hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sztálin, az oroszok vámpírja
Milliók gyilkosa után vágyakoznak a tömegek

2009. 11. 13.
Oroszországban az utóbbi időkben egyre nyilvánvalóbb a Sztálin és sztálinizmus iránti nosztalgia. A kormányzati apparátus nem képes demokratikus országvezetési formákban gondolkodni, az állami apparátus nem kíván a társadalom felügyelete alatt állni, az új uralkodó osztály teljhatalomra szeretne törni, persze felelősségmentesen.

Az orosz társadalom széles tömegei elutasítják az elitet, mégis - paradox módon - ők is a sztálinizmust támogatják. Szerintük ugyanis Sztálin elsősorban a hivatalnokok korrumpáltsága ellen lépett fel. Ezért ahhoz, hogy a mai Oroszország elkerülje a korrupciót és a nemzeti javak elárverezését, a már bevált metódust, az állami terrort kell alkalmazni.

Azt, hogy pont Sztálin tette a szovjet apparátust az ország uralkodó osztályává, az emberek nem értik vagy nem emlékeznek erre. Ahogy arra sem, hogy a sztálini megtorlás fő csapása pont a társadalom széles tömegeit érte Oroszország- és aztán Szovjetunió-szerte.

A mai Oroszországban egyre nagyobbra nő az „erőhivatalok" és valami felsőbbrendű államideák kultusza, aminek érdekében az embert mint egyént nem kell számításba venni, ahogy emberek százainak, ezreinek, millióinak sorsát sem. Ebben hozhat fordulatot Dmitrij Medvegyev elnöknek a politikai elnyomás áldozatai emléknapja alkalmából október 30-án mondott beszéde.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!