Kereső toggle

Európa legjobbika

Óriás Gárda-fotó a Time magazinban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Jobbik a legjobban fotózható európai szélsőjobb szervezet – legalábbis ez derül ki a Time magazin augusztus első hetében megjelent számából. Az amerikai hírmagazin borítóján Szélsőjobbkanyar címmel négy európai párton keresztül mutatja be az EP-választáson történt radikális előretörést. Vizuálisan Vona Gáborék uralják a mezőnyt, mind terjedelem, mind darabszám alapján. A Gárda-egyenruhás szónokok mellett a brit vagy a francia szélsőjobbos vezetők unalmas óvatoskodó kispolgárok. A Jobbik azonban a magyar történelem legsötétebb korszakának a jelképeit tűzi magára a Time szerint.

Menetel a szélsőjobb: az európai szélsőséges pártok a gazdasági válság és a főáramú politika iránti bizalomvesztés talaján növelik a befolyásukat - kezdi a Time. A hetilap célkeresztjében a Brit Nemzeti Párt (BNP), a francia Nemzeti Front, a holland Szabadságpárt mellett a Jobbik sztorijával mutatja be olvasóinak az új európai szélsőjobbot.

„Az ideológiák minden humoristánál jobban ki tudják figurázni magukat" - írja a lap Nick Griffin, a BNP vezetője kijelentése kapcsán. Griffin ugyanis azt mondta magáról, hogy azt teszi, amit Mahatma Ghandi: haza akarja küldeni a színes bőrű briteket. Akinek ez nem elég világos párhuzam, annak a kedvéért még hozzáteszi: ő is ellenzi a nagy államot és a nagyvállalatokat. „De megnyugtatom önöket, nem fogok ágyékkötőt viselni" - tette hozzá Griffin, aki öltözete alapján valóban inkább joviális ingatlanbrókerre hasonlít, mint veszélyes eszméket hirdető radikális pártvezérre.

Ugyanez mondható el francia és holland kollegáiról is. A francia Nemzeti Frontot - amelyet az európai szélsőjobb „nagyvadjaként" jellemez az amerikai lap - az alapító lánya, Marine Le Pen testesíti meg, szintén kifogástalan polgári eleganciával. A művészember lezser eleganciáját megtestesítő Geert Wilders pedig üzenetével is kilóg a hagyományos antiszemita szélsőjobb képéből. Az iszlám európai és ezen belül hollandiai térhódítása miatt aggódó Wilders személyesen is átélheti a veszélyt: az életveszélyes fenyegetések miatt saját hazájában állandó, 24 órás rendőri védelem mellett él úgy, hogy minden éjszaka másutt kell aludnia.

A Jobbik azonban más - állapítja meg a Time. „A nyugat-európai szélsőjobboldali pártok tartózkodnak azoktól a jelektől és szimbólumoktól, amelyek országuk legsötétebb korszakát idézik fel. De a magyarországi Jobbik - neve a jobb vagy jobbat jelentő magyar szóból származik - 14,8 százalékot gyűjtött be az európai parlamenti választáson az árpádsávos szimbólumokra építő, azzal a nemzeti zászlóval, amelyet a magyar fasiszták is használtak az 1930-as és 1940-es években. A párt elnöke a harmincéves Vona Gábor, aki a Magyar Gárdát is vezeti - azt a magánmilíciát, amelyik fel-feltűnt a Jobbik tüntetésein, és átmasírozott magyar falvak során saját kampánya részeként, hogy megvédje a »magyar nemzetiségűeket« a 10 milliós népesség 6-10 százalékát kitevő romáktól vagy más szóval cigányoktól. Vonát rövid időre őrizetbe vette a rendőrség július 4-én azon a tüntetésen, amelyen a most mozgalomként újraindított Gárda bíróság általi betiltása ellen tiltakoztak."

„Annak ellenére, hogy a rendőrség arra figyelmeztette a Gárda vezetőit, hogy törvénysértésre készülnek, és ezért felelniük kell, Vona már előre jelezte, hogy a csoport egyenruháját fogja viselni a magyar parlamentben, abban az esetben, ha a következő, tíz hónapon belül sorra kerülő választásokon képviselői helyet szerez - és a közvélemény-kutatások szerint ez fog történni. »Az extrémjobb radikálisabbá válása tény Magyarországon. Most már megsértik a törvényt« - mondja Szabados Krisztián, a budapesti elemző cég, a Political Capital igazgatója" - folytatja a magyar párt bemutatását a Time, amely szerint a Jobbik különbözőnek tűnhet nyugat-európai társaitól, de ugyanazokon az alapokon emelkedett fel: a külföldi kultúra túlsúlyától és a globális versenytől való félelem, valamint a főáramú politikától való egyértelmű elkülönülés. A Jobbik politikai nézetei viszont világosak és egyszerűek: bizalmatlanok az idegenekkel szemben, ellenzik a külföldiek termőföld-tulajdonszerzését és büszkén keresztények. Miután 20003-ban megalapították, kereszteket állított országszerte, hogy tiltakozzon a karácsony külföldi elüzletesítése ellen. „»Mi kínáljuk a leginkább hiteles és legvilágosabb válaszokat a problémákra« - mondja Vona. - »Kifejezzük sok ember kívánságát, hogy Magyarország legyen a magyaroké.«" - fejezi be a Jobbikról szóló ismertetését az amerikai hírmagazin.

Olvasson tovább: