hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Óriás Gárda-fotó a Time magazinban
Európa legjobbika

2009. 08. 08.
A Jobbik a legjobban fotózható európai szélsőjobb szervezet – legalábbis ez derül ki a Time magazin augusztus első hetében megjelent számából. Az amerikai hírmagazin borítóján Szélsőjobbkanyar címmel négy európai párton keresztül mutatja be az EP-választáson történt radikális előretörést. Vizuálisan Vona Gáborék uralják a mezőnyt, mind terjedelem, mind darabszám alapján. A Gárda-egyenruhás szónokok mellett a brit vagy a francia szélsőjobbos vezetők unalmas óvatoskodó kispolgárok. A Jobbik azonban a magyar történelem legsötétebb korszakának a jelképeit tűzi magára a Time szerint.

Menetel a szélsőjobb: az európai szélsőséges pártok a gazdasági válság és a főáramú politika iránti bizalomvesztés talaján növelik a befolyásukat - kezdi a Time. A hetilap célkeresztjében a Brit Nemzeti Párt (BNP), a francia Nemzeti Front, a holland Szabadságpárt mellett a Jobbik sztorijával mutatja be olvasóinak az új európai szélsőjobbot.

„Az ideológiák minden humoristánál jobban ki tudják figurázni magukat" - írja a lap Nick Griffin, a BNP vezetője kijelentése kapcsán. Griffin ugyanis azt mondta magáról, hogy azt teszi, amit Mahatma Ghandi: haza akarja küldeni a színes bőrű briteket. Akinek ez nem elég világos párhuzam, annak a kedvéért még hozzáteszi: ő is ellenzi a nagy államot és a nagyvállalatokat. „De megnyugtatom önöket, nem fogok ágyékkötőt viselni" - tette hozzá Griffin, aki öltözete alapján valóban inkább joviális ingatlanbrókerre hasonlít, mint veszélyes eszméket hirdető radikális pártvezérre.

Ugyanez mondható el francia és holland kollegáiról is. A francia Nemzeti Frontot - amelyet az európai szélsőjobb „nagyvadjaként" jellemez az amerikai lap - az alapító lánya, Marine Le Pen testesíti meg, szintén kifogástalan polgári eleganciával. A művészember lezser eleganciáját megtestesítő Geert Wilders pedig üzenetével is kilóg a hagyományos antiszemita szélsőjobb képéből. Az iszlám európai és ezen belül hollandiai térhódítása miatt aggódó Wilders személyesen is átélheti a veszélyt: az életveszélyes fenyegetések miatt saját hazájában állandó, 24 órás rendőri védelem mellett él úgy, hogy minden éjszaka másutt kell aludnia.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!