentette: „teljességgel elfogadhatatlan, hogy hiba történt a titkosszolgálatok rendszerében", és hogy „az esetből mindenkinek tanulnia kell".

Ugyanakkor egy Afganisztán keleti részén található amerikai CIA-bázis elleni támadás december 30-án újabb hiányosságokra hívta fel a szakértők figyelmét. Mikor tavaly augusztusban az amerikai légierő megölte a radikális iszlám egyik élharcosát, Baitullah Mehsudot - akinek nevéhez fűződik például Benazir Bhutto volt miniszterelnök meggyilkolása, valamint a  Marriott szálloda ellen 2008-ban elkövetett öngyilkos merénylet -, mind az amerikai, mind pedig a pakisztáni tisztviselők úgy gondolták, nagy győzelmet arattak a dzsihádisták elleni küzdelemben. Ugyanakkor ez az esemény jelentett inspirációt egy jordániai öngyilkos merénylő és al-Kaida kettős ügynök számára, hogy az Afganisztánban lévő egyik amerikai katonai létesítmény ellen támadást hajtson végre. Ezt bizonyítja, hogy a merénylő halála után közzétett videófelvételen a 32 éves férfi Mehsud megölése miatt amerikai célpontok elleni támadásokra szólítja fel a muzulmán „szent harcosokat".

A felvétel egyébként megerősíti, hogy a merénylet kitervelésében és végrehajtásában a pakisztáni tálibok vettek leginkább részt, ugyanakkor arra is rávilágít, hogy szoros kapcsolatban állnak az al-Kaidával és az afgán tálibokkal is. A három „mozgalom" közötti kifinomult együttműködés meglepte a szakértőket, a támadás ugyanis hosszú és alapos előkészítést és kidolgozást, valamint komoly összhangot igényelt. Szintén nem világos, hogy a jordániai merénylő hogyan vette fel a kapcsolatot a tálibokkal, hiszen azoknak nem igazán volt lehetőségük arra, hogy Pakisztán határain kívül embereket toborozzanak. A hírszerzésben dolgozók azt sem gondolták volna, hogy az al-Kaida ennyire megbízik más szervezetekben.

A támadó, akinek családja egyébként Törökországban él, állítólag nyolc hónappal ezelőtt érkezett a pakisztáni térségbe, és al-kaidásokkal próbált kapcsolatba kerülni, akik egyes beszámolók szerint eleinte gyanakodtak rá. Később viszont helyi tálib vezetőkkel találkozott, akik megtanították, hogyan kell működésbe hozni egy bombát, mivel a jordániai férfi egyértelműen kifejezte, hogy amerikaiakat akar ölni bosszúból az „arab szabadságharcosok" haláláért. Az arabul beszélő orvos emellett egy független afgán tálib csoporttól is segítséget kapott, akik szintén szoros kapcsolatban állnak a pakisztáni-afganisztáni határ környékén tevékenykedő al-Kaidával. Több hírszerzési forrás is úgy véli, hogy a legalapvetőbb tévedés az volt, hogy Humam Kalil Abu-Mulal al-Balawiban megbíztak, és az amerikai bázisra beengedték.

A „mézesmadzag" az amerikaiak számára Ajman al-Zavahiri neve volt, a jordániai férfi ugyanis azt állította, hogy megbízható információt tud szolgáltatni a terrorszervezet második emberéről, aki ellen már régóta hajtóvadászat folyik. A orvost 2009 januárjában a jordániai hatóságok bebörtönözték, mivel szélsőséges nézeteket tett közzé az interneten, 2008-ban például azt írta egy weboldalon, hogy bárcsak „bomba" lehetne, mert így izraelieket tudna elpusztítani azért, ahogy a palesztinokkal bánnak. Ezt követően utazott Pakisztánba - látszólag orvosi tanulmányok céljából -, ahonnan jelentéseket küldött a jordániai hírszerzési illetékeseknek, akik ezeket megosztották az amerikaiakkal is. Az üzenetekben az amerikai légitámadások eredményeinek részleteiről számolt be, amelyeket al-Kaida- és tálib központok, valamint kiképzőtáborok ellen hajtottak végre. A CIA washingtoni tisztviselői is úgy ítélték, a férfi valóban az al-Kaida-vezetés környezetében tartózkodik, végül aztán úgy döntöttek, személyesen kell találkozni az „informátorral", akinek az „előéletével", úgy tűnik, nem igazán foglalkoztak. A találkozó egy jordániai tisztviselő közreműködésével jött össze a pakisztáni határ közelében lévő CIA-központban, ahol a várva várt információk átadása helyett véres merényletet hajtott végre a kettős ügynök. Hét CIA-dolgozó vesztette életét, köztük az amerikai hírszerzés egyik legjobb al-Kaida-szakértője.

Az eset megrázta és zavarba is ejtette a hírszerzési szakembereket. Egyesek úgy vélik, hogy az elmúlt időszakban az eredmények minél gyorsabb elérése érdekében visszaszorult az a gyakorlat, hogy az információforrásokat alaposan ellenőrzik, a kémkedés pedig szinte régimódinak számít a mai hadviselésben. Arra is felhívják a figyelmet, hogy egyre kevesebben vannak olyanok a hírszerzésnél, akik megfelelő tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren. Az elmúlt hetek eseményei mindenesetre a sebezhető pontokra világítottak rá, és arra kényszeríthetik az Egyesült Államokat, hogy a térségben és az egész világon folytatott terrorizmus elleni politikáját újragondolja.

Kizárták az áldozatot

Az afrikai labdarúgó-szövetség kizárta a kontinensviadalról a togói válogatottat, amely ellen terrortámadást követtek el, közvetlenül a megérkezésük után. A szervezők azt követelték, hogy a csapat, amelynek pályaedzőjét és orvosát agyonlőtték, kapusukat pedig életveszélyesen megsebesítették, 72 órával a támadás után, az eredeti időpontban lépjen pályára. A togóiak hazautaztak, de jelezték, hogy a háromnapos gyász után visszatérnek és játszanak. Egy perc haladékot sem kaptak.
A togói csapat éppen a Ghána elleni nyitómérkőzésre tartott, amikor Angola határán egy gerillacsoport megtámadta a csapat buszát. Az automata fegyverekkel támadó maszkos terroristák az út mindkét oldaláról harminc percen keresztül lőtték a válogatottat szállító buszt.
Az Aston Villa togói légiósa, Mustafa Salifou szerint a biztonsági szolgálatnak köszönhetik életüket. „Két kocsival követtek minket, olyan tízen lehettek, és viszonozták a tüzet. Fél óráig tartott az egész, olyan volt, mint egy mozifilmben, hallottuk, ahogy a golyók röpködnek körülöttünk. Tudom, rendkívül szerencsés vagyok, hogy élek. Emmanuel Adebayorral ültünk hátul. Egy védő ült előttem, akit viszont eltaláltak. A kapus, Kodjovi Obilale Dodo az egyik legjobb barátom, akit hasba lőttek, és most Dél-Afrikában küzdenek az életéért. Horrorisztikus volt, mindenki sírt. Fogalmam sincs, hogy tehet valaki ilyet” – mondta Salifou.
Emmanuel Adebayor, a Manchester City klasszisa sokkos állapotba került a támadás után. „Ha ilyet látsz, képtelen vagy aludni. Az egyik csapattársad ott hever előtted, testébe golyók fúródtak, sír és elveszti öntudatát” – emlékezett vissza Adebayor a drámai pillanatokra. A történtek után a FIFA vizsgálatot indított. Afrikában korábban is érték súlyos atrocitások a futballistákat, ami aggasztó jel a nyári dél-afrikai világbajnokság előtt. A játékoknak azonban folytatódni kellett, ezúttal is. Ezért tették félre az útból a kellemetlen incidensre emlékeztető togóikat, halottaikkal együtt. (Hetek-összeállítás)

Olvasson tovább: